Lehti 1-2: Liitto toi­mii 1-2/2015 vsk 70 s. 72 - 73

Lääkärisopimuksen päivystysmääräykset muuttuneet

Lääkärisopimuksen päivystysmääräykset ja sitä koskevat korvaukset ovat muuttuneet 1.1.2015. Samaan ajankohtaan sijoittuu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen voimaantulo kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Kyseessä on kaksi toisistaan erillistä muutosta.

Merja Keronen

Lääkärisopimuksen muutokset 1.1.2015

➤ Yleiskorotus 0,3 % 1.1.2015

➤ Uudet päivystysmääräykset voimaan 1.1.2015

➤ Päivystysmuotojen terminologia uudistettu

➤ Päivystysvelvollisuuden rajoitusten määrittely uudella tavalla

➤ Päivystyskorvaukset uudistettu kertoimien mukaan (taulukko)

➤ Akuuttilääketieteen työvuoroista määräyksiä

Uudet päivystysmääräykset koskevat sekä terveyskeskusten että sairaalan lääkäreitä. Määräyksiä sovelletaan myös yhteispäivystyspisteissä ja eri päivystysaloilla työskenteleviin lääkäreihin. Päivystys on edelleen työnantajan määräykseen perustuvaa lääkärin olemista työpaikalla tai muualla valmiina työskentelemään säännöllisen työaikansa ulkopuolella. Päivystyksen ajankohdasta ja alkamis- ja päättymisajankohdasta päättää työnantaja. Uusissa määräyksissä päivystyksen alkamisajankohtaa ei kuitenkaan ole sidottu tiettyyn kellonaikaan.

Päivystysmuotojen termit muuttuvat

Lääkärisopimuksen päivystysmääräysten uudistuksessa sovittiin uudesta terminologiasta, jossa päivystysmuodot jaetaan edelleen kolmeen. Entinen aktiivipäivystys muuttuu työpaikkapäivystykseksi, joka on joko ympärivuorokautista tai osavuorokautista. Tällöin lääkäri päivystää työpaikalla. Aktiivisuusastetta ei enää uudessa määräyksessä määritellä. Seuraavan työpäivän suunnitteleminen vapaaksi entisen määräyksen tavoin on pysynyt ennallaan.

Toinen päivystysmuoto on vapaamuotoinen päivystys, joka tapahtuu muualla kuin työpaikalla (esim. puhelinpäivystys). Lääkärillä on velvollisuus olla tavoitettavissa ja kutsun saatuaan lähtemään tarvittaessa välittömästi työpaikalle.

Kolmantena päivystysmuotona on poikkeava työpaikkapäivystys (entinen muu työpaikkapäivystys), joka päivystysmuotona on jo nyt ollut harvinainen. Tämän vuoksi poikkeavan työpaikkapäivystyksen käyttö on myös rajoitettua. Aktiivisuusaste on vähäinen noin 20-40 % (on seurattava), ja jos se on suurempi, tulee päivystysmuotona käyttää työpaikkapäivystystä. Päivystysmuotoa on mahdollista käyttää vain erityisissä tilanteissa, jos esim. potilasturvallisuus tai lainsäädännön erityiset vaatimukset poikkeuksellisesti edellyttävät työpaikalla oloa (mm. mielenterveyslaki).

Aktiivityöhön käytettyä aikaa on kuitenkin seurattava työaikalain mukaisen ylitöiden enimmäismäärän seuraamiseksi.

Muuttuuko päivystysvuoron pituus?

Päivystysvuoron pituus voi vaihdella muutamasta tunnista täyteen vuorokauteen. Vapaamuotoisessa päivystyksessä päivystysvuoro voi olla pidempikin. Lähtökohtaisesti sama lääkäri päivystää yhtäjaksoisesti enintään 24 h.

Päivystysvelvollisuuden rajoitukset

Päivystysmäärää rajoitetaan uuden määräyksen mukaan siten, että ilman lääkärin suostumusta ei määrätä päivystämään työpaikkapäivystyksenä yli viittä kertaa, eikä yli 85 tuntia kalenterikuukaudessa ja vapaamuotoisena päivystyksenä yli kuutta kertaa kalenterikuukaudessa. Rajan täyttymiseen riittää toisen rajoituksen täyttyminen (tunnit tai kerrat). Vapaamuotoisessa päivystyksessä yhdeksi päivystyskerraksi katsotaan enintään 24 tuntia kestävä ajanjakso.

Osa-aikatyötä tekevän lääkärin päivystysvelvollisuutta vähennetään, mikäli se on mahdollista toiminnallisista syistä. Vähennys tehdään suhteessa täyttä työaikaa tekevään ja sen suuruus on työnantajan harkinnassa.

