Lehti 41: Liitto toi­mii 41/2006 vsk 61 s. 4260 - 4261

Oikeudenmukainen johtaminen vahvistaa työssä jaksamista "Suhtaudu vakavasti itsesi kevyesti ottamiseen"

Oikeudenmukainen johtaminen lisää työn tuottavuutta. Tutkimusten mukaan se on yhteydessä myös työntekijän terveyteen. Kyllin hyvä työntekijä ei puukota työtoveriaan selkään, muistutettiin viime viikolla Helsingissä järjestetyssä Stakesin ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen seminaarissa.

Tanja Hannus

Stakes ja sosiaali- ja terveysalan järjestöt järjestivät 4. lokakuuta työhyvinvointia pohtivan seminaarin. Tilaisuuden avannut Stakesin pääjohtaja

Vappu Taipale

muistutti kuulijoita vastuun ottamisesta.

- Varsinkin taloudellisen keskustelun kautta vastuuta hyvinvoinnista työnnetään yhä enemmän kansalaisille itselleen, Taipale totesi.

Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen kertoi puheenvuorossaan siitä, miten hoivatyöhön liittyy aina myös emootioita.

- Esimerkiksi päihdehuollossa parasta tulosta tuottavat työmenetelmät, joiden kautta työntekijän ja autettavan välille syntyy aito kohtaaminen. Lisäksi autettavan on koettava, että työntekijä uskoo hänen pystyvän muuttamaan elämänsä.

Ruohosen mielestä hyvää tarkoittavat ihmissuhteet eivät ole tarpeen vain vapaa-ajalla, vaan niitä tarvitaan yhtä paljon myös työyhteisössä.

- Erityisesti johtajat kertovat selkään puukottamisesta työelämässä. Siinä missä kyllin hyvältä työyhteisöltä vaaditaan näinä yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aikoina avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, työkaverilta voisi odottaa, ettei hän ainakaan puukota selkään.

Oikeudenmukaisuus kunniaan

Seminaarin kuulijat vaikuttivat silminnähden innostuneilta kuunnellessaan Stakesin erikoistutkija Timo Sinervon sanomaa oikeudenmukaisuuden kokemisen merkityksestä fyysiselle hyvinvoinnille. Johtamisen oikeudenmukaisuus on yhteydessä paitsi työn laatuun ja yksilön tuottavuuteen myös terveyteen. Sinervon mukaan esimieheltä saatu oikeudenmukainen kohtelu vähentää sydän- ja verisuonitauteihin kuolleisuutta. Epäoikeudenmukaisuuden kokemus on puolestaan yhteydessä myös verenpaineen normaalin vaihtelun häviämiseen, mitä pidetään vakavan, pitkään kestäneen stressin oireena.

- On todettu, että jo oikeudenmukaisempaan johtamiseen liittyvä koulutuskin auttaa työntekijöitä terveyteen. Johtamisen oikeudenmukaisuutta arvioimalla päätämme, onko esimiehemme luotettava. Epävarmuus vähenee, kun johtaminen koetaan johdonmukaiseksi, Sinervo kuvaili.

Yleisön joukossa pohdittiin oikeudenmukaisuuden käsitettä ja sitä, miten eri tavoin yksilöt voivat sen kokea. Psyykkiseen hyvinvointiin liittyen Sinervo viittasi kuitenkin

Kivimäen, Elovainion, Vahteran ja Virtasen

(2003) tutkimukseen. Tulosten mukaan ryhmän oikeudenmukaisuuskokemusten keskiarvo ennustaa lääkärin toteamia psyykkisiä oireita aiemmin terveillä ihmisillä. Kyse ei siis ole vain yksilöllisestä kokemuksesta. Työyhteisöt arvioivat oikeudenmukaisuuden melko yhtenäisesti.

- Epäoikeudenmukaisesti johdetuilla on 1,7-kertainen riski sairastua neljän vuoden aikana psyykkisesti, Sinervo vahvisti.

Oikeudenmukainen johtaminen on tehokkaampaa. Työntekijät noudattavat ohjeita ja määräyksiä paremmin ja muutokset toteutuvat helpommin. Kun johtoon luotetaan, kaikkea ei tarvitse perustella juurta jaksaen.

- Myös poissaolojaksot työstä vähenevät. Erityisesti työtä koskevien kielteisten muutosten kohdatessa oikeudenmukaisella johtamisella on suuri merkitys yksilön hyvinvoinnille, Sinervo totesi viitaten Elovainion ja tutkimusryhmän tuloksiin.

