Lehti 43: Liitto toi­mii 43/2005 vsk 60 s. 4420 - 4421

Lastenortopedian ja traumatologian erityispätevyys perustettu

Suomen Lääkäriliiton hallitus päätti 15.6.2005 perustaa lastenortopedian ja traumatologian erityispätevyyden. Eri ikäisten lasten ja nuorten ortopediset ongelmat muodostavat oman laajan kokonaisuutensa. Voidakseen vastata työn asettamiin haasteisiin yliopisto- ja keskussairaaloissa, lastenortopediaa hoitava kollega tarvitsee asiantuntemusta, jota mikään erikoislääkärin tutkinto ei suoraan takaa. Lastenortopedia on kahden erikoisalan väliin jäävää aluetta, johon ei voi pelkästään pätevöityä lastenkirurgian tai ortopedian kautta.

KirjoittajatYrjänä NietosvaaraJari PeltonenWilly Serlo

Ohjelmasta vastaavana tahona on Suomen Lastenortopedinen yhdistys, jonka tavoitteena on lastenortopedisen ja traumatologisen hoidon tason parantaminen maassamme. Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunta pyysi ohjelman perustamisesta lausunnot yliopistojen erikoislääkäritoimikunnilta, kolmelta erikoislääkäriyhdistykseltä (Suomen Ortopediyhdistys, Suomen Lastenkirurgiyhdistys - Sulamaa-seura, Suomen Lastenlääkäriyhdistys) sekä kahdelta lastenkirurgian kouluttajalta (Risto Rintala, professori, Hyks ja Willy Serlo, professori, Oys).

Vielä vuosisadan alussa kirurgista hoitoa vaativat lapset hoidettiin kaupungin-, läänin- tai valtionsairaaloissa. Sotavuosien jälkeen Invalidisäätiön ortopedisellä sairaalalla oli merkittävä rooli maamme lastenortopedian kehityksessä. Helsingissä lastenkirurginen toiminta keskitettiin 1950-luvulla vastaperustettuun Lastenklinikkaan ja myös lastenortopedinen toiminta siirtyi vähitellen lastenkirurgian alaisuuteen. Tämä malli omaksuttiin Suomen yliopistosairaaloissa ja useimmissa keskussairaaloissa, mikä poikkesi vallitsevasta käytännöstä muualla maailmassa: lastenortopedia ja -traumatologia on ollut useimmissa maissa tärkeä osa ortopediaa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on kuitenkin tapahtunut selvä muutos kohti kansainvälistä käytäntöä. Nykyisin Helsingin lastenklinikalla lastenortopediasta ja -traumatologiasta vastaa seitsemän ortopedian ja traumatologian erikoislääkäriä (osalla myös lastenkirurgian ja käsikirurgian spesialiteetti). Muissa Suomen yliopistosairaaloissa ala on pääosin lastenkirurgien hallussa, joskin varsin suuri osa näistä kollegoista on suorittanut myös ortopedikoulutuksen. Keskus- ja aluesairaalatasolla vastuun jakavat lastenkirurgit, ortopedit ja yleiskirurgit.

KOULUTUKSEN TAVOITTEET

Erityispätevyyden suoritettuaan koulutettu:

- On perehtynyt hyvin lastenortopedisen potilaan kokonaisvaltaiseen, moniammatilliseen tiimihoidon periaatteeseen.

- Pystyy laatimaan ja toteuttamaan lastenortopedisen hoito-ohjelman suhteutettuna muuhun hoitoon ja kuntoutukseen.

- Kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan lastenortopediset ja -traumatologiset toimenpiteet sekä valvomaan hoitoon liittyvän, leikkausta edeltävän ja sen jälkeisen kuntoutuksen.

- Kykenee arvioimaan hoitotuloksia kansainvälisesti hyväksyttyyn tasoon verrattuna.

- Pystyy toimimaan lastenortopedisen hoidon asiantuntijana ja kykenee kehittämis-, opetus- ja tutkimustyöhön.

PÄTEVÖITYMISOHJELMAN RAKENNE

Pohjakoulutus

Pohjakoulutuksena on ortopedian ja traumatologian, lastenkirurgian, käsikirurgian tai yleiskirurgian erikoislääkäritutkinto. Koulutettava voi aloittaa erityispätevyyteen tähtäävän koulutuksen erikoislääkärin tutkinnon suoritettuaan. Koulutukseen ilmoittaudutaan toimittamalla erityispätevyystoimikunnalle koulutussuunnitelma, jonka toimikunta hyväksyy.

