Lähijohtajakoulutuksessa opitaan oman osaamisen johtamista
Helsingin yliopiston lähijohtajakoulutuksen mentorit tapasivat Ruskeasuon kampuksella. Terveydenhuollon hallinnon professori Minna Kailan johdolla vaihdettiin kokemuksia ja jaettiin parhaita käytäntöjä.
Lähijohtajakoulutus on erikoistuville lääkäreille pakollinen, jos erikoistumaan on ilmoittautunut vuonna 2009 tai sen jälkeen. Helsingin yliopistossa koulutuksen vaatimus on 30 opintopistettä, muissa yliopistoissa tällä hetkellä 10 opintopistettä.
Lähijohtajakoulutuksen mentorit pitivät ohjaamista antoisana. On rikkautta ohjata erilaisia ihmisiä. Monesta projektityöstä on myös käytännön hyötyä työpaikalle. On rakennettu perehdytystä, uusia työpohjia tai kehitetty työyhteisön prosesseja.
– Lähtökohta on, että perusvastuu on erikoistuvalla. Mentori ei saa ohjata liikaa, korosti gynekologi Mervi Väisänen-Tommiska. Hän pitää ryhmämentorointeja, jolloin erikoistuvat myös verkostoituvat ja vaihtavat kokemuksiaan.
Taitoni.fi-palvelun käyttö ja reflektointi
Helsingin yliopisto hyväksyy syksystä 2015 alkaen Taitoni.fi -palvelun systemaattisen käytön ja reflektoinnin kahden opintopisteen arvoiseksi vapaavalintaiseksi projektiksi. Sen tavoitteina on, että erikoistuva ymmärtää oman osaamisen kehittymisen seurannan ja arvioinnin hyödyn, osaa jäsentää kertynyttä osaamistaan sekä osaa seurata ja arvioida oman osaamisen kehittymistä.
Oikeuspsykiatriaan erikoistuva Mika Rautanen otti Taitoni.fi-palvelun aktiiviseen käyttöön. Mentorina toimi Helsingin yliopiston terveydenhuollon hallinnon professori Minna Kaila. Mentoritapaamisessa Rautanen esitteli omaa Taitoni.fi-palveluaan ja miten hän on sitä käyttänyt osaamisensa johtamisessa.
– Olen aina tykännyt erilaisista ohjelmista ja päätin, että katsotaan! Minulla oli omia koulutustietoja excelissä, josta siirsin ne Taitoni.fi-palveluun, ja aloin tehdä uutta oppimisen suunnittelua ja kirjaamista sinne, Rautanen kertoo.
– Oppimistavoitteet ovat minusta olennaisinta: että asetetaan niitä ja mietitään steppejä, joita pitkin edetään. Yksi tavoite minulla on esimerkiksi yleislääketieteellisten taitojen ylläpitäminen. Taitoni.fi-palvelun avulla voin seurata, mitä teen tämän asian eteen vuosittain. Olen myös asettanut itselleni isomman tavoitteen kuten väitöskirjaprojektin, jota olen palastellut pienemmiksi tavoitteiksi, esimerkiksi väitöskirjan kirjallisuuskatsauksen materiaalien hankinta. Omalta erikoisalaltani tavoitteita on hyvin paljon. Viimeksi edistin syyntakeisuuden arviointia.
Kun on asetettu oppimistavoitteita, lähdetään toteuttamaan askeleita niitä kohti. Taitoni.fi-palveluun voi kirjata käymiään koulutuksia ja kongresseja, työssäoppimista, itsenäistä lukemista, saamiaan palautteita tai toisten opettamista.
– Lähijohtajakoulutukseen tein johtamiskirjasta kirjaesittelyn, jonka tallensin paitsi lukijoita varten lähijohtajakoulutuksen moodleen myös itselleni Taitoni.fi-palveluun. Kun kävin Skotlannissa tutustumassa paikalliseen vankilaan ja oikeuspsykiatriseen klinikkaan, vein opintomatkan tiedot Taitoni.fi-palveluun.
Rautasen oma Taitoni.fi-palvelu on varsinainen oppimisen runsaudensarvi. Hän käyttää palvelua säännöllisesti ja luovasti. Se auttaa jatkuvan ammatillisen kehittymisen suunnittelussa, dokumentoinnissa ja arvioinnissa. Taitoni.fi-palvelun Raportit-osioon hän tallentaa todistukset ja erilaiset saamansa palautteet esim. ylilääkärin sijaisuudesta. Raportteihin voi lisätä myös muokattavia dokumentteja kuten lokikirjan.
– Tein tämän osana paremmaksi lähijohtajaksi kasvamista, mutta jatkan ehdottomasti Taitoni.fi-palvelun käyttöä myös erikoislääkäriopintojen jälkeen. Se on minulle ikään kuin järkevä väline ulkoistaa omaa toiminnanohjausta ja kehittyä lääkärinä, Rautanen kertoo.
Mikä on Taitoni.fi?
Taitoni.fi on lääkärijärjestöjen yhdistyksen Pro Medicon kehittämä verkkotyökalu, jossa lääkäri voi suunnitella, dokumentoida ja arvioida omaa oppimistaan. Taitoni.fi:n tausta-ajatuksina on ensinnäkin oppimisen tavoitteellisuus, toiseksi monimenetelmäisyys ja kolmanneksi se korostaa lääkärin monipuolista osaamista.
Oma oppimistavoite voi olla esimerkiksi kliininen taito, vuorovaikutustaitojen kehittäminen tai jokin erityispätevyys. Tavoitteellinen oppiminen on tehokasta ja myös arviointi voidaan tehdä helpommin, kun tiedetään, mihin pyritään.
Täydennyskoulutuksissa on hyvä käydä säännöllisesti. Koulutusten rinnalla työssä oppiminen ja omatoiminen opiskelu ovat osa ammatillista kehittymistä.
Taitoni.fi ohjaa kirjaamaan oppimista monipuolisesti myös siten, että lääkäri miettii, mitä osaamisalueita hän kehittää. Pelkkä lääketieteellinen ydinosaaminen ei riitä kuvaamaan lääkärin työn monipuolisuutta. CanMeds-mallin mukaan palveluun on määritelty kuusi muutakin osaamisaluetta, mm. professionalismi, yhteistyötaidot ja johtaminen.
Taitoni.fi haluttiin rakentaa mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Sen käytön voi aloittaa yksinkertaisesti esimerkiksi kirjaamalla käymiään ulkoisia ja sisäisiä koulutuksia ja tallentamalla todistuksia. Käyttöä voi kehittää ajan ja oman uran myötä. Esimerkiksi toisten kouluttaminen ja ohjaaminen kannattaa dokumentoida myös, koska siinä oppii itsekin.