Luottamusmiespäivillä pohdittiin sote-uudistusta ja työn kuormittavuutta
HYKS-erityisvastuualueen luottamusmiehet kokoontuivat 3.–4.3. Vierumäelle keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Eniten puhutti säännöllisen työajan levittäminen HUS:ssa.
Luottamusmiespäivillä vaihdettiin kuulumisia ja haettiin eväitä sote-muutoksiin sekä työhyvinvointiin.
– Tänään erityisen tärkeää on miettiä Lääkärisopimuksen painopistealueita, ja miten sopimusta uusitaan, liiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm sanoi alustuksessaan.
Aluepäivät avattiin luottamusmiesten raporttien läpikäymisellä. Puheenvuoroissa käsiteltiin muun muassa työpaikkojen lääkäritilannetta, muutoksia päivystyksen järjestämisessä, paikallista sopimista ja muutoksia organisaation toiminnassa.
HUS:n säännöllisen työajan levittäminen puhuttaa eniten
HYKS:n pääluottamusmies Risto Avela kertoi työaikoihin liittyvistä muutoksista, joita HUS:ssa on tehty.
– Päivystysaikoja on muutettu ja siirretty alkamaan myöhemmin. Ongelmia liittyy myös työaikapäivystyksen jälkeiseen aktiivivapaaseen, jonka pituudeksi on HUS:ssa määritelty 5,5 tuntia. Tältä osin kyseisen päivän tunnit jäävät osittain vajaaksi, ja vajaus on sijoitettu muille työpäiville siten, että osa työvuoroista on suunniteltu jopa klo 17:ään saakka. Työpäivä saattaa myös helposti venähtää, Avela toteaa.
– Liittoon on tullut paljon yhteydenottoja liittyen HUS:n tilanteeseen. Tärkeintä olisi nyt saada aikaiseksi ratkaisu keskustelujen kautta. Olemme varautuneet järjestämään lääkäreille keskustelutilaisuuden, jos muutosta HUS:n uuteen käytäntöön ei jostain syystä tapahtuisikaan. Ongelmat liittyvät siihen, ettei säännöllisen työajan sijoittelua ole sopimuksissa, ja lääkäreillä on erikseen määritelty päivystys, Lindholm kertoo.
Sote-muutokset heijastuvat jo nyt työpaikoille. Hoitoprosesseja ei välttämättä ole ehditty saada kuntoon, mutta potilaat pitää silti hoitaa. Tieto muutoksista ei aina saavuta ajoissa työntekijöitä. Palvelujen toimittajat eivät ole täysin pystyneet tuottamaan sovittuja palveluita. Organisaatiomuutosten myötä hallinto- ja johtotehtäviin tarvittaisiin lisää päteviä lääkäreitä.
Luottamusmiehiä askarruttavat kysymykset eivät pyöri pelkästään soten ympärillä. Reilusti yli puolet luottamusmiehistä raportoi lääkäritilanteen olevan hyvä, mutta joissain työpaikoissa lääkäreistä on pulaa ja vaihtuvuuskin korkea. Nuoret lääkärit eivät mielellään sitoudu väestövastuu-sopimuksiin. Epäselvyyksiä saattaa olla työnjaossa, ja toisinaan niinkin tavallinen asia kuin puutteellinen kielitaito voi hankaloittaa työn sujumista.
Luottamusmies on keskeisessä roolissa työhyvinvoinnin edistämisessä
Alueellisten koulutusten jälkimmäinen päivä on varattu hyvinvointiteemalle, työssä jaksamisen ja työn kuormittavuuden pohtimiseen. HYKS-ervan hyvinvointiosion avasi tarkastaja Marjo Lindeberg Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
– Työsuojelun vastuualueella valvotaan, että työ Suomessa on terveellistä ja turvallista. Painopisteet määritellään neljän vuoden välein. Vuosina 2016-2019 erityisen valvonnan kohteina ovat työn vaarojen selvittäminen ja arviointi, työterveyshuollon työpaikkaselvitys, psykososiaalinen kuormitus, työnteon keskeiset ehdot sekä erilaiset työnantajan velvollisuudet, kuten perehdyttäminen, vakuuttaminen ja työsuojelun yhteistoiminta. Luottamusmiehet ovat merkittävässä roolissa selvittämässä asioita työpaikoilla, ja tuomassa epäkohtia työnantajien tietoon, Lindeberg kertoo.
Aluepäivillä käydään läpi myös liiton Lääkärien työolot ja terveys 2015 -tutkimusta. Piiriylilääkäri Sami Heistaro liitosta kertoi tutkimuksen tuloksista luottamusmiesten ryhmätöiden pohjaksi.
– Tutkimuksen teemoja ovat työ ja kuormitus, työtyytyväisyys ja työmotivaatio, työhyvinvointi ja työn imu, terveys ja hyvinvointi sekä elämäntilanne ja vapaa-aika. Vastauksista paljastui, että 21 % lääkäreistä kokee vakavaa työuupumista. Luvut ovat huolestuttavasti nousussa ja ne ovat hirveän korkeita, Heistaro toteaa.
Ryhmissä keskusteltiin innokkaasti tekijöistä, jotka aiheuttavat uupumusta, ja mietittiin, mitkä asiat lisäävät työn imua ja työssä jaksamista. Esille nousi samoja teemoja kuin liiton tutkimuksessakin. Keskeisinä kuormittavuutta lisäävinä tekijöinä koettiin kiire ja toimimattomat tietojärjestelmät sekä puutteet tiedonkulussa ja yhteistyössä. Hyvinvointia puolestaan voidaan tukea lisäämällä jouston mahdollisuuksia, riittävällä työsuhdeasioiden ja esimiesten koulutuksella sekä yhteisellä päätöksenteolla, positiivisuudella ja avoimuudella.
Luottamusmiesten näkyvyyttä työpaikoilla kaivattiin lisää, mutta myös liiton toivottiin näkyvän enemmän kentällä. Nykyiset kanavat tavoittavat hyvin aktiiviset jäsenet, mutta liiton pitäisi aktivoitua tuomaan toimintaansa entistä näkyvämmäksi ja herätellä myös nukkuvat jäsenet mukaan vaikuttamaan.
Kevään aikana keskustellaan samoista teemoista kaikilla viidellä erva-alueella.
Luottamusmiespäivillä pohdittiin myös työssä jaksamista. Luottamusmiehet ovat tärkeässä roolissa, kun epäkohtia tuodaan työnantajien tietoon.