Lehti 51-52: Liitto toi­mii 51-52/2005 vsk 60 s. 5310 - 5311

Mistä lisää sotilaslääkäreitä?

Harvassa työpaikassa on joustavat työajat, mahdollisuus tutkimukseen ja luontokin lähellä. Silti varuskuntien lääkärinviroista 30 prosenttia on täyttämättä. Tilanne huononee koko ajan. Kipeimmin lääkäreitä kaivataan Karjalan Prikaatiin Vekaranjärvelle.

Tanja Hannus

Varuskuntasairaalan penkillä istuu panssarijääkäri

Antti Mamia

. Nuoren miehen olo on huonontunut taisteluharjoituksessa. Varuskuntalääkäri

Bilal Sumrein

tutkii armeijakaverinsa. 28-vuotias liettualaissyntyinen lääkäri suorittaa varusmiespalvelustaan yhdessä kaksi vuotta nuoremman veljensä Bakirin kanssa.Kokemusta veljeksillä on terveyskeskustyöstä. Yksi tulikasteista Bilalilleoli myös joulukuun alussa Rovajärvellä sattunut räjähdeonnettomuus, jossa yksi varusmies kuoli ja kuusi loukkaantui. Sumrein oli paikallaensimmäisten joukossa.

- Se on harvinainen ääriesimerkki tilanteesta, johon sotilaslääkäri voijoutua leireillä. Toimimme niin hyvin kuin pystyimme. Onnettomuus pysyykuitenkin mielessä pitkään, Bilal Sumrein sanoo.

Varusmieslääkärit paljon vartijoina

Vekaranjärvellä palvelee vuosittain lähes 4 000 varusmiestä. Käyntejävaruskuntasairaalassa on vuosittain 35 000. Lääkäreille ohjautuu 2 000 käyntiä. Loput toimenpiteet ohjataan sairaanhoitajille, joita varuskuntasairaalassa työskentelee 20.

Lääkärin virkoja on kuusi. Niistä neljä on täyttämättä. Virassa olevatkaksi lääkäriä ovat molemmat tällä hetkellä muissa tehtävissä. Sumreininlääkäriveljekset pelastavat siis paljon. Töitä löytyisi myös omalle hammaslääkärille.

- Uuden vuoden toiveemme on saada omia lääkäreitä. Silloin meidän eitarvitsisi turvautua niin paljon ostopalveluihin ja naapurivaruskunnanlääkäreihin, varuskuntasairaalan hallintopäällikkö, kapteeni

Jari Hänninen

huokaisee. Hänninen itse on opiskellut myös sairaanhoitajaksi.

Varusmieslääkäri

Bakir Sumrein

ei tunnusta uupuvansa, vaikka kahdenlääkärin vastaanotolla tahti on välillä kovempi kuin terveyskeskuksen päivystyksessä. Kirurgiaan erikoistumisesta haaveileva Sumrein on tulluthyvin tutuksi erilaisten jalka-, käsi- ja selkävammojen kanssa.

- Kyllä minulla on ollut ajatuksia sotilaslääkärin urastakin. Uskon, ettätämä sopii hyvin nuorelle lääkärille, sillä omanikäisten kanssa työskentely on luontevaa ja kiinnostavaa, Sumrein hymyilee.

Terveitä nuoria miehiä ja muita porkkanoita

Karjalan Prikaatin komentaja, prikaatikenraali

Jukka Pennanen

kertoo, että Puolustusvoimissa on kehitetty lääkärien yleistä palkkauslinjaa. Palkkoja on tarkistettu kilpailukykyisiksi, ja vaikkapa perheelliselle naislääkärille luvataan mahdollisuus myös lyhyenpään työviikkoon tai osa-aikatyöhön.

- Lisäksi tässä työssä on melko harvinaisia etuja, kuten sotilasvirassaolevalla lääkärille 55 vuoden eläkeikä. Lupaamme mahdollisuuden lääkäriemme täydennyskoulutukseen niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Myös osallistumista eri seminaareihin tuetaan ja ovet ovat auki myös erilaisiin kansainvälisiin tehtäviin, Pennanen listaa.

Lue myös

Karjalan Prikaati tarjoaa lääkäreilleen myös mahdollisuuden omaantutkimustyöhön työn ohessa. 37-tuntisesta työviikosta voi käyttää 10 tuntiaesimerkiksi väitöskirjan valmisteluun tai lisensiaattityöhön. Samoin varuskuntasairaalan hoitotilat, laboratorio ja röntgen ovat lääkäreiden käytettävissä pientä korvausta vastaan myös mahdolliseen yksityisvastaanottoon.

- Kulkuyhteyksien puolesta tämä ei ole niin korpivaruskunta kuin luulisi.Esimerkiksi Kouvolasta kasarmille ajaa noin puolessa tunnissa, itsekinKuusankoskella asuva prikaatikenraali muistuttaa. Korpeakin tosin löytyyRepoveden kansallispuistoon rajoittuvasta varuskunnasta.

Hallintojohtaja Jari Hänninen kertoo, että mielikuva lääkärin työstäpuolustusvoimissa on usein erilainen kuin todellisuus.

- Byrokratiaan ei tarvitse törmäillä, sillä lääkäri saa täällä hyvät toimintamahdollisuudet ja työtään voi kehittää lähes rajattomasti. Ja jos oikein mietityttää, niin ainahan voi ajatella, että tämä on yksi elämänvaihe, eikä loppuelämän ura.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030