Lääkäriliitto - sinun edunvalvojasi
Lääkäriliitto on lääkärien oma ammattijärjestö. Lääkäriliitto puolustaa etujasi palkkaukseen ja muihin työolosuhteisiin sekä lääkärien asemaan liittyvissä asioissa. Liitto on terveyspoliittinen vaikuttaja, joka edustaa ammattikunnan asiantuntemusta terveydenhuoltoa ja lääkärikoulutusta kehitettäessä. Liiton jäsenenä saat myös rahanarvoisia etuja.
Palkka ammatin vaativuuden mukaiseksi
Lääkäriliiton keskeisenä tehtävänä on huolehtia jäsentensä edunvalvonnasta. Liitto neuvottelee keskitetysti lääkärien palkkauksesta ja työaikajärjestelyistä sekä muista palvelussuhteen ehdoista. Edunvalvontatoimiala vastaa jäsenten edunvalvontaa koskeviin kysymyksiin sekä auttaa verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyvissä ongelmissa. Liiton ja luottamusmiesten asiantuntemus ovat tukenasi myös paikallisissa palkkaneuvotteluissa.
Lääkäriliitto osallistuu terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseen yhteistyössä viranomaisten ja päätöksentekijöiden kanssa. Liiton tavoitteena on tehostaa terveyspalvelujen toimivuutta ja vahvistaa niiden rahoituspohjaa. Tasa-arvoinen kilpailu yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä edistää laadukasta palvelujen tuotantoa. Potilaalla tulee olla oikeus valita lääkärinsä ja hoitopaikkansa.
Liitto puolustaa lääkärien oikeutta harjoittaa vapaasti ammattiaan. Lääkärit ovat terveydenhuollon korkeimmin koulutettu ammattiryhmä, joten heillä on paras asiantuntemus johtaa sairaaloiden ja terveyskeskusten toimintaa. Lääkärit vastaavat lain mukaan potilaiden hoidosta - siksi heidän tehtävänsä on myös päättää, miten terveyspalvelut järjestetään.
Lääkäriliitto on mukana kehittämässä lääkärikoulutusta siten, että se vastaa ajan haasteisiin. Sisäänotot lääketieteellisiin tiedekuntiin on mitoitettava työvoiman kysynnän mukaisiksi.
Koulutuksen laatuun ja lääkärien ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen on kiinnitettävä huomiota.
Lääkärin etiikan ja perusarvojen pohdinta kuuluu myös liiton tehtäviin. Liitto osallistuu aktiivisesti lääkintäeettisten asioiden kehittämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisillä foorumeilla, erityisesti Maailman lääkäriliitossa.
Jäsenedut
Edunvalvonta
Lääkäriliiton asiantuntemus ja järjestövoima ovat tukenasi kaikissa palkkaukseen ja työolosuhteisiin liittyvissä kysymyksissä.
Lähin apu löytyy oman työpaikkasi luottamusmieheltä.
Lääkäriliiton toimisto neuvoo palkkaus- ja muissa sopimusasioissa.
Liitosta saat lainopillista neuvontaa työhösi liittyvissä ongelmissa.
Lääkäriliitto on myös yksityislääkärien edunvalvoja.
Työttömyysturva
Lääkärien työttömyyskassan jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun. Palkkatyösuhteessa olevat jäsenet saavat työttömyyden tai lomautuksen ajalta ansioon suhteutettua päivärahaa. Työttömyyskassasta voit myös hakea korvausta vuorotteluvapaan ajaksi.
Lääkäriliitolla on oma työnvälityspalvelu, josta saat tietoa avoinna olevista työpaikoista ja sijaisuuksista.
Koulutus
Lääkäriliiton jäsenenä osallistut Lääkäripäiville jäsenhintaan. Lääkäriliitto ja sen omistama tietopalveluyhtiö Fennomed järjestävät myös mm. terveydenhuoltoa, yksityislääkäritoimintaa ja tietotekniikkaa koskevaa koulutusta lääkäreille.
Verkkopalvelut www.laakariliitto.fi
Lääkäriliiton kotisivuilta www.laakariliitto.fi saat monipuolista tietoa liiton toiminnasta, julkaisuista ja lääkärikunnasta. Sivun ylälaidassa olevan jäsenpainikkeen kautta pääset jäsenten omille sivuille, joilta löydät tarkempaa tietoa edunvalvonnasta ja jäsenpalveluista. Sivut avautuvat henkilökohtaisen FiMnet-tunnuksen avulla, jonka saat maksutta liiton tietopalveluyhtiö Fennomedista. Tunnuksella pääset myös lääkärien omille keskustelutauluille, joissa mielipiteiden vaihto on vilkasta.
