Luottamusmiesten koulutuksessa pohdittiin lääkärin vastuuta Huolella täytetty potilasasiakirja säästää monelta murheelta
Joukko Tampereen läntisen alueen terveyskeskusten ja sairaaloiden luottamusmiehiä kokoontui 16.-17.3. Kuortaneella. Kokemuksia jaettiin sähköisen potilastietojärjestelmän ongelmista ja keikkalääkäreistä. Myös kesätyönsä aloittavien kandien konsultaatiomahdollisuuksien järjestäminen on pian ajankohtaista.
Kirkas kevättalven aurinko käänsi Kuortaneen urheiluopistolle kokoontuneiden Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien luottamusmiesten katseet kohti kesää. Se tuo mukanaan paitsi loman myös vastuun lääketieteen kandidaattien ohjaamisesta. Sekä sairaaloiden että terveyskeskusten luottamusmiehet olivat yhtä mieltä siitä, että kandien konsultointiin on löydyttävä riittävästi aikaa ja henkilökuntaa.
- Nyt on jo aika tehdä työnjohdollisia ratkaisuja. Konsultoivilla lääkäreillä pitää olla vähemmän potilaita omilla poliklinikoillaan. Vain niin opit ja viidakon lait menevät perille, muistutti Tampereen läntisen alueen aluepäällikkö
Outi Vanha-Kämppä
.Vanhakin tieto säilytettävä
Lääkäriliiton lakimies
Kati Lehtonen
kertoi oikeudellisten ratkaisujen valossa lääkärin työn vastuusta, joka on juridisesti vahingonkorvausoikeudellista, kurinpidollista ja rikosoikeudellista. Lääkärillä on myös aina eettinen vastuu toimistaan. Vaikka vastuu on henkilökohtaista, esimiehen vastuuta alaisistaan ei voida sivuuttaa.Lehtosen mukaan lääkärin vastuu on aiheena aina ajankohtainen aihe eikä esimerkiksi salassapitovelvollisuutta voi korostaa liikaa. Myöskään todistusten ja lausuntojen merkitystä ei pidä vähätellä.
- Potilaan huomioiminen ja hoidosta annettava informaatio on tärkeää, vaikka kiire kuinka painaisi päälle. Vaikka ohjeet ovatkin lääkäreille tuttuja, Terveydenhuolloin oikeusturvakeskus saa selvityspyyntöjä jatkuvasti, Lehtonen totesi.
Potilasasiakirjakirjoihin täytyy muistaa merkitä myös potilaan hoitoon liittyvä konsultointi ja jatkohoitoon ohjaaminen. Tietoja korjattaessa on muistettava jättää alkuperäinen, korjattu tieto näkyville.
- Jos jotakin tietoa ei löydy, sen olemassaoloa on vaikea todistaa jälkeenpäin. Huolella tehdyt potilasasiakirjamerkinnät ovat lääkärin oikeusturvan tae. Ja lääkärin laatima lausunto on hänen käyntikorttinsa, Lehtonen lisäsi.
Luottamusmiesten mielestä on hyvä asia, että TEO alkaa tulevaisuudessa valvoa myös organisaatiota. Vastuuasioiden selvittelyssä ei siis kiinnitetä huomiota vain yksittäisen lääkärin toimiin vaan myös olosuhteisiin, joissa toimitaan.
Kun kone ei toimi
Luottamusmiehet jakoivat yhteisen huolen sähköisiin potilastietojärjestelmiin liittyvistä teknisistä ongelmista.
- Meillä niinkin yksinkertainen perusasia kuin potilaan tämänhetkinen lääkitys on vailla omaa sarakettaan. Ohjelman suunnittelija ei selvästikään ollut lääkäri, eräs luottamusmies päivitteli.
Kokemusta löytyi myös hitaista ja kankeista ohjelmista.
- On oltava tarkkana, etteivät esimerkiksi potilastiedot sotkeudu keskenään, luottamusmiehet totesivat.
Lakimies Lehtonen kertoi, että teknisiin asioihin liittyvät ongelmat eivät ole poikkeuksellisia. Olosuhteita virheiden sattumiselle tarjoavat teknisten ongelmien lisäksi päivystystilanteet, viikonloppujen tai lomien järjestelyt, vuoronvaihdot, henkilökunnan vähäisyys, liian suuri väestövastuu tai nuoren lääkärin kokemattomuus. Lääkärin vastuun kannalta tulevaisuuden haasteita ovat tietotekniikka ja uusissa, erilaisissa toimintamalleissa työskentely.
Pätkiä vai jatkuvuutta?
Luottamusmiehet keskustelivat keikkalääkärien käytöstä. Näiden työsuhteet saattavat olla lyhyitä ja osa tekee vain päivystystyötä. Huolen aiheena tuntuikin olevan, saavatko esimerkiksi nuoret lääkärit riittävästi kehittymisen kannalta tarvittavaa palautetta potilaiden hoidosta.
- Keikkalääkäreissä on todella hyviä ammattilaisia, mutta valitettavasti myös heitä, jotka menevät sieltä missä aita on matalin. Tämä voi aiheuttaa ongelmia vakituisille lääkäreille, sillä keikkalääkärien työsarka on usein rajattu ja näin vaativimmat tapaukset siirtyvät vakituisten lääkärien hoidettavaksi, luottamusmiehet totesivat.
Heidän mielestään työnantaja ei valitettavasti edelleenkään tunnu ymmärtävän pitkään samassa paikassa työtä tehneen lääkärin arvoa. Luottamusmiesten mielestä työaikojen ja -määrän joustamattomuus ovat osaltaan johtaneet keikkafirmabuumiin.
- Lääkäreille pitäisi järjestää itsepuolustuskurssi, jotta omaa työmäärää pystyisi hieman paremmin rajaamaan, aluepäällikkö