Lehti 4: Liitto toi­mii 4/2005 vsk 60 s. 463

Luottamusmiehille töitä!

Auli Malinen

Uuden Lääkärisopimuksen myötä luottamusmiehille tulee lisää neuvoteltavaa. Edellisen sopimuskauden alusta olemme yhdessä työnantajan kanssa tehneet erilaisia sopimuksia tehtäväkohtaisen ja harkinnanvaraisten henkilökohtaisten lisien jaosta. Missään sairaanhoitopiirissä ei liene asiasta tehty paikallista virkaehtosopimusta. Näin ollen sopimusten velvoittavuus on ollut niin ja näin. Olen tosin kuullut, että jossain täällä Suomessa rahat olisi jaettu, kuten on sovittu. Käytännössä useimmissa työpaikoissa niin tehtäväkohtaisia kuin harkinnanvaraisia lisiä on käytetty korottamaan jälkeen jääneitä palkkoja. Joskus rahaa on saanut jopa koviten huutava.

Uuden lääkärisopimuksen mukaan 1.9.2005 paikallinen järjestelyvara on 0,6 %. Järjestelyerä käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin työn vaativuus huomioon ottaen ja/tai henkilökohtaisiin lisiin pääpainon ollessa henkilökohtaisissa lisissä, sanotaan sopimuksessa. Kun henkilökohtaisiin lisiin tulee jatkossa käyttää 1,5 % aikaisemman 0,8 % sijasta, herää epäilys, että työnantaja, ainakin jossain päin Suomea, haluaisi laittaa koko järjestelyerän henkilökohtaisiin lisiin. Tällöin tarvitsisi laittaa enää 0,1 % lisää, niin henkilökohtaisen lisän vähimmäismäärä olisi jaossa. Onneksi lääkärisopimus velvoittaa neuvottelemaan niin tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistamisesta kuin henkilökohtaisen lisän perusteista ja periaatteista sekä henkilökohtaisiin lisiin käytettävän erän suuruudesta. Tosin, mikäli asiasta ei päästä yksimielisyyteen, saa työnantaja päättää. Mutta tehtäväkohtaiset peruspalkatkaan eivät ole vielä tehtävien vaativuuden tasolla. Tähänhän ei 0,6 % riitä! Paikallisilla järjestelyerillä on päästy hyvään suuntaan, mutta maali ei vielä häämötä.

Kliinisen lisätyön mahdollisuus säilyy, mutta toimenpideluettelot eivät ole enää Lääkärisopimuksessa, ja lisätyön tekemisestä ja palkkauksesta sovitaan paikallisesti. Tämä on toisaalta hyväkin, koska toimenpideluettelot ovat osin jo vanhentuneet. Mitään ohjausta tähän asiaan ei ole vielä tullut, mutta luottamusmiesten eri työpaikoissa kannattanee pitää yhteyttä toisiinsa tämän tiimoilta.

Hinnoittelusta poistetaan ylilääkäri sivutoimisena johtavana lääkärinä ja tulosvastaavana toimiva ylilääkäri. Luottamusmies on myös heidän luottamusmies heidän ollessa liiton jäseniä. Myös yliopistollisten sairaaloiden sivuviranhaltijoina toimivat ylilääkärit ja apulaisylilääkärit poistettiin hinnoittelusta. Kaikkien em. ryhmien palkkauksesta päätetään paikallisesti tehtävien vaativuuden, henkilökohtaisten työtulosten, ammatinhallinnan ja henkilökohtaisten taitojen mukaan. Sivuvirkaisen ylilääkärin lähtöpalkka on ollut noin 1 100 euroa kuukaudessa. Koska em. henkilöstöryhmät eivät kuulu työaikalain alaisuuteen, ei heidän tekemää työaikaa mitata. Palkkaa tai palkkiota on vaikea määritellä, kun ei ole mittakaavaa mihin verrata. Mikäli sivuvirkainen ylilääkäri tekee yhtä vaativia töitä, yhtä hyvin työtuloksin kuin kokopäiväinen ylilääkäri, eikö heillä pitäisi olla sama palkka? Mikä on riittävä tulosvastuulisä?

Lue myös

Luottamusmiehen tehtävä on valvoa tehtyjen sopimusten noudattamista. Vaikeinta on ollut vaikuttaa siihen, että tehtäväkohtaisen palkan maksuperusteet toteutuisivat. Kokeneet lääkärit saavat usein pienempää peruspalkkaa kuin kokemattomammat uusiin virkoihin tulijat. Tähän mennessä jaossa olleet järjestelyvarat eivät ole riittäneet asiaa korjaamaan. Luottamusmies neuvottelee työnantajan kanssa, ja työnantaja vastaa, että kun ei ole rahaa - kunnillakaan. Mitä muuta voisi tehdä? Viranhaltijalaissa on syrjintäkielto, ja tasa-arvolaki kieltää syrjimisen sukupuolen takia. Jos vaativampaa työtä tekevä saa huonompaa palkkaa, eikö se ole syrjintää? Jos näin on, asiasta voi tehdä selvityspyynnön, ja mikäli asia ei siitä selviä, voi viedä valituksen hallinto-oikeuteen. Asioiden mennessä kovin tiukalle jää lääkärille jäljelle mahdollisuus irtisanoutua ja myydä työpanoksensa eniten tarjoavalle. Tämä on harmillista, sillä tällaiset toimenpiteet ovat tekijälle raskaita. Eikä luottamusmies ole oikein onnistunut tehtävässään.

Nykyinen luottamusmieskausi päättyy heinäkuun loppuun tänä vuonna. Vaalit pidettäneen kevään aikana. Koska yhä enemmän neuvoteltavaa siirtyy paikallistasolle, olisi ainakin suurimmissa sairaaloissa tarve jopa kokopäiväiselle pääluottamusmiehelle. Mutta, vaikka lääkärillä olisikin halu vaikuttaa asioihin, ei käytännössä moni ole halukas luopumaan oikeista lääkärin töistä kokonaan. Luottamusmiehelle kannattaakin valita myös varaluottamusmies, jotta vastuuta ja asioiden hoitamista voidaan jakaa. Lisäksi luottamusmiehet saavat Lääkäriliitosta ohjausta ja opastusta vaikeisiinkin tilanteisiin. Lääkäriliitto järjestää koulutusta; niihin vaan pitäisi raaskia irrottautua töistä. Neuvottelukoulutus etenkin on ollut hyvää, ja näistä tilaisuuksista saa uusia vinkkejä myös kiperiin kotona tapahtuviin neuvotteluihin. Luottamusmiestoiminnassa on hyvä, että on kokemusta, mutta paikalleen ei saa juuttua ja siksi tarvitaan myös uusia luottamusmiehiä. Siis - kaikki asiasta kiinnostuneet, ilmaiskaa halukkuutenne!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030