Lehti 2: Liitto toi­mii 2/2002 vsk 57 s. 224 - 225

Lääkäriliitolta lausunto laboratoriokustannuksista

Suomen Lääkäriliitto on pyynnöstä antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolle terveydenhuollon laboratoriokustannusten tuottamista, kustannuksia ja korvauksia koskevasta selvityksestä.

Liiton näkemyksen mukaan raportti on nykytilanteen ja kehityksen osalta suurelta osin perusteellinen ja mielenkiintoinen. Lausunnossaan Lääkäriliitto keskittyy lähinnä selvitysmiesten suositusten käsittelyyn, mutta esittää myös eräitä yleisiä huomioita raportin taustoitusosiin.

Potilaille maksettavat korvaukset laboratoriotutkimusten kustannuksista ovat noin 0,7 prosenttia sairausvakuutuksen kokonaiskustannuksista.

- Täten tämän osion tarkastelu on enemmänkin periaatteellinen kuin taloudellinen. Sinällään sairausvakuutus antaa valinnanmahdollisuuksia potilaalle koituneita kustannuksia korvatessaan ja toimii valta-asemassa olevan julkisen sektorin tehokkuuden lisääjänä kilpailun kautta, toteaa liitto lausunnossaan.

Yksityiseen ja julkiseen laboratoriotoimintaan kohdistetut selvitykset antavat Lääkäriliiton mielestä mielenkiintoisia tuloksia, vaikka tilastoinnin ongelmat ja alhainen vastausprosentti jättävätkin sijaa tulkinnoille.

- On aika yllättävää, että nykyisenä tietotekniikan aikakautena tiedon saannin vaikeudet ovat edelleen tätä luokkaa. Sama huomautus koskee kustannuslaskennan periaatteita. Todellisten tuotantokustannusten selvittäminen on edelleen vaikeata, ja täysin ristiriidatonta, oikeaa kustannusta on tuskin mahdollista selvittää sen paremmin laboratoriotutkimusten kuin muunkaan terveydenhuollon toiminnan osalta. Esitetty 700 miljoonan markan säästö tehokkaiden toimijoiden kustannustasossa on varsin teoreettinen.

Lääkäriliitto katsookin, että korvaustason on syytä heijastaa todellista keskimääräistä kustannustasoa, mutta tarkkaan kustannusvastaavuuteen ei varmastikaan ole mahdollista päästä.

JULKISEN JA YKSITYISEN SEKTORIN YHTEISTYÖ MUISTETTAVA

Laboratoriotoiminnan tulevaisuuden näkymistä esitetään liiton mielestä mielenkiintoisia ja osin henkilökohtaisiin arvioihin perustuvia näkymiä.

- Verkostoitumista ja tietojärjestelmiä käsitellään ikään kuin julkisen sektorin sisäisenä kysymyksenä. Asiaan liittyy kuitenkin yksityisen ja julkisen sektorin välinen yhteistyö ja tiedonsiirto näiden sektoreiden välillä, muistuttaa liitto.

Lääkäriliitto näkee sekä potilaan oikeuksien suojaamisen että potilastietojen käytettävyyden tärkeinä tavoitteina. - Ne eivät välttämättä ole vastakkaisia asioita, ja hyvä hoito on joka tapauksessa potilaan ensisijainen intressi. Vieritutkimusten kehittymiseen kohdistettu varauksellinen kanta ei ole ainoa mahdollinen näissä asioissa. Tässä kehityksessä lääkärikunnan merkitys testien tulkinnassa on sitä suurempi, mitä lähempänä hoitotilannetta ollaan. Hajautetun diagnostiikan hallinta vaatii monenlaisia uusia toimintatapoja sekä lisäresursseja. Toiminnan kustannus-hyöty-analyysit ovat suurelta osin tekemättä.

KORVAUSTAKSOJEN MÄÄRITTELYSTÄ

Ehdotukseen laboratoriotutkimusten erillisen korvaamisen jatkamisesta on Lääkäriliiton näkemyksen mukaan helppo yhtyä. Edelleen korvaustaksojen tason määrittelyssä laatu- ja tuotantokustannukset tuntuvat johdonmukaiselta yleisperusteelta.

