Lehti 21: Liitto toi­mii 21/2000 vsk 55 s. 2364 - 2367

Lääkäriliiton 90-vuotisjuhlavuoden keräystulojen avustuskohteena Petroskoin lastensairaalassa tarvetta leikkaussalien kunnon parantamiseen

Lääkäriliiton edustajat kävivät tutustumassa Petroskoin lastensairaalan toimintaan Karjalan tasavallassa toukokuun lopussa. Sairaala on valittu liiton 90-vuotisjuhlavuoden avustuskohteeksi.

Mika Vehkasaari

Rahaa lastensairaalaa varten on jo saatu kerättyä 90-vuotisjuhlien kunniaksi annetuilla rahalahjoituksilla sekä viime helmikuussa järjestetyn kutsuseminaarin osallistumismaksuilla. Lisäksi ensi syksynä järjestettävillä hyväntekeväisyyskonserteilla kerätään rahaa. Muun muassa pääsylipputulot käytetään lastensairaalan hyväksi. MTV3 televisioi Tampere-talolla pidettävän konsertin ja oli Petroskoissa kuvaamassa materiaalia lähetystä varten.

Keräystulojen perillemeno varmistetaan siten, että rahat välittää Suomen Punainen Risti, jolla on paikan päällä edustaja sekä tili avustustoimintaa varten.

VUOSITTAIN 8000 POTILASTA

Karjalan tasavallassa elää noin 800 000 ihmistä, joista lapsia on noin 180 000. Lapsia syntyy joka vuosi noin 6 000. Tasavallan pääkaupungissa Petroskoissa asuu puolestaan lähes 300 000 ihmistä.

Petroskoin lastensairaala hoitaa sekä akuutteja että kroonisia sairauksia ja tapaturmia. Se toimii ensiapusairaalana kaikille Karjalan tasavallan lapsille.

Sairaalassa hoidetaan vuosittain noin 8 000 potilasta. Heistä puolet on Petroskoin kaupungin alueelta ja puolet muualta tasavallan alueelta. Sairaalassa on 400 vuodepaikkaa ja 11 eri osastoa. Äitejä voi lasten kanssa asua sairaalassa 80. Keskimääräinen hoitojakso on 14 päivää. Poliklinikkakäyntejä on yhden 7-tuntisen työvuoron aikana noin 300.

Työntekijöitä on sairaalassa yli 800, joista lääkäreitä on noin 200. Lääkärin peruspalkka on keskimäärin noin 400 markkaa kuukaudessa.

SAIRAALARAKENNUS 13 VUOTTA VANHA

Petroskoin lastensairaala on 37 vuotta vanha, mutta nykyinen sairaalarakennus otettiin käyttöön 13 vuotta sitten.

- Sen jälkeen ei ole uusittu mitään. Sairaalan laitteet on tuotu muista sairaaloista, joten ne ovat vielä paljon vanhempia. Osa laitteista on sellaisessa kunnossa, ettei niitä voi edes käyttää, totesi sairaalan johtaja, ylilääkäri Ludmila Zaripova.

Hänen mielestään periaatteessa kaikki laitteet pitäisi uusia.

- Tällöin diagnostiikka paranisi heti huomattavasti. Vanhojen laitteiden takia on vaikeaa tehdä joitain tutkimuksia. Uusien laitteiden avulla pystyisimme nopeuttamaan potilaiden tutkimuksia ja vähentämään sairaalassa oloaikaa.

Kaikkien Karjalan tasavallan sairaaloiden yhteinen ongelma ovat vanhentuneet laboratoriolaitteet.

- Ministeriössä onkin aloitettu ohjelma näiden laitteiden parantamiseksi.

Zaripova kertoi, että myös lääkkeistä on pulaa - erityisesti syöpälääkkeistä.

- Tänä vuonna tilanne on kuitenkin parempi kuin pari vuotta sitten.

Lääkäreistä ei Karjalan tasavallassa ole vajetta.

- Petroskoin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta valmistuu lääkäreitä vuosittain noin 200. Heistä lastenlääkäreitä on 20. Lääkärien määrä on riittävä ja heidän ammattitasonsa on korkea, totesi Zaripova.

Minkälainen on potilasjonotilanne Karjalan tasavallassa?

- On joitain osastoja, johon ihmiset joutuvat jonottamaan yli kuukauden verran. Äkillistä apua tarvitsevat saavat kuitenkin hoidon heti.

Zaripova ehdotti, että Suomesta voisi tulla lääkäreitä Petroskoihin tutustumaan joksikin aikaa sairaalan toimintaan ja vaihtamaan kokemuksia.

- Aina voi oppia jotain toinen toiselta. Vastaavasti meidän lääkärimme voisivat käydä Suomessa. Sairaalassamme kävi useita lääkäreitä Yhdysvalloista ja he olivat varsin hämmästyneitä siitä, mitä kaikkea täällä tehdään.

KERÄYSTUOTOSTA MUISTO PITKÄKSI AIKAA

Zaripovalla on ehdotus Suomen Lääkäriliiton avustusrahojen konkreettiseksi kohteeksi.

- Olemme täällä sairaalassa miettineet, mihin varat voitaisiin käyttää. Meidän mielestämme niiden käyttöä ei kannattaisi hajottaa eri puolille, jotta saavutetut tulokset olisivat nähtävissä selvästi. Ne voitaisiin käyttää leikkaussalien kunnon parantamiseen, eikä esimerkiksi lääkkeisiin tai elintarvikkeisiin. Leikkaussaleissa tarvitsisi vaihtaa esimerkiksi leikkauspöydät ja valaisimet. Näin keräyksen tulokset näkee heti ja lahjasta saa ison muiston monien vuosien ajaksi.

Lue myös

Hän jatkoi, että tarvetta olisi myös alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitetusta hengityskoneesta.

- Pulaa on paljon, eikä kaikkea ole millään mahdollista hankkia.

Sairaalassa on kolme leikkaussalia, joista yksi on ympärivuorokautisessa käytössä päivystystapausten varalta.

- Meillä on neljä leikkauspäivää viikossa. Tämä sairaala on ainoa paikka Karjalassa, johon lapset tulevat ympäri vuorokauden, selvitti Zaripova.

LEIKKAUSPÖYDÄT VANHENTUNEET

Vuosittain sairaalassa tehdään noin 2 000 leikkausta. Kirurgeja on töissä 28.

-Teemme kaikenlaisia leikkauksia paitsi sydänleikkauksia. Leikkauksia suoritetaan aivan vastasyntyneistä lapsista lähtien, kertoi kirurgian professori Igor Grigovitsh.

Suurin ongelma on juuri laitepula.

-Kirurgisella osastolla on suurin ongelma vanha kalusto. Esimerkiksi leikkauspöydät ja lamput ovat olleet käytössä jo 20 vuotta, vaikka itse sairaala on ollut toiminnassa vasta reilut kymmenen vuotta. Kaikki laitteet on tuotu muista sairaaloista tänne, selvitti Grigovitsh.

Hän sanoi, että tarvetta olisi nimenomaan sellaisille leikkauspöydille, jotka voidaan lämmittää.

- Joudumme leikkaamaan pieniä, vastasyntyneitä lapsia, jolloin pöydän lämpötason tulisi olla sopiva heille.

Grigovitsh kertoi leikkausten tulosten olleen kuitenkin hyviä.

- Tulosten syynä on ollut henkilökunnan ammattitaito. Vain viidesosa kirurgeista on nuoria.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030