Lehti 18: Liitto toi­mii 18/2010 vsk 65 s. 1648 - 1649

Opiskeluoikeutta ei voi täysin peruuttaa

Lääkäriliitto on ottanut kantaa opetusministeriön koulutusta koskeviin lakimuutosehdotuksiin. Liiton mielestä on tärkeää, että opiskeluoikeus voidaan palauttaa, mikäli opiskeluoikeuden peruuttamiseen johtaneet syyt ovat poistuneet.

Tiina Raivo

Lääkäriliitto pitää kannatettavana vähintään kahden vuoden mittaisen määräaikaisen erottamisen lyhentymistä vuoteen. Opiskeluoikeuden peruuttamiseen että palauttamiseen liittyvissä kysymyksissä terveydentilan arvioinnin pohjalla tulee olla lääkärin lausunto.

Lääkäriliitto katsoo, että erittäin raskauttavissa tilanteissa myös pysyvä opiskeluoikeuden peruuttaminen tietylle oppialalle, mutta ei koko oppilaitokseen, voi tulla kyseeseen. Pääsääntöisesti tulisi käyttää määräaikaisia menettelyjä, jotka voidaan tarvittaessa uusia. Yliopiston on selvitettävä yhdessä opiskelijan kanssa mahdollisuus hakeutua muuhun koulutukseen.

Puolueeton keskus soveltuvuusarvioihin

Lääkäriliitto painottaa, että soveltuvuuden arviointi tulee keskittää ja eriyttää hoitopalvelujen tuottamisesta. Suomeen tarvittaisiin ainakin yksi keskus, jossa keskitetysti suoritettaisiin soveltuvuusarvioita riippumattomana hoitojärjestelmästä ja oppilaitoksesta. Lautakunnassa tulisi olla edustettuina opiskelijat, opiskelijahallinto sekä juridinen ja lääketieteellinen, erityisesti psykiatrinen, asiantuntemus. Arvioitsijoiden tulee olla riippumattomia korkeakouluista ja niiden terveydenhuoltojärjestelmästä.

Opiskelijoita on informoitava jo oppilaitokseen pyrittäessä päihdetestausmahdollisuudesta. Lääkäriliitto korostaa, että soveltuvuustestit tai psykologiset arvioinnit eivät ole ratkaisu lakiehdotusten taustalla oleviin ongelmiin ainakaan lääketieteen opiskelijoiden osalta. Eräät soveltumattomuusongelmia aiheuttavat psyykkiset häiriöt ovat lisäksi sen tyyppisiä, että niitä ei testauksella saada esille. Niin opiskelijoiden terveysongelmien kuin päihdetestauksenkin kohdalla tulee aina ensisijaisesti korostaa hoitoon ohjausta ja vasta sen jälkeen harkita sanktioita. Lääkäriliitto pitää asianmukaisena sitä, että opiskelijan rikostausta voidaan tarvittaessa pyytää selvitettäväksi sellaisessa harjoittelussa, johon olennaisesti kuuluu työskentely alaikäisten parissa.

Lue myös

Valitukset pitää käsitellä kiireellisesti

Lääkäriliiton mielestä Valviralla tulisi olla mahdollisuus olla laillistamatta tutkinnon perusteella opiskelijaa, jolla opiskeluaikana tai siihen liittyvässä harjoittelussa tai viransijaisena toimiessaan on ilmennyt vakavia ongelmia. Lääkäriliitto haluaa tarkentaa, että tehdyt lakiehdotukset eivät koskisi tieteellistä ja ammatillista jatkotutkintoa suorittavia lääkäreitä, koska nämä lääkärit ovat jo Valviran valvonnassa.

Opiskeluoikeuden peruuttamisesta sekä opiskelijalle annettavasta varoituksesta ja määräaikaisesta erottamisesta tehdään kirjallinen päätös, josta voi valittaa hallinto-oikeuteen. Tämä valituskanava on pitkäkestoinen ja varsin raskas. Opiskelijan oikeusturvan kannalta voitaisiin säätää mielenterveyslain tapaan, että nämä valitukset tulee oikeusistuimissa käsitellä kiireellisinä.

Lääkäriliitto haluaa kiinnittää huomiota myös lakiehdotuksiin sisältyvän tiedonsaantioikeuden vaikutuksista opiskelijoiden oikeusturvaan ja yksityisyydensuojaan. Uhka opiskeluoikeuden menettämisestä vakavassa mielenterveyshäiriössä voi johtaa siihen, että opiskelijat eivät uskalla hakea apua edes lieviin mielenterveyden ongelmiin leimautumisen ja kiinnijäämisen pelossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030