Kustannukset ehdotetaan huomioitavaksi koko toimintaketjun osalta tehokkaitten tuottajien kustannustason mukaisesti ja tarpeettomia kustannuksia välttäen.

- Tämä määrittely sisältää jo omat ongelmansa. Kiistattomasti ei ole erotettavissa pienten ja suurten yksityislaboratorioiden hintoja. Erityisesti vaativimpien tutkimusten - eniten aktiivista lääkärin työpanosta sisältävien - hinnoittelussa yksityissektori on jopa julkista sektoria halvempi. Tiettyjen perustutkimusten suhteellinen ylihinnoittelu on tilastomatemaattinen tosiasia, mutta hoitoketjun ja potilaan palvelun kannalta siitä tehtävät johtopäätökset eivät ole itsestään selviä, toteaa liitto lausunnossaan.

Laadun osoittamisen vaatimus on Lääkäriliiton näkemyksen mukaan periaatteessa oikea ja kohtuullinen, mutta tietyn laatutunnuksen tai vastaavan vaatiminen ei ole välttämätöntä.

- Jo nykyistenkin säädösten pohjalta merkittävää laboratoriotoimintaa harjoittavalla kliinisellä laboratoriolla on oltava toimilupa. Tämä lupa sitoo yksityisen palveluntuottajan säännöllisen raportoinnin ja valvonnan piiriin. Toimiluvan määräaikaistamisen hyödyt, haitat ja kustannukset tulee jatkossa selvittää huolellisesti.

JULKISEN SEKTORIN OMAKUSTANNUSHINNOITTELUSTA LUOVUTTAVA

Yleisperiaate palvelujen myymisen perustumisesta täyskatteelliseen hintaan on Lääkäriliiton mielestä ainoa mahdollinen.

- Luopuminen julkisen sektorin omakustannushinnoittelusta on välttämätön. Kustannuslaskennassa pyrkiminen toimintolaskentaan voi tuoda jonkin verran selvennystä tilanteeseen, mutta ei ratkaise kaikkia kustannuslaskennan ongelmia.

Liiton näkemyksen mukaan taksojen määräaikainen tarkistaminen on perusteltu ehdotus. Samoin tutkimusnimikkeittäisen kustannustietokannan perustaminen on kannatettava esitys.

Lue myös

- Pyrkimys laajempien tutkimuskokonaisuuksien korvaamiseen on periaatteessa hyvältä kuulostava, mutta voi arkisen hoitokäytännön kannalta osoittautua vaikeasti toteutettavaksi. Kuten selvitysmiehet raportissaan toteavat, liittyy potilaan tilanteen selvittämiseen ja taudinmääritykseen aina erilaisia vaihtoehtoja, joita joudutaan selvittämään joskus laajallakin tutkimuspatteristolla. Etukäteen on vaikea tuomita joku testi tai testivalikoima turhaksi tai vääräksi. Yksittäisilläkin tutkimuksilla on luovassa työssä aina oma asemansa.

TUOTTAJIEN VEROKOHTELUN OLTAVA YHDENMUKAISTA

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan tuottajien verokohtelun tulee ylipäätään olla yhdenmukaista, jos tavoitteena on reilu kilpailu samoista lähtökohdista.

- Korvauksen maksamiseen liittyvät keinotekoiset rajat tulee poistaa. Tämä edellyttää kaikkien palvelutuottajien saattamista rahoituksen ja hinnoittelun osalta tasavertaiseen asemaan.

Raportissa esitetään laboratoriotulosten hyötykäytön tehostamista tietovarastojen avulla.

- Ehdotus on periaatteessa kannatettava, kun se vain saadaan terveyspalvelujen kaikki sektorit kattavaksi. Tämä liittyy osana ylipäätään terveydenhuollon tiedonkulun järjestelyihin, joissa täytyy ratkaista myös tiedonhakijan tunnistamiseen ja käyttöoikeuksiin liittyvät kysymykset.

Selvitysmiehet esittävät, että valtakunnallista Kuntaliiton ylläpitämää laboratoriotutkimusten nimikkeistöä tulee kehittää tietokannaksi, jossa on tiedot myös käytetystä menetelmästä.

- Periaatteessa tämä vaikuttaa perustellulta ehdotukselta, jonka yksityiskohtien selvittäminen jäänee tarkemman tutkimisen varaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030