Lehti 4: Liitto toi­mii 4/2008 vsk 63 s. 312 - 313

Lääkäriliitto:
STM:n organisaatiomuutoksella lisäpotkua terveystutkimukseen

Suomen Lääkäriliitto suhtautuu myönteisesti STM:n alaisten virastojen ja laitosten suunniteltuun organisaatiomuutokseen. KTL:n ja Stakesin yhdistäminen tehostaisi terveysalan tutkimusta ja helpottaisi sen resurssien kohdentamista. Liitto kantaa kuitenkin huolta lääketieteellisen osaamisen riittävyydestä, ja ehdottaa lisäselvityksiä uusien laitosten ja yliopistojen yhteistyökohteista.

Minna Seppä

Sosiaali- ja terveysministeriö on uudistamassa virastojensa ja laitostensa organisaatioita. Keskeisenä tavoitteena on erottaa tutkimus- ja kehittämistehtävät lupa- ja valvontatehtävistä.

Jussi Huttusen ja

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman

lausuntokierroksella oleva selvitysmiesraportti esittää, että Kansanterveyslaitos (KTL) ja Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (Stakes) yhdistetään Hyvinvoinnin ja terveyden tutkimuskeskukseksi.

Toinen keskeinen suositus on, että Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus yhdistetään Sosiaali- ja terveydenhuollon oikeusturva- ja valvontakeskukseksi, johon liitetään myös lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastot.

Lisäksi ehdotetaan muun muassa Työterveyslaitoksen hallinnollisen aseman uudelleenarviointia.

Lääketieteellinen osaaminen varmistettava

Suomen Lääkäriliitto katsoo lausunnossaan esitettyjen toimenpiteiden parantavan mainittujen laitosten ja virastojen toimintaedellytyksiä sekä edistävän niiden yhteistyötä alan ammattilaisten ja kuntakentän kanssa.

Liitto muistuttaa kuitenkin, että rakenteita tärkeämpää on toiminta. Lisääntyvä terveysalan sektoritutkimus tulee suunnata kansanterveyden kannalta keskeisimpiin kysymyksiin.

Jotta tämä onnistuisi, Hyvinvoinnin ja terveyden tutkimuskeskuksen tulee pystyä saumattomaan yhteistyöhön paitsi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yksiköiden, yliopistojen kanssa. Tämä edellyttää, että tutkimuskeskuksen kaikilta tasoilta löytyy riittävästi lääketieteellistä osaamista.

Lääkäriliitto uskoo Stakesin ja KTL:n tutkimustoimintojen yhdistämisen tuovan apua terveydenhuollon palvelujärjestelmien uudistamisen kanssa tuskaileville kunnille. Jotta kynnys tutkimustiedon käyttöön laskisi, valtion tulisi tarkistaa maksuperustesäädöksiään: rekisteritiedon kokoajien ei pidä joutua maksamaan tutkimustulosten käytöstä.

Liiton mukaan selvitysmiesraporttiin sisältyy oikeansuuntaisia näkemyksiä uusien laitosten ja yliopistojen välisestä työnjaosta. Raportissa todetaan perustutkimuksen kuuluvan yliopistoille, ja esitetään, että esimerkiksi KTL:n molekyylilääketieteen osasto siirrettäisiin Helsingin yliopistolle. Liitto kannattaa myös oikeuslääketieteellisen tutkimuksen ja toiminnan kytkemistä Hyvinvoinnin ja terveyden tutkimuskeskukseen, mikäli läänien rooli esitetysti muuttuu.

Raportissa ei Lääkäriliiton mielestä kuitenkaan kattavasti eritellä uusien laitosten ja yliopistojen välisen yhteistyön tarpeita ja pelisääntöjä. Liitto esittääkin, että asiasta tehdään oma erillinen selvityksensä.

Lue myös

Tutkinta ja tuomitseminen erilleen

Suomen Lääkäriliitto kannattaa myös TEO:n ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen yhdistämistä, ja lääninhallitusten ja sosiaali- ja terveysosastojen liittämistä niihin. Liitto kuitenkin muistuttaa, että kanteluiden tutkiminen ja seuraamusten määrääminen tulee uudessakin organisaatiossa eriyttää toisistaan oikeusvaltion yleisten toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Liitto katsoo lääninhallitusten roolin muuttuvan uudistuksen myötä niin, että esimerkiksi niiden sairaankuljetuksiin liittyviä mitoitus- ja lupatehtäviä tulisi siirtää erikoissairaanhoitoa tuottaville yksiköille. Uudistuksessa pitäisi laajemminkin ottaa huomioon lääninhallinnon muutospaineet.

Mikäli valtion mielisairaalat siirretään Stakesilta yliopistollisten sairaaloiden vastattaviksi, tulee varmistaa, että valtio edelleen rahoittaa vankimielisairaaloita, eikä niiden rahoitusvastuuta siirretä kunnille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030