Numeron takana on aina ihminen Vuosien 2008-11 alkoholiohjelmaa käynnistävä STM toivoo lääkäreiltä mini-intervention käyttöä ja osallistumista julkiseen keskusteluun
Alkoholi tappaa Suomessa vuodessa yli 3 000 ihmistä. Lääkärin antama henkilökohtainen neuvonta on yksi tehokkaimpia tapoja vähentää alkoholin kulutusta. Sosiaali- ja terveysministeriö toivoo yhä useamman lääkärin ottavan mini-intervention työkalukseen. Ministeriö kaipaa lääkäreiltä myös osallistumista aiheesta käytyyn keskusteluun. Eniten ihmishenkiä säästyy, jos mini-interventioon yhdistetään tuntuva alkoholinveron korotus.
Lääkäriliitto solmi vuonna 2004 Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valtakunnallisen alkoholiohjelman kumppanuussopimuksen. Alkamassa on toinen kausi, Alkoholiohjelma 2008-2011, ja kumppanuussopimuskin uudistetaan.
Alkava ohjelmakausi jatkaa edeltäjänsä tavoitteita: alkoholista lapsille ja perheille aiheutuvia haittoja, riskikäyttöä ja kokonaiskulutusta tulee vähentää.
Ensimmäinen alkoholiohjelma sai alkunsa valtioneuvoston vuonna 2003 tekemästä periaatepäätöksestä leikata alkoholin aiheuttamia haittoja. Kyseessä oli ensimmäinen tämänkaltainen linjaus. Aiemmat vuosikymmenet alkoholipolitiikkaa luotsasi Alko.
1990-luvulla monopoli murtui, alkoholin saatavuus parani ja hinnat alenivat. Hallitussihteeri
Ismo Tuominen
Sosiaali- ja terveysministeriöstä kuvaa tilannetta tyhjiömäiseksi: alkoholipolitiikkaa ei koordinoinut kukaan. Alkoholiohjelma syntyi täyttämään tätä tyhjiötä.- Halusimme, että alkoholipolitiikka on kaikkien ministeriöiden ja hallinnonalojen asia. Tärkeänä nähtiin myös, että mukaan saadaan laaja joukko yhteiskunnallisia toimijoita. Olemme houkutelleet mukaan kuntia, järjestöjä, kirkkoa ja elinkeinoelämää.
Tuomisen mukaan nelivuotiskausi on kulunut pääosin yhteistyöverkoston kasaamiseen. Yhteistyötä on tehty niin Psoriasisliiton kuin Päivittäistavarakaupan yhdistyksenkin kanssa.
Flavonoideja punaviinin sijaan sipulista
Tuominen pitää lääkäreitä yhtenä tärkeimmistä yhteistyökumppaneista.
- Lääkärit voivat päivittäisessä työssään vaikuttaa siihen, miten ihmiset käyttävät alkoholia. Vastaanotolla aiheesta käyty keskustelu on tehokas keino vähentää alkoholin kulutusta.
Vähintään yhtä olennaisena Tuominen näkee sen, että lääkärit käyttävät arvovaltaansa ammattikuntana ja osallistuvat nykyistä pontevammin yhteiskunnalliseen keskusteluun.
- Moni lääkäri puhui 1970-luvulla julkisesti tupakan haitoista. Ihmisiä heräteltiin siihen, että tupakka tappaa. Niin tappaa alkoholikin. Toivoisin, että entistä useampi lääkäri sanoisi tämän ääneen.
Tuominen nostaa esille
Pekka Reinikaisen
jaAntti Holopaisen
, jotka ovat aktiivisesti puhuneet julkisuudessa päihteiden käytön vähentämisen puolesta. Päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy, kuten kollegoita, jotka kehottavat nauttimaan punaviiniä sen terveysvaikutusten vuoksi.- Ihmettelen, kuinka terveydenhuollon ammattilainen voi sanoa näin, kun alkoholi on miesten toiseksi yleisin kuolinsyy heti tupakan jälkeen. Jopa minä juristina tiedän, että yhdessä sipulissa on 20 kertaa enemmän flavonoideja kuin pullollisessa punaviiniä.
- Myös päihdelääketieteen asiantuntijat ovat todenneet, ettei alkoholia ei pidä suositella terveydellisistä syistä. Perusteita löytyy koko ajan. Esimerkiksi WHO:n alainen syöväntutkimuskeskus IARC arvioi keväällä, että alkoholijuoma on ykkösryhmän karsinogeeni.
Tuominen korostaa, että tietää kevyen suhtautumisen poikkeukseksi normista.
- Valtaosa lääkäreistä suhtautuu asiallisesti, ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Ilahduttavan moni on esimerkiksi kouluttautunut mini-intervention käyttöön.
Mini-interventio kohdistuu riskikäyttäjiin. Menetelmää hyödyntää hoitaja tai lääkäri, joka kysyy potilaalta tämän alkoholinkäytöstä, suhteuttaa vastauksen terveydentilaan ja antaa neuvontaa kohtuukäyttöön pääsemiseksi. Potilas kohdataan yhdestä neljään kertaan.
