Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2001 vsk 56 s. 4549

Lääkäriliitolta lausunto mielenterveyspalveluiden laatusuosituksesta

Lääkäriliitto on sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä antanut lausunnon mielenterveyspalveluiden laatusuositusluonnoksesta. Liiton mielestä suositus on erittäin tervetullut ja se tulee todella kipeään tarpeeseen.

- Laatusuosituksen luonnos on kattava ja sisältää paljon hyviä tavoitteita. Vaikka esipuheessa todetaankin, että lakeihin ja asetuksiin jo sisältyviä määräyksiä ei suosituksessa ole toistettu, jää suositusta lukiessa kuitenkin kaipaamaan lainsäädännön ja muiden ohjeistusten esittämistä laatusuosituksessa kokoavalla tavalla, todetaan Lääkäriliiton lausunnossa.

Liiton mielestä olemassa olevien toimintaresurssien, mielenterveyspalveluihin ja ennaltaehkäisevään työhön varattujen voimavarojen sekä luonnoksessa olevien suositusten välillä on useilla alueilla jyrkkä ristiriita.

- Vaarana on, että monessa kasaantuvien töiden kanssa kamppailevassa paikassa suositus koetaan idealistisena ja käytännölle vieraana julistuksena. Myös tässä mielessä olisi ollut hyvä esittää rinnakkain toisaalta ne vähimmäisvaatimukset, jotka lainsäädäntö määrää, ja toisaalta ne tavoitteelliset tasot, jotka suositukseen on kerätty.

- Vaikka onkin totta, että mielenterveystyö on laaja-alaista ja kattaa monet eri tahot ja yhteiskunnan portaat, olisi suosituksissa odottanut keskityttävän enemmänkin hoidollisten palvelujen saatavuuteen ja tuloksellisuuden arviointiin, muistuttaa Lääkäriliitto.

Liiton näkemyksen mukaan suosituksessa esitetyt indikaattorit ovat kauttaaltaan yleisluontoisia ja vaikeasti mitattavia.

- Potilastyytyväisyyden ohella tulisi käyttää konkreettisempia hoidon toteutumista ja palveluiden saatavuutta kuvaavia mittareita. Suositus on myös selvästi suunnattu julkisen sektorin palveluille eikä sellaisenaan sovellu täydentäviin yksityissektorin palveluihin, toteaa Lääkäriliitto lausunnossaan.

LIITON EHDOTUKSIA

Suositus sisältää joitakin asioita, jotka olisi Lääkäriliiton näkemyksen mukaan hyvä tuoda vielä selvemmin esille:

- Perustason toimintaan olisi hyvä ottaa erillinen maininta äitiys- ja lastenneuvolatyön tärkeydestä ja riittävästä resurssoinnista.

Lausunnossa todetaan, että mielenterveyspalvelujen toimiminen vaatii sujuvaa yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja peruskuntien välillä, mikä taas vaatii kuntayhteistyön tehostamista.

- Tätä voisi painottaa mielenterveystyön kokonaissuunnitelman yhteydessä.

Liiton mielestä hoidosta vastaavaa tahoa voisi korostaa vielä enemmän .

- Edelleen selvemmin tulisi tuoda esiin tarve henkilökunnan jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä psykiatrian erikoislääkärin konsultaatioihin niissä toimipaikoissa, joissa ei ole omaa psykiatria.

Lisäksi liiton mielestä olisi syytä painottaa mielenterveystyön laatujärjestelmän luomista suosituksen pohjalta.

LISÄRESURSSEJA TARVITAAN VÄLTTÄMÄTTÄ

Lue myös

Lääkäriliitto toteaa, että useat tiedossa olevat mielenterveyspalveluiden puutteet edellyttävät välttämättä resurssilisäyksiä. Tietyllä tavalla niitä korostetaan sarakkeessa Tavoitteen saavuttamisen kannalta tarvittavat hallinnolliset ratkaisut.

- Tämä asia tulisi tuoda esiin laatutason nostamisen ehdottomana edellytyksenä. Nykyresursseilla jatkohoitoja on vaikea järjestää, potilaat kasaantuvat erikoissairaanhoitoon, vuodeosastot ovat jatkuvasti liian täynnä ja potilaita joudutaan lähettämään ulos keskenkuntoisina. Lapsia on pitkissä jonoissa, huumeongelma kasvaa nopeasti ja sairaalaan tulevat potilaat ovat entistä vaikeahoitoisempia. Kuntoutettuja pitkäaikaispotilaita palaa sairaalaan riittävän avohoidon puuttuessa. Ongelmia ei voida ratkaista erikoissairaanhoidon tasolla, vaan tukemalla ja parantamalla perustason toimintaa. Kaikilla tasoilla tarvitaan uusia avohoidollisia toiminto- ja työkäytäntöjä ja ne vaativat puitteensa sekä tekijänsä, todetaan lausunnossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030