Nina Tiainen aloitti liiton kansainvälisenä sihteerinä
Nina Tiainen, 29, on aloittanut helmikuun alusta lähtien työt liiton kansainvälisenä sihteerinä.
- Suomi ei ole yksinäinen saareke. Ensinnäkin Pohjoismaiden ja EU-maiden välillä meillä on yhteiset työmarkkinat. Toiseksi Euroopan unionista tulee koko ajan määräyksiä ja ehdotuksia, jotka konkreettisesti vaikuttavat maamme lääkärien työhön. Näihin asioihin pitää vaikuttaa, koska poliitikot eivät välttämättä paljon tiedä lääkärin työstä, hän kertoo kansainvälisten asioiden merkityksestä Lääkäriliiton toiminnassa.
Tiainen on kotoisin Turusta ja hän on vastikään muuttanut Helsinkiin.
- Olen ensimmäisen polven turkulainen. Sukuni on Etelä-Karjalasta lähtöisin.
Hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1999. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on tehnyt lääkärin kliinistä työtä.
- Kandiaikoina aloitin Harjavallan terveyskeskuksessa, jossa jatkoin myös eurovaiheen. Sen jälkeen menin Satalinnaan keuhkoklinikalle ja päätin erikoistua keuhkosairauksiin. Siellä olin runsaan vuoden ajan. Viime vuoden olin töissä TYKS:ssä kliinisen neurofysiologian osastolla ja tämän vuoden tammikuu meni YTHS:ssä opiskelijoita hoitamassa, hän kertoo työurastaan.
Tiainen meni vuonna 1999 mukaan Euroopan nuoria lääkäreitä edustavan järjestön PWG:n (Permanent Working Group of European Junior Doctors) toimintaan. Siihen kuuluu 21 eurooppalaista liittoa ja Suomesta on mukana Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY). Vuonna 2001 hänet valittiin PWG:n puheenjohtajaksi vuosiksi 2002-2004.
- Viime vuonna minulta meni varmaan puolet valveillaoloajasta sen homman pyörittämiseen. Se oli kieltämättä aika rankkaa, kun oli lisäksi normaali sairaalatyökin.
Hän kertoo kansainvälisten asioiden alkaneen kiinnostaa koko ajan enemmän.
- Haluan entistä paremmin perehtyä asioihin, joten loppujen lopuksi Lääkäriliiton kansainvälisen sihteerin työn hakeminen oli aika looginen ratkaisu.
Hän muistuttaa, että haluaa edelleen tehdä jollain tavoin myös "oikeita" lääkärin töitä.
Tiainen sanoo kuitenkin alunperin enemmän tai vähemmän ajautuneensa kansainvälisten asioiden pariin.
- Opiskeluaikana olin paljon mukana kansainvälisissä opiskelijatapaamisissa. En kuitenkaan ollut sillä tavoin kiinnostunut kansainvälisistä asioista, että olisin suorittanut joitain ylimääräisiä opintoja esimerkiksi EU-oikeuden tai vastaavan saralta. Kiinnostukseni on tullut ennen kaikkea NLY:n ja sen ulkoasiainvaliokunnan kautta.
Hän on nyt hakenut erikoistumaan toiselle erikoisalalle eli terveydenhuoltoon. - Se on nimenomaan analysoiva, tutkiva erikoisala, jonka olen ajatellut suorittaa ihan loppuun asti. Tämä erikoisala sopii hyvin nykyiseen työhöni ja tukee sitä.
PWG:N PUHEENJOHTAJUUDESTA HYÖTYÄ
- Kansainvälisen sihteerin työ on todella mielenkiintoinen homma. Töitä on niin paljon kuin vain ehtii tehdä. Yksi tärkeä osa työtä on tietää, mitä Euroopassa ja eurooppalaisissa lääkärijärjestöissä tapahtuu. Itse on myös yritettävä vaikuttaa asioihin, jos ne ovat suomalaisille merkittäviä. Jatkan edelleen PWG:n puheenjohtajana, joten sitäkin kautta tulee hyötyä. On hyvä, että on jo olemassa kansainvälisiä kontakteja.
Hän kertoo, että PWG:ssä selvitellään parhaillaan eurooppalaisten nuorten lääkärien palkkatasoa.
- On iso työ saada aikaan sellainen kysely, joka pätee kaikkiin maihin. Palkkatason selville saaminen olisi todella hyödyllistä niin kansainvälisen vertailun vuoksi kuin kotimaan edunvalvonnankin kannalta.
PWG:ssä pohditaan myös lääkärin ja hoitajan välistä työnjakoa.
- EU:n työaikadirektiivi astuu voimaan myös erikoistuvien lääkärien osalta 1.8.2004. PWG taisteli pitkään sen puolesta, että se saatiin ulottumaan erikoistuviin lääkäreihin. Nyt monissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Ranskassa, on ongelmia järjestää terveydenhuolto siten, että direktiiviä pystytään noudattamaan. Esimerkiksi lääkärien ja hoitajien työnjako voi auttaa siihen sopeutumista. On pohdittava sitä, tekeekö lääkäri kaikissa maissa nimenomaan lääkärin töitä. Lisäksi PWG:ssä on ajankohtaisena asiana erikoislääkärin koulutukseen liittyvät kysymykset.
- Pohditaan sitä, miten koulutuksen kuluessa sitä pystyttäisiin arvioimaan. Yritämme saada aikaiseksi yleiseurooppalaisen suosituksen.
Tiainen näkee, että hänen työnsä on osaltaan myös jäsenpalvelua. - Entistä enemmän tulee selvittää ja antaa jäsenille ohjeita siitä, millaisia ehtoja ja työolosuhteita on eri maissa. Tähän osaltaan auttaa vähän aikaa sitten valmistunut "Lääkäriksi ulkomaille" opas, jonka toimituskunnassa olin itsekin viime vuonna. Nyt on tarkoitus tehdä lisäksi uusi opas kehitysmaihin töihin lähteville lääkäreille.
Tiainen muistuttaa, että nuoret lääkärit liikkuvat entistä enemmän ulkomailla. - Osa lähtee tilapäisesti hakemaan kokemusta ja uusia taitoja, mutta osa jää sinne pysyvästi. Vastikään valmistuneen Stakesin tekemän Suomen ja Norjan palkkatason vertailun perusteella ei ole yhtään ihme, että Suomesta lähtee ihmisiä ulkomaille.
HARRASTUKSENA PIANONSOITTO
Tiainen on koulutukseltaan myös pianisti
- Olen suorittanut konservatoriossa IIB-tutkinnon, joka on tavallaan diplomia edeltävä tutkinto. Diplomikin olisi joskus hauska tehdä, mutta sitä varten joutuisi ottamaan vuoden verran virkavapautta harjoittelua varten.
Hän kertoo silti soittavansa koko ajan. - Esimerkiksi kesäisin vietän viikon verran pianistina jollain lied-kurssilla. Minulla on täällä Helsingissäkin pari laulajakaveria, joiden kanssa olen harjoitellut silloin tällöin. Ajatuksissa on myös liikuntaharrastuksen aloittaminen uudessa kotikaupungissa. - Potkunyrkkeily voisi olla ihan hauskaa... Nyt kun on muuttanut tänne vaaralliseen, isoon Helsinkiin, hän heittää lopuksi.