- Ajatuksena on puuttua alkoholin käyttöön siinä vaiheessa, kun se on liian suurta, mutta henkilö ei ole alkoholisoitunut eikä kiellä juomistaan. Esimerkiksi unettomuus tai vatsavaivat voivat johtua alkoholista. Tämä on yllätys monelle.
Tuominen pitää hyvänä ajatuksena sitä, että alkoholineuvonta lisättäisiin lääkäreiden palkkausta määrittäviin toimenpideluetteloihin. Hänen mukaansa alkoholinkäyttö tulisi myös potilasasiakirjoihin kirjattavaksi taustatiedoksi.
Mini-interventio ja tuntuva veronkorotus paras yhdistelmä
Tuominen tietää, että monelle lääkärille alkoholista keskusteleminen on vaikeampaa kuin tupakasta tai ylipainosta huomauttaminen. Hän kuitenkin kannustaa siihen.
- Mini-interventio on ihanteellinen keino alkoholihaittojen ehkäisyyn: se on poliittisesti hyväksytty, kustannuksiltaan keskihintainen ja tehokas. Jos siihen lisätään alkoholiveron nosto, vaikuttavuus liki kaksinkertaistuu kustannusten nousematta.
Vaikuttavuus mitataan säästyneinä ihmishenkinä ja kustannukset euroissa. Vuonna 2003 toteutettu 32 prosentin alkoholiveron lasku nosti alkoholin vuosikulutusta 10-20 prosenttia, ja lisäsi siihen vuodessa kuolevien ihmisten määrän 2 400:sta yli 3 000:een.
- Lain vaikutuksia arvioidessamme kirjoitimme hallituksen esitykseen kauhuskenaarion 600 lisäuhrista. Ajattelimme, että lainsäätäjä ei voi hyväksyä esitystä, jolla on tällaiset seuraukset. Mutta näin kävi.
Alkoholivero nousee vuoden 2008 alussa, viinan vero 15 ja oluen sekä viinin 10 prosenttia. Korotus on pieni ottaen huomioon sen, että vuonna 2003 viinan veroa laskettiin 44:llä ja oluen 33 prosentilla.
- Päätetty korotus on suuruudeltaan viidesosa vuoden 2004 alennuksesta. Korotuksesta huolimatta alkoholin reaalihinta laskee edelleen.
Tuominen uskoo alkoholiveron lisäkorotuksen kuuluvan ensi vuoden kuumiin keskusteluaiheisiin. Hän toivoo poliitikoilta rohkeutta.
- Niin sanotut kovat keinot alkoholin kulutuksen vähentämiseksi ovat tehokkaita, mutta epäsuosittuja. Koko väestölle on vaikea perustella sellaisten keinojen käyttöä, jotka haittaavat kaikkien elämää mutta hyödyttävät näkyvästi vain osaa kansalaisista.
- Näitä keinoja on kuitenkin uskallettava käyttää. Muutoin ajatus uudenlaisten kovien keinojen, esimerkiksi pakkohoidon, käytöstä voi alkaa tuntua yhä useammasta kansalaisesta hyväksyttävältä. Tämä on mahdollista, jos kulutus kasvaa niin, että haitat alkavat näkyä entistä selvemmin ihmisten arjessa.
Rajuja veronkorotuksia on vastustettu sillä, että Virosta tuotu halvan viinan määrän kasvaa. Tuomisen mielestä tämä on tuntuvasti pienempi paha kuin nykytilanne, jossa ihmisiä kuolee turhaan liian halpaan alkoholiin.
- Jollei molempia saa, minulle on selvää, kumpi on tärkeämpi, ihmishenki vaiko pienempi itätuonti.
- On myös niin, että vaikka kotimaan veroa nostetaan, kukaan ei jaksa kärrätä Tallinnasta olutta niin paljon, että se korvaisi kotimaassa myymättä jääneen alkoholin.
Numero takana on ihminen
Alkoholi tuo valtion kassaan vuodessa miljardin euron verotulot. Sama summa kuluu alkoholin välittömien haittojen maksuun. Luvussa ovat mukana terveydenhuollolle, poliisille, vankiloille ja vakuutusyhtiöille alkoholista koituneet toimintamenot. Pääomakuluja tai tuottavuusmenetyksiä lukuun ei sisälly, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan.
- Tuottavuusmenetykset ovat vuodessa noin neljä miljardia euroa. Kärsimykselle taas ei voida laskea hintaa. Pitäisi muistaa, että jokainen numero on ihminen.
Tuominen sai taannoin puhelun, joka ei unohdu.
- Naishenkilö soitti, ja kertoi, että haluaa puhua jollekulle. Hän oli haudannut miehensä viikko sitten, ja teki surutyötä. Mies oli juonut paljon ennen veronalennustakin, mutta viinan halvennuttua sitä vasta menikin. Loppu tuli kolmessa vuodessa.