1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Moni asia herättää opiskelijoissa epävarmuutta
Liitto toi­mii 12/2019 vsk 74 s. 771

Moni asia herättää opiskelijoissa epävarmuutta

Viime kesänä Kansallinen koulutuksen ­arviointineuvosto KARVI julkaisi suosituksen lääketieteellisen koulutuksen laadun paranta­miseksi. Yliopisto­hallinnon ­opiskelijaedustajien eli hallopedien tapaamisessa kuultiin opiskelijoiden näkemyksiä opetuksen kehittämiseen.

Moni asia herättää opiskelijoissa epävarmuutta Kuva 1 / 1

Lääkärin osaamisen arvioinnissa on tarkoitus siirtyä aikaperustaisesta arvioinnista osaamislähtöiseen arviointiin. Osaamisen arviointiin käytetään kansainvälisesti runsaasti erilaisia menetelmiä, ja nyt tiedekunnissa mietitään, miten niitä voitaisiin soveltaa Suomessa.

Medisiinariliiton puheenjohtaja Fredrik Ahlström toi opiskelijoiden terveiset tapaamiseen.

– Moni asia herättää opiskelijoissa epävarmuutta. Valintakoeuudistuksen ja erikoistumisuudistuksen välissä on tällä hetkellä paljon kysymysmerkkejä, Ahlström sanoi.

Erityisesti hyvinvointi ja jaksaminen mietityttävät. Opiskelijoista noin 40 prosenttia kokee erittäin tai melko paljon stressiä. Mentorointiin, stressinhallintatekniikoihin ja poissaolokäytäntöihin toivotaan parannusta.

Hyvinvoinnin lisäksi Medisiinariliitto kiinnittää Ahlströmin mukaan huomiota arvioinnin monipuolistamiseen.

– Kirjoista opitun lisäksi pitäisi arvioida näyttöön perustuvaa osaamista. Palautekäytännöt tulisi saada kuntoon.

Toimenpiteitä pitää harjoitella

Toimenpiteiden harjoittelu on myös tärkeää. Ryhmäkoot olisi hyvä saada maltillisiksi, jotta opiskelijoilla on aikaa tehdä enemmän toistoja.

Opetussuunnitelmaan kannattaa Ahlströmin mukaan lisätä sisältöjä, jotka liittyvät esimerkiksi terveystalouteen ja potilasturvallisuuteen.

Lue myös

– Jotain pitää kuitenkin myös poistaa. Tiedon pänttäämisestä tulisi esimerkiksi siirtyä taitojen opetteluun.

Ahlströmin mukaan opiskelijat osallistuvat koulutusohjelmien kehittämiseen vahvasti. Tiedekunnat myös soveltavat muissa tiedekunnissa hyväksi havaittuja käytäntöjä.

Suomen Medisiinariliitto ja Lääkäriliitto järjestävät vuosittain yliopistohallinnon opiskelijaedustajien eli hallopedien tapaamisen.

Tapahtuma kokoaa yhteen hallopedien lisäksi tiedekuntien opetuksesta vastaavaa henkilökuntaa keskustelemaan ajankohtaisista opetukseen liittyvistä aiheista.

Kirjoittajat
Pauliina Pohjala

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.