Lääkärien työterveyshuoltoa pohdittiin liitossa
Lääkäriliitto järjesti lokakuun alussa neuvottelupäivän, jonka tarkoituksena oli keskustella lääkärien työterveyshuollon kehittämisestä. Mukaan oli kutsuttu keskussairaaloiden ja isoimpien terveyskeskusten työterveyshuollosta vastaavat lääkärit sekä ns. luottamuslääkärit. Lääkäriliitto on koonnut luottamuslääkäriverkoston, jonka tavoitteena on auttaa lääkäreitä hakemaan hoitoa erilaisissa terveyteensä liittyvissä ongelmissa.
- Lääkärien työterveyshuolto ei ole aiheena mitenkään uusi. Siitä on puhuttu niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Asia oli esillä vastikään Euroopan yleislääkärien kokouksessa. Jostakin syystä lääkärien on vaikea sairastaa, jostakin syystä lääkärien on vaikea hakeutua hoitoon ja jostakin syystä lääkärin on vaikea auttaa lääkäriä, listasi aiheeseen liittyviä ongelmia Lääkäriliiton apulaistoiminnanjohtaja Santero Kujala, joka toimi tilaisuuden puheenjohtajana.
Hän totesi, että Lääkäriliitto on omalta osaltaan lähestynyt ongelmaa.
- Liikkeelle lähdettiin varsinaisesti 1990-luvun alussa, jolloin mietittiin, mitä lääkärien työterveyshuollolle tulisi tehdä. Tuolloin mm. Lääkärikyselyssä kyseltiin sitä, miten lääkärit käyttävät työterveyshuollon palveluita. Loppujen lopuksi vuonna 1997 perustettiin luottamuslääkäriverkosto.
Nyt Lääkäriliiton terveyspoliittinen valiokunta on alkanut käsitellä asiaa.
- Mietimme sitä, pitäisikö Lääkäriliiton tehdä jotain lääkärien työterveyshuollon eteen. Tulisiko liiton antaa asiasta esimerkiksi jonkinlainen suositus, kysyi Kujala.
Neuvottelupäivän aluksi käsiteltiin lääkärien sairastavuutta ja sen jälkeen lääkärien työterveyshuollon nykytilaa ja tulevaisuutta.
Kuopion yliopiston apulaisopettaja Saara Töyry kertoi kuulijoille mm. sen mielenkiintoisen yksityiskohdan, että Lääkärien työolot ja kuormittuneisuus -tutkimuksen mukaan lääkäreistä 66 prosenttia oli hoitanut itse mielenterveyshäiriöitä.
Työterveyslaitoksen, työterveyshuolto-osaston johtaja, professori Kaj Husman puhui omassa alustuksessaan lääkärien työterveyshuollon kehittämisestä.
- Lähtökohtanani on, että lääkärit ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin, mutta meillä on ongelmia käytännössä työterveyshuollon osalta.
Hän totesi, että lääkärin työn kuormittavuustekijät ovat muuttuneet.
- Lääkärien työssä on psyko-sosiaalisia kuormittavuustekijöitä, jotka ilmeisesti ovat rakenteellisia ongelmia ainakin julkisen sektorin terveydenhuollossa. Niin kauan kuin niitä ei ratkaista, meidän on turha hoitaa yksilöllisiä murheita. Meidän pitäisi keskittyä korjaamaan työtä, eikä lääkäriä.
Husman sanoi, että työterveyshuollon infrastruktuuri on periaatteessa olemassa
- Lääkärien pitäisi saada työterveyshuollon asiakkaina hyviä palveluita, mutta joku asia ei vain natsaa. Nyt järjestelmä vain pitäisi virittää palvelemaan lääkäreitä. Se struktuuri, jossa lääkärit voisivat saada erinomaisia palveluita, on olemassa. Se ei vain toimi, kun ei käydä työterveyshuollossa eikä sen takia, kun ei osata tarjota palveluita.
Hän ehdotti, että verkostoituminen on yksi keino lääkärien työterveyshuollon kehittämisessä.
Toisena asiana Husman toi esille sen, pitäisikö lääkäreillä olla oma työterveyshuolto.
- Minun mielestäni siihen ei ole välttämättä perusteita. Kokemusteni mukaan vanhan järjestelmän virittäminen on yleensä parempi kuin uuden luominen.
Hänen lääkärien työterveyshuollon tulisi olla työpaikan muun väen kanssa yhteinen.
- Ehkäisevät toimet ja eritoten rakenteelliset toimet koskevat koko työyhteisöä. Se on myös tasa-arvokysymys. Lisäksi työterveyshuollolle voitaisiin luoda toimintamalleja ja työvälineitä erityisesti lääkärien tarpeisiin, kuten on tehty muillekin ammattiryhmille.
- Yksi tapa parantaa tilannetta olisi se, että lääkärit otettaisiin säännöllisiin terveystarkastuksiin, Husman ehdotti.
Luottamuslääkäri auttaa hoidon käynnistämisessä
Onko sinulla terveysongelmia, mutta et tiedä mistä hakisit apua? Tuntuuko tavanomaisten terveyspalvelujen käyttö jostain syystä tilanteessasi vaikealta? Oletko huolestunut työssä jaksamisestasi?
Lääkäriliiton perustaman luottamuslääkäriverkoston tarkoituksena on auttaa lääkäreitä hakemaan hoitoa erilaisissa terveyteensä liittyvissä ongelmissa. Luottamuslääkärit on koulutettu toimimaan lääkärien lääkärinä. He osaavat suhtautua kollegaan potilaana, jonka oireisiin ja vaikeuksiin on paneuduttava riittävän vakavasti. Toiminnan pääpaino on apua tarvitsevan lääkärin ongelmien selvittelyssä sekä mahdollisten tutkimusten tai hoidon käynnistämisessä. Jos sairaus vaatii pidempää hoitoa, on tavoitteena järjestää se normaalien julkisten tai yksityisten terveyspalvelujen avulla.
Toiminta on ehdottoman luottamuksellista. Mahdolliset konsultaatiot ja yhteydenotot edellyttävät aina hoitoa hakeneen lääkärin suostumusta. Luottamuslääkärillä käyneiden henkilötietoja ei ilmoiteta Lääkäriliittoon eikä millekään viranomaiselle.
Oheisesta listasta voit vapaasti valita sinulle sopivimman luottamuslääkärin. Luettelo on myös liiton Internet-sivuilla www.laakariliitto.fi. Mene jäsenalueelle ja valitse jäsenpalvelut ja edelleen luottamuslääkärit ja luettelo.
Suomen Lääkäriliitto