Lue myös

"Sano ei"

Näyttelijä Niina Nurminen Forum-teatterista nostatti seminaariväen ylös penkistä. Pareittain tehtävässä harjoituksessa piti laskea yhdestä kolmeen niin, että numerot sanotaan ääneen vuorotellen. Hauskuutta lisäsi tehtävän vaikeutuminen nopeuttamalla tahtia tai korvaamalla numeroita erilaisilla eleillä. Yleisö sai myös huutaa ääneen sen yhden ja kymmenen välillä olevan numeron, jonka koki kuvaavan parhaiten omaa energiaansa, läsnäoloaan ja avoimuuttaan työyhteisössä. Piirteet kuulostivat toteutuvan työpaikoilla seiskan tai kahdeksikon voimalla.

- Meillä pätee teatterissa periaate, jonka mukaan kaikki on yhteisen prosessin tulosta. Näyttelijän tavoitteena on tehdä toisesta mahdollisimman hyvä lavalla, tukea ja antaa tilaa, Nurminen kuvaili.

Hän kannusti työntekijöitä oman tilan ja ajan puolustamiseen. Töiden lomasta pitää löytyä täysin vapaita hetkiä. Tervettä itsekkyyttä voi opetella vaikkapa näyttelijä

Elina Salon

tapaan. Salo tietää olevansa huono kieltäytymään töistä, joten kuormitettuina kausina hän pitää puhelimensa vieressä muistilappua, jossa lukee "Sano ei". Puhelimen soidessa Salo sitten kertoo, että hän kyllä haluaisi luvata ottaa vastaan kaikki tarjotut työt, mutta lappu muistuttaa häntä ajan ja voimavarojen rajallisuudesta.

Nurmisen mielestä on tärkeintä, että työntekijä tekee parhaansa niillä edellytyksillä ja resursseilla, jotka hänellä on kullakin hetkellä käytössään.

- Meidän on myös opittava suhtautumaan vakavasti itsemme kevyesti ottamiseen, hän hymyili tilaisuuden päätteeksi.


Kirjallisuutta
1
Elovainio M, Leino-Arjas P, Vahtera J, Kivimaki M. Justice at work and cardiovascular mortality: a prospective cohort study. Journal of Psychosomatic Research. 2006 Aug;61(2):271-4.
2
Am J Public Health. 2002 Jan;92(1):105-8.
3
Arch Intern Med. 2005 Oct 24;165(19):2245-51.
4
Association between organizational inequity and incidence of psychiatric disorders in female employees.
5
Combined effects of uncertainty and organizational justice on employee health: testing the uncertainty management model of fairness judgments among Finnish public sector employees.
6
Elovainio M, Kivimaki M, Puttonen S, Lindholm H, Pohjonen T, Sinervo T.
7
Elovainio M, Kivimaki M, Vahtera J, Keltikangas-Jarvinen L, Virtanen M.
8
Elovainio M, Kivimaki M, Vahtera J. Related Articles, Links Organizational justice: evidence of a new psychosocial predictor of health.
9
Elovainio M, van den Bos K, Linna A, Kivimaki M, Ala-Mursula L, Pentti J, Vahtera J.
10
Health Psychol. 2003 May;22(3):287-93.
11
Justice at work and reduced risk of coronary heart disease among employees: the Whitehall II Study.
12
Kivimaki M, Elovainio M, Vahtera J, Virtanen M, Stansfeld SA.
13
Kivimaki M, Ferrie JE, Brunner E, Head J, Shipley MJ, Vahtera J, Marmot MG.
14
Occupational and Environmental Medicine 2006 Feb;63(2):141-4.
15
Organisational injustice and impaired cardiovascular regulation among female employees.
16
Pekkarinen, L., Sinervo, T., Elovainio, M., Noro, A., Finne-Soveri, H., Leskinen, E. 2006. Resident care needs and work stressors in special care units versus non-specialized long-term care units. Research in Nursing and Health, 29, 465-476.
17
Psychol Med. 2003 Feb;33(2):319-26.
18
Sinervo, T., Elovainio, M., Pekkarinen, L. & Heponiemi, T. 2005. Organisaation toiminnan oikeudenmukaisuus luottamuksen ja motivaation perustana. Teoksessa P. Jokivuori. Sosiaalisen pääoman kentät. Minerva kustannusosakeyhtiö, Jyväskylä.(133-146)
19
Sleeping problems and health behaviors as mediators between organizational justice and health.
20
Soc Sci Med. 2005 Dec;61(12):2501-12. Epub 2005 Jun 29
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030