Muutoksia lääkärien jatkokoulutukseen
Vuoden 2006 alusta tulee voimaan eräitä muutoksia lääkärien jatkokoulutukseen. Ne liittyvät erityisesti perusterveydenhuollon lisäkoulutukseen sekä hallinnon pätevyyteen.
Hallinnon pätevyyden suorittamiselle vuosi jatkoaikaa
Nykymuotoisen erikoislääkärin hallinnon pätevyyden on ollut määrä lakata vuoden 2005 lopussa. Alun perin hallinnon pätevyyden oli tarkoitus loppua jo pari vuotta aiemmin, mutta siihen saatiin valtioneuvoston asetusmuutoksen kautta jatkoaikaa.
Opetusministeriö on suunnitellut uutta sosiaali- ja terveydenhuollon moniammatillista johtamiskoulutusta. Tähän liittyen ei ministeriön toimesta ainakaan tässä vaiheessa ole kaavailtu mitään lääkärien omaa johtamispätevyyttä. Uuden koulutuksen järjestelyt ovat kuitenkin vielä melko lailla kesken. Lääkäriliitto ja lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit tekivät syksyllä 2005 opetusministeriölle aloitteita tässä tilanteessa hallinnon pätevyyden suorittamisajan pidentämiseksi. Liitto ja dekaanit esittivät suorittamisajan jatkamista vuoden 2007 loppuun saakka. Koulutukseen on ilmoittautunut paljon erikoislääkäreitä, jotka eivät ehdi saada pätevyyttä suoritettua vuoden 2005 loppuun mennessä.
Opetusministeriö on joulukuun lopulla päättänyt, että hallinnon pätevyyden suorittamisaikaa jatketaan vuoden 2006 loppuun saakka. Tämä jatkoaika koskee jo pätevyyttä suorittamassa olevia erikoislääkäreitä; uusia kouluttautujia ei tähän pätevyyteen enää olla ottamassa mukaan. Vuoden 2006 erikoislääkäritentit pidetään 20.1., 21.4. ja 15.9.2006.
Eurolääkärikoulutus EU-tasolla kolmivuotiseksi
Perusterveydenhuollon lisäkoulutus eli ns. eurolääkärikoulutus pitenee EU-direktiivien seurauksena kolmeen vuoteen vuoden 2006 alusta alkaen. Direktiivimuutoksesta neuvoteltaessa vuonna 2001 Suomi sai kuitenkin poikkeusluvan jatkaa kaksivuotista koulutusta. Perusteena todettiin se, että suomalaiseen lääkärien peruskoulutukseen sisältyy vähintään yksi vuosi perusterveydenhuoltoon liittyvää koulutusta ja harjoittelua. Asetustasolla Suomessakin kuitenkin tulee säätää kolmivuotisesta perusterveydenhuollon lisäkoulutuksesta, mutta Suomessa lääketieteen lisensiaattitutkinnon suorittaneiden kohdalla tämän poikkeusluvan myötä tutkinnon jälkeinen palvelu säilyy edelleen kaksivuotisena. Ulkomailla perustutkintonsa suorittaneilla koulutus on kuitenkin kolme vuotta, mikäli he eivät saa koulutustaan suoritetuksi vuoden 2005 loppuun mennessä.
Asetusmuutoksen alkuvaiheessa oli esillä tulkinta, jonka mukaan eurolääkärikoulutusta ei voitaisi jatkossa enää suorittaa osa-aikaisena. OPM:n lausuntokierroksen aikaan mm. Lääkäriliitto kuitenkin huomautti, että EU:n uusi tutkintojen tunnustamisdirektiivi 2005/36 ei ole tarkoitettu estämään osa-aikaista palvelua. Lausuntokierroksen perusteella opetusministeriö on mahdollistanut sen, että eurolääkärikoulutusta voi jatkossakin suorittaa osa-aikaisena.
Osa-aikaisuus erikoislääkärikoulutuksessa
Kahdesti vuodessa pidettävässä erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisessa neuvottelutilaisuudessa keskustellaan lääkärien jatkokoulutuksen yleisistä linjauksista. Kokouksessa ovat edustettuina lääketieteelliset tiedekunnat, OPM, STM, TEO ja Lääkäriliitto. Marraskuun lopulla 2005 pidetyssä kokouksessa todettiin, että erikoislääkärikoulutuksen pysyväismääräyksissä lähtökohtana on kokoaikainen palvelu. Osa koulutuksesta on kuitenkin voitu suorittaa osa-aikaisena, mikäli vastuuhenkilö hyväksyy sen. Asiantuntijakokouksessa päätettiin, että erikoislääkärikoulutuksesta vähintään puolet tulee olla kokoaikaista palvelua. Osa-aikaisuuden rajana koulutuksen hyväksyttävyyden kannalta on se, että palvelun tulee olla vähintään puolipäiväistä (18,5 tuntia viikossa).
Sairaalapalvelujen suorittaminen vuokralääkärinä
Edellä mainitussa valtakunnallisessa neuvottelutilaisuudessa on jo aiemmin todettu, että eurolääkärikoulutukseen ja erikoistumiskoulutukseen sisältyvää terveyskeskuspalvelua voi suorittaa myös työvoimaa välittävien yritysten palkkalistoilla eli ns. keikkalääkärinä. Marraskuun lopun neuvottelutilaisuus tarkensi, että myös sairaalapalveluja voidaan hyväksyä sisällön perusteella osaksi koulutusta kuten terveyskeskuspalvelunkin osalta. Tällöin edellytyksenä on, että palvelu vastaa sisällöltään vastaavaa virassa tai viransijaisena tapahtuvaa palvelua.