Lääkäriliiton jäsenenä saat maksuttoman fimnet.fi-loppuisen sähköpostisoitteen itsellesi ja perheenjäsenillesi. FiMnet Free -palvelu sisältää myös modeemilla tai ISDN:llä käytettävän internet-liittymän, kotisivutilaa ja Fonecta Finder -palvelun. Voit käyttää monipuolisia lääkäreille räätälöityjä FiMnet-verkkopalveluja, kuten lääketieteellisiä tietokantoja, PuhTi-puhelinreseptipalkkioiden tilitysten seurantaa ja sähköpostiosoitehakemistoa.
Lääkärilehti
Viikoittain ilmestyvä Suomen Lääkärilehti on uuden lääketieteellisen ja terveydenhuoltoa koskevan tiedon levittäjä sekä suomalaisen lääkärikunnan eniten lukema koulutus- ja ammattijärjestölehti.
Julkaisut
Lääkäriliiton oppaat ovat jäsenille maksuttomia:
Lääkärin etiikka
Lääkärin palkkaopas
Yksityislääkärin opas
Lääkärin vakuutukset
Lääkäriksi ulkomaille
Lääkäriksi kehitysmaihin
Luottamusmiehen opas
Perussäännöt ja ohjeet
Terveellinen ympäristö
Liitosta voit hankkia myös lääkärimatrikkelin, lääkärin tilikirjan sekä työssäsi tarvittavat lomakkeet.
Vakuutukset
Yksityisenä ammatinharjoittajana toimiessasi potilaasi ovat liiton kustantaman potilasvakuutuksen piirissä. Jäsenmaksuun kuuluu myös oikeusturvavakuutus sekä potilaiden esine- ja varallisuusvahingot korvaava vastuuvakuutus.
Liiton jäsenenä voit lisäksi hankkia seuraavat vakuutukset edullisin ehdoin:
Henkivakuutus
Lääkärin sijoitusvakuutus
Tapaturma- ja matkavakuutus
Järjestökasko
Lääkärin kotivakuutus
Keskeytysvakuutus
Jäsen/maksu/ luottokortti
Lääkäriliiton jäsenkortin voit hankkia Mastercard maksu- ja luottokorttiominaisuuksin varustettuna.
Jäsentuotteet
Lääkärilehdestä saat tietoa liiton ajankohtaisista jäsentuotteista. Lääkärin leimasimen ja käyntikortit tilaat kätevästi myös liiton verkkopalvelun jäsensivuilta.
Alennukset
Shellin luottokortilla saat alennusta polttoaineesta. Avis-autovuokraamojen kanssa liitolla on voimassa maailmanlaajuinen alennuskorttijärjestelmä.
Akavan jäsenenä voit hankkia Esson kortin sekä käyttää hyväksesi A-lomatukia, joista ilmoitellaan Lääkärilehdessä.
Luottamuslääkäritoiminta
Lääkäriliitto on koonnut luottamuslääkäriverkoston, jonka tavoitteena on auttaa jäseniä heidän terveyteensä liittyvissä ongelmissa. Luottamuslääkärit osaavat suhtautua kollegaan potilaana, jonka oireisiin ja vaikeuksiin on paneuduttava huolella. Toiminnan pääpaino on apua tarvitsevan lääkärin ongelmien selvittelyssä sekä mahdollisten tutkimusten tai hoidon käynnistämisessä. Luottamuslääkärien yhteystiedot julkaistaan Lääkärilehdessä ja ne löytyvät internetistä liiton jäsensivuilta.
Päätöksenteko Lääkäriliitossa
Valtuuskunta
Ylintä päätösvaltaa käyttää 60-jäseninen valtuuskunta, joka määrittelee liiton toiminnan suuntaviivat, hyväksyy talousarvion ja valitsee liiton puheenjohtajat sekä hallituksen jäsenet. Valtuuskunnan jäsenet valitaan joka kolmas vuosi vaaleissa, joissa äänestää yleensä yli 60 % jäsenistä.
Eniten keskustelua valtuuskunnassa käydään lääkärien palkkauksesta ja työajoista. Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi kertaa vuodessa, mutta palkkaneuvottelujen aikana valtuuskunnan jäsenet joudutaan usein kutsumaan nopeasti ylimääräisiin kokouksiin.
Hallitus
Lääkäriliiton toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluvat liiton puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja seitsemän muuta jäsentä. Puheenjohtajisto valitaan vuosittain, muut hallituksen jäsenet kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Hallitus huolehtii valtuuskunnan päätösten toimeenpanosta. Kokouksissa käsitellään edunvalvonnan ohella mm. terveydenhuoltoon, etiikkaan ja lääkärikoulutukseen liittyviä asioita. Hallitus vastaa liiton taloudesta ja sekä päättää valiokuntien kokoonpanosta. Hallituksen kokouksia on 1-2 kertaa kuukaudessa.
Valiokunnat
Lääkäriliiton hallitus on asettanut eri alojen asiantuntijoista koostuvia valiokuntia valmistelemaan lääkärien ja liiton kannalta keskeisiä asioita. Valiokuntien jäsenet nimetään vuodeksi kerrallaan. Valiokuntien lisäksi liitossa toimii lukuisia tilapäisiä työryhmiä, projektiryhmiä sekä yhteistyöelimiä.