Käytännön palvelu

Käytännön palvelua vaaditaan vähintään kaksi vuotta lastenortopediaa aktiivisesti tekevässä yliopistosairaalassa tai ulkomailla. Käytännön palvelun aikana pätevöityjän päävastuualue tulee olla lastenortopedia. Pätevöityjän kouluttajalla tulee olla lastenortopedian ja traumatologian erityispätevyys. Koulutuspaikassa tulee olla viikoittaista koulutustoimintaa. Mikäli koulu-tusta aikoo suorittaa ulkomailla, tämä tulee hyväksyttää etukäteen erityispätevyystoimikunnassa. Käytännön palvelun tulee olla suoritettu viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Pätevöitymiseen kuuluu vähintään 40 tuntia teoreettista kurssimuotoista koulutusta, johon tulee sisältyä myös osallistuminen lastenortopedian alan kansainväliseen kongressiin tai erityiskoulutukseen. Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tulee olla suoritettu viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Kuulustelu

Kuulustelu järjestetään tarvittaessa kaksi kertaa vuodessa Lääkäriliiton yleisten kuulustelupäivien yhteydessä (www.laakariliitto.fi/koulutus/erityispatevyydet/kuulustelut.html).

Kuulusteluvaatimukset

Kirjat:

1. Rockwood and Wilkins': Fractures in Children (uusin painos)

2. Tachdijian: Pediatric Orthopedics (uusin painos)

Lehdet:

Journal of Pediatric Orthopaedics, kahden viimeisen vuoden numerot (Vol A ja B)

ERITYISPÄTEVYYSTOIMIKUNTA

Vastuuyhdistyksenä toimii Suomen Lastenortopedinen yhdistys, joka nimeää erityispätevyystoimikunnan. Erityispätevyystoimikunnan toimikausi on 3 vuotta kerrallaan. Toimikunta hyväksyy kouluttajat ja koulutettavan koulutussuunnitelman, valvoo koulutusta, järjestää kuulustelun, valitsee kuulusteluun tulevan kirjallisuuden, määrää kuulustelijat ja tekee ehdotukset Suomen Lääkäriliitolle erityispätevyyden myöntämiseksi.

Lue myös

ERITYISPÄTEVYYDEN HAKEMINEN JA MYÖNTÄMINEN

Erityispätevyyshakemus osoitetaan lastenortopedian ja -traumatologian erityispätevyystoimikunnalle, joka esittää hyväksymänsä hakemukset Suomen Lääkäriliiton koulutusvaliokunnalle. Hakemuksessa tulee olla työnantajien todistukset hakijan käytännön palveluista sekä todistukset teoreettisesta kurssimuotoisesta koulutuksesta ja suoritetusta kuulustelusta. Hakija voi liittää hakemukseensa myös muita selvityksiä, esim. alaan liittyvästä tutkimustyöstään, julkaisuistaan, järjestötoiminnastaan tai alan asiantuntijatehtävistään. Jos pätevöityjä saa erityspätevyystoimikunnalta kielteisen päätöksen suoritustensa hyväksymisestä, päätöksentekijä esittää päätöksen perustelut ja lisävaatimukset puuttuvien suoritusten laajuuden ja sisällön osalta. Lääkäriliiton koulutusvaliokunta käsittelee tarvittaessa valitukset erityispätevyystoimikunnan kielteisistä päätöksistä.

SIIRTYMÄAJAN SÄÄNNÖKSET

Kolmen vuoden siirtymäkauden aikana 15.6.2005-15.6.2008 lastenortopedian ja -traumatologian erityispätevyystoimikunta voi perustellusta hakemuksesta esittää erityispätevyyden myöntämistä lääkäreille, jotka erityspätevyystoimikunnan arvion mukaan ovat saavuttaneet yllä mainittujen tavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset tiedot ja taidot. Suomen Lastenortopediyhdistyksen hallitus tekee erityispätevyystoimikunnan esityksestä päätöksen niistä linjauksista, millä perusteilla siirtymäajan pätevyys myönnetään.

TIEDUSTELUT

Erityispätevyystoimikunta on nimetty ja aloittaa työnsä syksyn 2005 aikana.

Lisätietoja Lääkäriliiton koulututoimialalta:

Ulla Anttila, ulla.anttila@fimnet.fi,

puh. (09) 393 0830.

Lisätietoja myöhemmin mm. pätevyyden hakemisesta liiton internetsivuilta www.laakariliitto.fi/koulutus/erityispatevyydet/lastenortopedia.html

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030