Raskaana olevan viranhaltijan kohdalla suositellaan päivystysvelvollisuudesta vapauttamista kokonaan raskausviikosta 28 eteenpäin. Mikäli vapautusta ei voida toteuttaa, tulee työnantajan vähentää tai lyhentää viranhaltijan päivystysvuoroja hänen niin halutessaan.

Päivystyskorvaukset

Päivystyksen ajalta maksettavat korvaukset löytyvät kaikki Lääkärisopimuksesta ja niiden suuruus riippuu siitä, mihin kellon aikaan ja viikonpäivänä päivystää. Työpaikkapäivystyksen kaikilta tunneilta korvaus muodostuu taulukon kertoimien mukaan. Myös vapaamuotoisen päivystyksen ja poikkeavan työpaikkapäivystyksen aktiivityö korvataan ao. taulukon kertoimien mukaan. Lääkärin varsinaisesta palkasta laskettu tuntipalkka kerrotaan taulukon mukaisilla kertoimilla. Päivystysrupeaman tunnit voidaan antaa myös vastaavana vapaa-aikana tai osittain rahana, osittain vapaana.

Arkipyhäkorvaukset toimivat kuten sunnuntaikorvaukset. Esim. lääkäri päivystää loppiaisena 2015, joka on tiistai. Päivystysrupeama alkaa tiistaina klo 09 ja kestää keskiviikkoaamuun klo 08. Korvaukset määräytyvät kuten viikonloppuna eli klo 22 asti kertoimella 2,25 ja siitä eteenpäin klo 08 keskiviikkoaamuun asti kertoimella 3.

KT:n yleiskirjeessä 8/2014 on lisää täydentäviä esimerkkejä liittyen mm. pääsiäisen, ja jouluaaton korvauksista vuonna 2015.

Päivystyskorvaus uudistuksen myötä terveyskeskuslääkäreille ei enää päivystysajalta makseta 1.1.2015 käyntipalkkioita. Toimenpidepalkkiot korvataan kuitenkin edelleen päivystysajalta.

Vapaamuotoisen ja poikkeavan päivystyksen peruskorvauksia ei ole muutettu.

Lue myös

Akuuttilääkäreillä soveltamisohje

Akuuttilääkäreihin noudatetaan Lääkärisopimuksen työaika- ja palkkausmääräyksiä. Akuuttilääkärit päivystävät varsinaisten työvuorojen lisäksi, yleensä työpaikkapäivystäjinä. Päivystysvuorot korvataan uusien päivystyskertoimien mukaan. Epämukavana työaikana tehtävän työn osuus on siten keskimääräistä suurempi. Työaikaan sisältyy myös päiväaikaista työtä. Työvuorot voidaan järjestää esim. siten, että osa päivystyksistä muodostuvista korvauksista annetaan säännönmukaisesti päivystysvapaana ja tämä huomioidaan jo työvuoroja suunniteltaessa.

Artikkelin sisältö ja tiedot perustuvat Suomen Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholmin haastatteluun.

STM:n päivystysasetus voimaan myös 1.1.2015

Asetuksessa määritellään kuntien velvollisuus järjestää keskitetty ympärivuorokautinen päivystystoiminta. Asetuksessa määritellään siten päivystyksen järjestämiseen liittyvät laadulliset vaatimukset.

Päivystysyksiköllä tarkoitetaan asetuksessa ympärivuorokautisesti päivystyspalveluita tarjoavaa yhteispäivystystä. Yhteispäivystyksellä vastaavasti tarkoitetaan sellaista päivystysyksikköä, jossa on sekä perusterveydenhuollon että muiden erikoisalojen lääkäreiden palveluja. Nämä asetuksen määrittelyt eivät koske etukäteen suunniteltua päiväaikaista toimintaa, eikä myöskään iltavastaanottotoimintaa, mukaan lukien terveyskeskusten nykyinen osavuorokautinen aktiivipäivystys. Tästä syystä 5. vuoden kandi voi ammattihenkilöasetuksen mukaan päivystää em. kiireellisessä iltavastaanotossa.

Lääkärisopimuksessa taas määritellään kaikki virkasuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet (mm. virkavelvollisuus päivystykseen). Sopijaosapuolet ovat sopimuksessa sopineet, mitä päivystyksellä Lääkärisopimuksen mukaan tarkoitetaan. Esim. terveyskeskusten ilta-aikainen päivystysvastaanotto (asetuksen mukainen kiireellinen iltavastaanottotoiminta) säännöllisen työajan ulkopuolella täyttää Lääkärisopimuksen päivystysmäärittelyn. Tällöin kiireellinen iltavastaanottotoiminta myös korvataan Lääkärisopimuksen päivystyskorvauksia noudattaen.

➤ Lisätietoja: neuvottelujohtaja Laura Lindholm, laura.lindholm@laakariliitto.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030