Lääkäriliitto huolissaan yliopistouudistuksen vaikutuksista lääketieteeseen
Ensi vuonna voimaan tulevalla yliopistolainsäädännön kokonaisuudistuksella pyritään lisäämään yliopistojen itsehallintoa ja taloudellista autonomiaa. - Tutkimuksen riippumattomuus ja opetusresurssien riittävyys on uudistuksen yhteydessä turvattava, korostaa Lääkäriliitto lakiesityksestä antamassaan lausunnossa.
Lääketieteen lisensiaatin tutkinto pysyy jatkossakin yksiportaisena, mitä liitto pitää perusteltuna. Muiden tiedekuntien mukaiseen kaksivaiheiseen tutkintoon siirtyminen olisi koulutusresurssien tuhlausta. Nykyisessä integroidussa ja ongelmalähtöisessä opetuksessa ei ole enää eroteltavissa prekliinisiä ja kliinisiä opintoja, vaan niitä opiskellaan rinnan koko tutkinnon ajan.
Yliopistot päättävät uudistuksen jälkeenkin opiskelijavalinnan perusteista. Lääketieteessä tiedekuntien pitäisi liiton mielestä kuitenkin voida sopia yhteisvalinnan periaatteista valtakunnallisella tasolla.
Uudessa järjestelmässä valtio takaa yliopistoille vain perusrahoituksen ja niiden olisi itse huolehdittava lisärahoituksen hankinnasta. Lääkäriliitto pelkää talousvastuun korostumisen johtavan opettajien aseman heikkenemiseen ja ryhmäkokojen kasvuun, mikä huonontaisi valmistuvien lääkärien käytännön taitoja. Myös tutkimuksen riippumattomuus ja ei-kaupallisten tieteenalojen asema voivat olla uhattuina, jos rahoitus tulee merkittävässä määrin elinkeinoelämältä.
Erikoislääkäritutkinnot saatava yliopistojen suoritteiksi
Erikoislääkärikoulutus tulee laskea mukaan yliopistojen suoritteisiin ja rahoitusmalliin, esittää Lääkäriliitto lausunnossaan. Erikoislääkärikoulutus on ollut lääketieteellisten tiedekuntien vastuulla vuodesta 1986 alkaen, mutta rahoitusta siihen ei ole toistaiseksi saatu opetusministeriöltä.
Lakiuudistus muuttaa opettajat ja tutkijat valtion virkamiehistä yliopiston työsuhteisiksi työntekijöiksi. Liitto vaatii lääkäriopettajien aseman erityispiirteiden huomioimista. Kliinisten alojen opettajat ovat yleensä sivuvirkasuhteessa yliopistosairaaloihin, jolloin työ- ja virkasuhteen yhdistäminen voi olla ongelmallista.
Uuden yliopistolain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2009 ja käytännön toimet toteuttaa vuoden 2010 alusta.