Lehti 38: Liitto toi­mii 38/2002 vsk 57 s. 3775 - 3776

Luottamusmiehiä - onko heitä?

Kaisa Nissinen-Paatsamala

Vastavalitut luottamusmiehet aloittivat toimikautensa elokuun alusta. Akavaan on saapunut luottamusmiesvaalitulos 102 työpaikasta, joista 72 on saanut uuden lääkäriluottamusmiehen. Edellisellä vaalikierroksella noin joka toinen lääkäriluottamusmies luopui tehtävästään. Tämän kevään vaalit varmistivatkin epäilymme siitä, että luottohenkilönä toimiminen ei ole enää haluttua eikä rekrytointi välttämättä onnistu helposti. Takana näyttävät olevan ajat, jolloin vaaleissa oli useita ehdokkaita ja valinta suoritettiin äänestämällä. Miksi näin?

Luottamusmiesjärjestelmän tarkoituksena on toimia yhteistoimintajärjestelmänä, joka edistää virkaehtosopimusten noudattamista, selvittää työnantajan ja työntekijöiden välillä syntyneitä erimielisyyksiä oikeudenmukaisesti ja nopeasti ja edistää työrauhan ylläpitämistä. Luottamusmies edustaa omaa pääsopijajärjestöään tai sen alayhdistystä, jotka viimekädessä vastaavat luottamusmiehensä toiminnasta. Luottamusmiesten lukumäärästä sovittaessa on huomioitava paitsi viranhaltijoiden lukumäärä, käytössä olevien sopimusten määrä ja laajuus ja myös neuvottelujen tarve. Tätä tarvetta viime lääkärisopimukseen kuuluvat paikallisesti sovittavaksi jätetyt rahaerät ovat selvästi lisänneet. Tulevissa sopimuksissa paikallisten ratkaisujen tarve tuskin vähenee, joten luottamusmiestehtävän vaativuus ja määrä korostuvat entisestään.

Lääkäreiden edunvalvonnan peruskivenä voidaan pitää lääkäriluottamusmiestä. Mitä enemmän annamme tilaa paikallisille ratkaisuille, sitä tärkeämmäksi kollegoita edustava ja neuvotteluoikeuden omaava luottamusmies tulee. Siksi luottohenkilöiden hyvinvointiin tuleekin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Järjestövaliokunta, jolle Lääkäriliiton hallitus on delegoinut luottamusmiestoiminnasta huolehtimisen, onkin kevään ja kesän aikana pyrkinyt perehtymään luottamusmiesten asemaan ja siinä ilmenneisiin epäkohtiin.

Alkuvuodesta järjestettiin luottamusmiesten ajankäyttöön liittyvä kysely, joka paljasti nykyisellään luottamusmiestehtävän hoitoon varatun ajan liian vähäiseksi. Ongelmana tuntuu olevan luottamusmieslääkärin vaikeus irtaantua kliinisestä työstä luottamusmiestehtävien ajaksi. Toisaalta erityisesti pääluottamusmiehet pelkäävät ammattitaidon heikkenemistä ajankäytön kasvaessa. Ratkaisua tähän on haettu esimerkiksi ehdotuksella toimialakohtaisista vastuuluottamusmiehistä, jotka voisivat hoitaa osaa pääluottamusmiehen velvollisuuksista.

Lue myös

Varsinaisina rekrytointiporkkanoina järjestövaliokunta pitää niin valtakunnallisia kuin alueellisiakin luottamusmiesten koulutustilaisuuksia. Alueellisissa tilaisuuksissa pyritään ratkomaan yhdessä sairaanhoitopiirin alueella esiin tulevia ongelmia ja varautumaan niihin. Valtakunnalliset luottamusmiespäivät taas antavat mahdollisuuden etsiä ratkaisumalleja useampien sairaanhoitopiirien alueelta. Luottamusmiespäivien ohjelmaa suunniteltaessa pyritään sairaaloiden ja terveyskeskusten erityisongelmia käsittelemään osaksi erillään. Valtakunnallisien päivien luennoitsijoiksi voidaan pyytää valtakunnallisia vaikuttajia niin työnantajan kuin valtiovallankin edustajista. Tällaisia isoja tilaisuuksia Lääkäriliitto järjestää tulevaisuudessa yhdestä kahteen kertaa vuodessa. Sekä alueellisten että valtakunnallisten luottamusmiespäivien ohjelmaan sisällytetään neuvottelutaidon koulutusta ja varataan riittävästi aikaa luottamusmiesten keskustelulle. Luottamusmiespäivien yhtenä tarkoituksena on osallistujan oman kontaktiverkoston luominen: on helpompaa kysyä tietoja ja neuvoja saman ongelman kokeneelta tutulta kollegalta. Erityisesti uusien luottamusmiesten koulutukseen pyritään panostamaan. Tehtävän vastaanotto on helpompaa, jos voi luottaa siihen, että perehdytys on riittävän perusteellinen ja tapahtuu pian toimikauden alettua. Jokaisen luottamusmiehen toivotaankin osallistuvan niin valtakunnallisille kuin alueellisille koulutuspäiville riittävän usein.

Luottamusmiehenä toimiminen ei saa aiheuttaa tehtävää hoitavalle kollegalle henkilökohtaisia taloudellisia menetyksiä. Erityisesti tämä tulee ottaa huomioon sovittaessa luottamusmieskorvauksista omalääkärinä toimivalle lääkärille. Hänen tuloistaanhan huomattava osa muodostuu suoriteperusteisista korvauksista, joiden määrä vähenee kliinisen työn osuuden pienentyessä. Tämä ongelma on yleensä ratkaistu paikallisilla sopimuksilla. Uusien rekrytointiporkkanoiden löytämiseksi järjestövaliokunta järjestää lähiaikoina kyselyn luottamusmiehille.

Luottamusmiehen työ on usein raskasta ja kuluttavaa, mutta myös antoisaa ja palkitsevaa. Motivoitunut ja itseään arvostava luottamusmies on tehokas ja arvostettu ammattijärjestönsä edustaja. Etsitään siis motivoivia ratkaisuja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030