Päätökset valmistellaan valiokunnissa
Edunvalvontavaliokunta valmistelee hallituksen valmisteluelimenä lääkärien palkkausta ja työehtoja koskevia kysymyksiä sekä seuraa liiton neuvottelutoimintaa.
Valtionsektorin valiokunta ideoi ja valmistelee valtion palveluksessa olevien lääkäreiden edunvalvontakysymyksiä.
Järjestövaliokunta ylläpitää liiton työtaisteluvalmiutta ja luottamusmiesjärjestelmää sekä kehittää paikallisosastojen ja alaosastojen toimintaa. Järjestövaliokunnan toimialaan kuuluvat myös työsuojeluasiat sekä jäsenpalvelujen ja -etujen kehittäminen.
Eettisten periaatekysymysten valiokunta tutkii lääkärin ja terveydenhuollon etiikkaan liittyviä periaatekysymyksiä sekä valmistelee niitä koskevia kannanottoja. Valiokunta tekee esityksiä etiikan opetuksen kehittämiseksi ja järjestää lääkintäetiikkaa koskevia seminaareja.
Koulutusvaliokunta toimii yhteistyössä tiedekuntien ja viranomaisten kanssa lääkärien perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen kehittämiseksi sekä ylläpitää erityispätevyysjärjestelmää. Valiokunta seuraa myös työvoimatilannetta ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että valmistuvien lääkärien määrä vastaa kysyntää.
Terveyspoliittinen valiokunta on asiantuntijaelin terveydenhuoltojärjestelmää, sosiaalipolitiikkaa ja terveydenhuollon hallintoa koskevissa kysymyksissä. Valiokunta seuraa aktiivisesti mm. terveydenhuollon priorisointiin ja rahoitukseen liittyviä asioita ja valmistelee liiton kannanottoja niihin.
Yksityissektorivaliokunnan tehtävänä on edistää eri muodoissa tapahtuvaa yksityistä terveydenhuoltoa ja sen yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa. Valiokunta käsittelee myös sairausvakuutusta ja hoitotakuuta koskevia uudistuksia.
Ulkoasiainvaliokunta hoitaa liiton suhteita muiden maiden lääkäriliittoihin ja koordinoi liiton toimintaa kansainvälisissä järjestöissä. Suomen liityttyä EU:n jäseneksi on yhteistyö varsinkin eurooppalaisten lääkärijärjestöjen kanssa tiivistynyt.
Vakuutusvaliokunta huolehtii jäsenten vakuutusetujen kehittämisestä ja seuraa mm. potilasvakuutukseen liittyviä kysymyksiä.
Luottamusneuvosto valvoo, että jäsenet noudattavat liiton etiikasta ja kollegiaalisuudesta antamia ohjeita sekä toimii tarvittaessa sovinto- ja kunniatuomioistuimena niihin liittyviä kiistoja ratkaistaessa.
Talousvaliokunta käsittelee liiton talousasioita sekä valmistelee hallituksen päätettäväksi talousarviot, tilinpäätökset ja taloutta koskevat suunnitelmat.
Toimitusneuvoston tehtävä on kehittää Suomen Lääkärilehden sisältöä ja toimitusperiaatteita sekä edistää jäsenten kirjoittamista lehteen.
Työvaliokunta on hallituksen kokousten valmisteluelin, jonka kokouksiin osallistuvat liiton puheenjohtajat ja toimiston johto.
Paikallisorganisaatio
Kaikki Suomessa asuvat Lääkäriliiton jäsenet kuuluvat liiton paikallisosastoon työ- tai asuinpaikkansa perusteella. Paikallisosastoja on kaikkiaan noin 60. Alunperin paikallisosastot perustettiin työtaisteluorganisaatioksi, mutta ne toimivat myös työrauhan aikana jäsenten ja luottamusmiesten tukena edunvalvonnassa. Paikallisosastot voivat lisäksi käsitellä alueensa terveydenhuoltoasioita ja järjestää yhteisiä tilaisuuksia tiedotusvälineiden kanssa.
Liitolla on lähes 30 erikoisala- tai toimialakohtaista valtakunnallista alaosastoa, jotka ottavat kantaa oman alansa kysymyksiin.
Tule mukaan toimintaan
Jokaisella jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa Lääkäriliiton toimintaan. Mitä aktiivisemmin jäsenet ovat mukana, sitä suurempi on liiton järjestövoima. Tule mukaan - sinun panostasi tarvitaan!
Osallistu paikallisosastosi kokouksiin ja muihin liiton järjestämiin tilaisuuksiin. Tuo esiin omat näkemyksesi siitä, miten edunvalvontaa ja muuta liiton toimintaa tulee kehittää. Asetu ehdokkaaksi, kun valitaan paikallisia luottamushenkilöitä tai edustajia valtuuskunnan vaaleihin. Järjestöorganisaation kautta pääset päättämään liiton tavoitteista ja vaikuttamaan siihen, että ne saadaan toteutetuksi.