Lääkäriliitolta lausunto verotuksen kehittämisestä
Lääkäriliitto on antanut Akavalle lausunnon Kilpailukykyiseen verotukseen -muistion ehdotuksesta. Liitto yhtyy työryhmän kantaan siitä, että nykyisen verojärjestelmän suurin ongelma on pääomaverokannan ja ansiotulojen marginaaliverojen suuri ero. Eroa tulee supistaa marginaaliveroastetta alentamalla, ei sen sijaan pääomaverotusta kiristämällä.
Kansainvälinen vertailu osoittaa, että Suomessa ansiotulojen veroprogressio on jyrkkä.
- Pienituloisten verotus on keskimääräisellä tasolla kansainvälisesti, mutta jo keskitulotasolla verotus on selvästi keskitasoa ankarampaa ja ankaruus jatkuu tulojen kasvaessa. Myös muihin pohjoismaihin verrattuna verotuksemme on korkea siitä huolimatta, että kaikki kuuluvat samantapaiseen laajan julkisen palvelusektorin maihin, toteaa Lääkäriliitto lausunnossaan.
Lähitulevaisuutena näyttää ansiotulojen rajaveroasteeseen kohdistuvan Euroopan Unionin alueella voimakkaita alentamispaineita. Verotuksen tasolla on vaikutusta työvoiman liikkuvuuteen maasta toiseen.
- Verotuksen taso on yhtenä vaikuttavana tekijänä myös lääkärien ulkomaille muuttoon. Suomen Lääkäriliitto kannattaa työryhmän ehdotusta ansiotuloverotuksen keventämisestä tavoitteena korkeimman marginaaliveroasteen pikainen alentaminen 50 prosenttiin.
TYÖNANTAJAMAKSUJEN PORRASTAMINEN
Liitto toteaa, että matalapalkkaisille kohdennettuihin työantajamaksualennuksiin liittyy vaikeita ongelmia.
- Se heikentäisi edelleen sosiaaliturvan rahoituksen läpinäkyvyyttä. Se olisi myös menetelmänä monimutkainen ja teholtaan vaikeasti arvioitava. Sosiaaliturvamaksujen porrastaminen palkkatason perusteella ei siksi ole perusteltua.
Lääkäriliiton mielestä nykyisen kaltainen kunnallisverotuksen ansiotulovähennys on ainoita käyttökelpoisia tapoja keventää pienituloisten verotusta, siitäkin huolimatta, että se sinänsä jyrkentää verotuksen progressiota.
YHTEISÖVEROKANTA JA PÄÄOMATULOVEROKANTA
Suomen Lääkäriliitto pitää edelleen perusteluna pääomatuloverokantojen yhdenmukaisuutta.
- Reagointina verokilpailuun tulee sekä yhteisöverokanta että pääomatuloverokanta alentaa 25 prosenttiin nykyisestä 29 prosentista.
Osinkojen verotus on Suomessa kansainvälisesti katsoen matalalla tasolla. Suomessa käytössä oleva yhtiöveron hyvitysjärjestelmä vaikuttaa olevan kansainvälisesti poistumassa oleva ilmiö. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmä näyttää sopivan huonosti Euroopan yhteisö perustamissopimuksen periaatteisiin kun se rajaa soveltamisalan ainoastaan kansallisiin osingonjakotilanteisiin.
- Johtopäätöksenä voidaan todeta, että yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä voitaisiin luopua uudistuksen yhteydessä.
Osinkoverotuksen uudistamisessa tulee Lääkäriliiton mielestä kiinnittää erityistä huomiota järjestelmän selkeyteen ja yksinkertaisuuteen.
- Mahdollisena mallina voisi olla työryhmän esittämä klassinen verotusmalli, jossa yhtiötä verotettaisiin voitosta ja osakasta erikseen osingosta ja osinkotuloa pääomatulona. Uudistuksen yhteydessä on välttämätöntä tehdä edellä todettu pääomaverokantojen alentaminen 4 prosenttiyksiköllä. Pääomatuloverokannan alentamisen yhteydessä myös korkotulon lähdevero tulisi alentaa 25 prosenttiin.
ELÄKEVAKUUTTAMISEN VEROTUS
Lakisääteisen eläketurvan heikentyessä on vapaaehtoisesta eläkesäästämisestä tullut entistä tärkeämpi keino täydentää eläkeaikaista toimeentuloa.
- Omakohtainen varautuminen tulevaisuuteen eläkesäästämisellä on kannatettavaa. Työryhmä pyrkii korostamaan voimakkaasti eläkevakuutussäästämiseen liittyvää verotukea, vaikka siinä lähinnä on kysymys verotuksen siirtymisestä tulevaisuuteen.
Lääkäriliiton mielestä ilmeisin ongelma Suomen nykyjärjestelmässä on kuitenkin se, että ulkomaille maksettavia eläkevakuutusmaksuja ei voida vähentää verotuksessa.
- Tämä näyttää olevan selkeästi Euroopan Unionin perustamissopimuksen vastaista ja Suomi joutunee muuttamaan lainsäädäntöä ja verotuskäytäntöä tältä osin varsin pikaisesti.
Työryhmä esittää vapaaehtoisen eläkesäästämisen verottamisen radikaalia muutosta. Kun vapaaehtoista eläkesäästämistä nyt verotetaan ansiotulon mukaan, esittää työryhmä verotuksen siirtämistä pääomaverotuksen piiriin ja maksujen verovähennysoikeuden huomattavaa muutosta.
- Esitys vaikuttaa hätiköidyltä. Erityisesti jo voimassa olevien vakuutussäästösopimusten muuttaminen esitetyn uuden järjestelmän mukaisesti näyttää heikosti valmistellulta. Lääkäriliitto ei kannata muutosta esitetyssä muodossa.