Lehti 14: Liitto toi­mii 14/2006 vsk 61 s. 1632 - 1633

Lääkäripotilas unohtaa helposti itsensä

Luottamuslääkärien koulutustilaisuudessa 30.3. keskusteltiin tekijöistä, jotka vaikuttavat lääkärin hyvinvointiin työssä. Lääkäriliitossa kokoontuneet luottamuslääkärit totesivat, että vaikka kollegat ovatkin yhteistyökykyisiä potilaita, nämä voisivat entistä rohkeammin tulla luottamuslääkärin juttusille.

Tanja Hannus

Luottamuslääkäreille luennoineen HUS:n työterveysyksikön johtavan työterveyslääkärin,

Pekka Pölläsen

mielestä nuoret lääkärit ovat valveutuneita hoitamaan terveyttään. He myös käyttävät työterveyspalveluja varttuneempia kollegojaan aktiivisemmin.

- Vanhempien ja kokeneempien lääkäreiden asennoituminen työperäisiin altisteisiin ja omaan suojautumiseen jättää toisinaan toivomisen varaa, Pöllänen totesi. Hänen mukaansa työterveyshuollon haaste on auttaa lääkäreitä panostamaan omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen.

Suoriutumisen taakka

Luottamuslääkäri, työterveyslääkäri Timo Jousi uskoo, että kiire ja resurssien riittämättömyys painavat lääkäreitä työssään.

- Läheskään kaikissa työpaikoissa ei ole tarjolla kehityskeskusteluja tai mahdollisuutta pohtia työpaikan ilmapiiriä. Se on iso puute ja samalla haaste lääkäriesimiehille, Jousi mainitsi.

Hänen mielestään lääkärit saattavat sairastua vahvuuteen.

- Lääkärin kynnys jäädä sairauslomalle on korkea. Lääkäri ei yleensä koskaan pyydä sairauslomaa. Myös kuntoutuksen hyväksyminen työkykyä tukevaksi keinoksi on vaikeampaa kuin muilla ammattiryhmillä. Nämä ilmiöt haastavat lääkäreitä hoitavat kollegat herkistymään erityiseen potilaansa kuuntelemiseen ja rohkeuteen tehdä riittäviä hoitointerventioita, myös sairauslomapäätöksiä työkykyä palauttamaan.

Luottamuslääkäri, psykiatrian dosentti

Jyrki Korkeila

arveli, että yksi psykiatrin uupumuksen riskitekijä on potilaan depressio.

- Masennusta hoidetaan pääasiassa avohoidossa. Psykiatrian avohoidossa työskentelevästä neljästä psykiatrista kaksi tai kolme kärsiikin uupumuksesta tai väsymyksestä. Sairaalapsykiatrit eivät ole näin väsyneitä. Psykiatrian alan työuupumusta tutkittaessa näkyy, ettei se ole juurikaan yhteydessä persoonallisuuteen vaan työhön ja sen organisointiin.

Jousen mukaan rankempi uupumus liittyy harvoin vain työhön. Taustalta löytyy tavallisesti eri elämänalueiden useamman kuormittavan asian summa.

- Myönteistä kuitenkin on, että kun lääkäri tulee potilaaksi, hän on hyvin yhteistyökykyinen. Silloinkin, vaikka sairaus osuisi hänen spesialiteettialueelleen, Pöllänen kiitteli.

Lue myös

Kosteat lääkärit

Luottamuslääkärien koulutustilaisuudessa kävi ilmi, että kollegan päihdeongelmien päivänvaloon nostaminen lääkärille hyvin haastava tehtävä. Lääkärien alkoholiongelmat kärjistyvät usein äärimmilleen, sillä kollegiaalisuuden takia jämäkkä hoitoon ohjaaminen koetaan vaikeaksi. Pahimmillaan alkoholiongelmainen lääkäri saa lähtöpassit yhdestä yksiköstä toisensa perään, mutta jatkaa työskentelyään eri puolilla sairaanhoitopiiriä. Lopulta käyttöön joudutaan ottamaan hallinnolliset toimet.

- Hoitoon hakeutumista helpottaa, jos lääkärien työterveyspalvelut ulkoistetaan. Mielenterveysongelmien hoidossa ostopalveluna hankitut psykiatripalvelut toimivat HUS:n alueella hyvin, johtava työterveyslääkäri Pöllänen kehui.

Lääkäriliiton luottamuslääkäritoiminnasta vastaava lääkintöneuvos

Santero Kujala

kertoi, että lääkärit käyttävät keskiarvoa enemmän alkoholia. Tieto pohjautuu vuonna 1997 lääkäreille tehtyyn työoloja ja terveyttä kartoittavaan tutkimukseen, jossa tutkittavat ovat kertoneet alkoholinkäytöstään itse.

- Tutkimus tehdään pian uudelleen ja sitten nähdään, mihin suuntaan lääkärien alkoholin kulutus on liikahtanut. Vielä edellisessä tutkimuksessa lakimiehet joivat lääkäreitä enemmän, Kujala kertoi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030