Lehti 7: Liitto toi­mii 7/2015 vsk 70 s. 425

Onko järkee vai ei?

Törmäätkö työssäsi omituiseen määräykseen? Syökö aikaasi säädös kaukaa muinaisuudesta? Tuoksuuko byrokratian kukkanen maatuneelle?

Jaana Ahlblad

Kerro kokemuksesi Lääkäriliiton kyselyssä. Keräämme lääkärien ajatuksia normeista ja säädöksistä, joita olisi syytä tarkastella uudelleen.

Idean isä on anestesiologian ylilääkäri Heikki Laine. Hän kertoo hämmästelevänsä sitä, kuinka paljon määräysten joukossa on sellaisia, jotka ainoastaan lisäävät terveydenhuollon työmäärää, byrokratiaa ja kustannuksia.

- Taustalla lienee idealistinen ajatus, että kun kaikki on säädelty ja normitettu, elämme täydellisessä maailmassa. Kääntöpuoli on se, että toiminnasta tulee kankeaa ja kallista.

Esimerkkejä Laineella on montakin.

Leikkauslaite tarvitsee lääkekaasua

Omalla erikoisalallaan Laine on viimeksi ihmetellyt Fimean määräystä siitä, että leikkausinstrumenttien toimintaan tarvittavan paineilman täytyy jatkossa täyttää lääkkeellisen kaasun kriteerit.

- Paineilmakompressorien suodattimiin ja muuhun tekniikkaan tarvitaan sellaisia muutoksia, että laitteiden hinta nousee viisinkertaiseksi.

Laine myös miettii, kuinka ilma on ylipäätään saatu rekisteröityä lääkkeeksi.

Toinen tuore esimerkki on sairaalan korvapoliklinikalta, joka on suu- ja leukapolin yhteydessä. Korvalääkäri ei saa istuttaa potilasta hammaslääkärin tuoliin esimerkiksi poskessa olevan näppylän poistoa varten, mutta hammaslääkäri saa samassa tuolissa poistaa näppylän posken limakalvolta. Valvira on kieltokirjeessään huomauttanut, että tuolia ei ole rekisteröity korvalääkärin käyttöön.

Näppäimistö sitoo sormet

Heikki Laine toivoisi, että kollegojen ajatukset oudoilta tuntuvista säädöksistä nostettaisiin päivänvaloon, että niitä voitaisiin tarkastella kokonaisuutena.

- Tällä kaikella on merkittäviä kustannusvaikutuksia, joita tiukan talouden aikana pitäisi karsia. Suomalaisten viranomaisten tulisi pystyä käyttämään omaa harkintaa esimerkiksi EU-säädösten tulkinnassa ja niiden jakamisessa terveydenhuoltoon.

Lue myös

Laine epäilee myös, ettei kaikki kirjaamistyö kanna hedelmää, vaan monia asioita kirjataan varmuuden vuoksi, kun sähköiset järjestelmät antavat siihen mahdollisuuden. Suunta on syvemmin poispäin potilaasta, näyttöä kohti.

- Työkierrossa käyneet kokeneet hoitajat ovat kertoneet, että osastoilla puolet heidän työajastaan kuluu tietokoneen ääressä kirjurin tehtävissä. Tällaista hoitohenkilökuntaako me Suomessa haluamme?

Laine arvioi, että normivallan aiheuttama joutokäynti näkyy myös terveydenhuollon kilpailukyvyssä.

Jos olet Heikki Laineen tavoin työssäsi kohdannut aikaa tai rahaa syöviä kummallisuuksia, piipahda osoitteeseen www.laakariliitto.fi/normitalkoot ja kerro kokemuksesi. Aikaa on huhtikuun puoliväliin saakka.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030