Lehti 6: Liitto toi­mii 6/2003 vsk 58 s. 687

Lääkäriliiton toiminnan organisaatio

Olli Meretoja

Lääkäripäivien aikana kävi selkeästi ilmi, että Lääkäriliiton tavallinen jäsen ei juurikaan tunne liiton toiminnan rakennetta ja organisaatiota. Sen vuoksi lyhyt kuvaus asiasta.

Lääkäriliiton korkein päättävä elin on 60-jäseninen valtuuskunta. Valtuuskunta valitaan kolmen vuoden välein postitse toimitettavilla salaisilla vaaleilla. Ehdokkaat vaaleihin on viime vuosina asettanut kolme itsenäistä rekisteröityä liiton ns. lausunnonantajajärjestöä: Suomen Erikoislääkäriyhdistys SELY, Nuorten Lääkäreiden Yhdistys NLY ja Kunnallislääkärit KL. Nämä kolme järjestöä nimeävät ehdokkaat myös liiton hallitukseen ja valiokuntiin.

Koska SELY:llä, NLY:llä ja KL:llä on näin merkittävä asema liiton organisaatiossa, on luonnollista että yksittäisen Lääkäriliiton jäsenen vaikutus liiton toimintaan kanavoituu pääasiassa näiden järjestöjen kautta. Vaikutusmahdollisuuden realisoituminen edellyttää useimmiten jäsenyyttä asianomaisessa lausunnonantajajärjestössä.

NLY edustaa nimenomaan nuoria erikoistuvia lääkäreitä. On hyväksytty, että NLY:n jäseneksi otetaan kandiseuran ilmoittaman nimiluettelon mukaiset opiskelijat - samaan tapaan kuin Lääkäriliiton jäsenyyteen liitytään opiskelijavaiheessa. SELY edustaa erikoissairaanhoidon, valtion ja yksityisen sektorin erikoistuneita lääkäreitä ja KL perusterveydenhuollon lääkäreitä. SELY:n ja KL:n jäseneksi pitää ilmoittautua. Tämä ilmoittautuminen käy helposti sähköpostin tai puhelimenkin välityksellä.

Lääkäriliiton valtuuskunta valitsee syyskokouksessaan liitolle 10-jäsenisen hallituksen. Hallituksen puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa valitaan vuoden ja muut jäsenet kahden vuoden toimikausiksi. Toimikaudet ovat uusittavissa. Hallitus toimii valtuuskunnan päätösten toimeenpanijana ja liiton toiminnan suunnittelijana ja toteuttajana. Hallituksen päätöksiä valmistelevat mm. hallituksen nimeämät valiokunnat, joita ovat edunvalvonta-, eettisten periaatekysymysten, järjestö-, koulutus-, talous-, terveyspoliittinen, ulkoasiain-, vakuutus-, valtionsektori- ja yksityissektorivaliokunta sekä luottamus- ja toimitusneuvostot.

Lue myös

Valiokuntien puheenjohtajana toimii liiton hallituksen jäsen. Valiokuntien muut jäsenet ovat hallituksen vuodeksi kerrallaan nimeämiä ja useimmiten lausunnonantajajärjestöjen ehdottamia. Lääkäriliiton hallitus kokoontuu keskimäärin 15 ja kukin valiokunta seitsemän kertaa vuodessa. Tänä vuonna kahdessatoista valiokunnassa on yhteensä 107 jäsentä. Tätä kautta SELY:n, NLY:n ja KL:n vaikutus kanavoituu liiton jokapäiväiseen päätöksentekoon.

Lääkäriliitolla on paikallisosastoja sekä eri erikoisalojen alaosastoja. Paikallisosastot toimivat alueellisesti käytännön asioiden eteenpäin viejinä sekä informaation jakajina. Osa alaosastoista toimii aktiivisesti, kun taas osan toiminta on hyvin vähäistä ja ne ovat saattaneet kanavoida toimintansa kyseisen erikoisalan tieteellisen yhdistyksen kautta. Nämä tieteelliset yhdistykset eivät ole Lääkäriliiton toimintaa ja niihin vaikuttaminen ei useinkaan johda viestin kulkemiseen Lääkäriliiton päätöksentekoon.

Lääkäriliiton päätöksenteko kulkee lausunnonantajajärjestöjen nimeämien luottamushenkilöiden kautta valiokunnissa, hallituksessa ja valtuuskunnassa. Lääkäriliiton aktiivisella toimistolla on keskeinen tehtävä liiton toimintojen toteuttamisessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030