Paikallinen sopiminen - kannustava ja palkitseva johtamisen väline
Perusterveydenhuollon lääkärivirkaehtosopimuksissa on suoritteista palkitsevia merkittäviä palkkaelementtejä eli käyntipalkkiot ja toimenpidepalkkiot. Näiden määristä ja tulkinnoista on tehty lukuisia paikallisia sopimuksia.
Korotetut käyntipalkkiot puuttuvan lääkärin potilaasta omalääkärivirkaehtosopimuksessa on tavanomaisin paikallisesti sovittu parannus. Kaksin- ja kolminkertaisia käyntipalkkioita on käytössä kannustamassa ylimääräiseen työhön lukuisissa terveyskeskuksissa.
Toimenpideluettelon paikallisista tulkinnoista on sovittu tarkentaen korvattavien toimenpiteiden soveltamisohjeita tai sopien kokonaan uusista toimenpidepalkkioperusteista. Tällöin on voitu huomioida paikallisesti muuttuneita tutkimus- ja hoitokäytäntöjä sekä paikallista hoidonporrastusta. Näin voidaan tukea ja palkita uusiin toimintamuotoihin siirtymistä. Esimerkkinä R 105, kardiorespiratorinen kokonaisarvio, johon ves-tekstin mukaan kuuluu mm. thorax-kuvaus. Mikäli potilaan tila ei edellytä röntgentutkimusta, ei tämä ole este oikeuteen merkitä toimenpide, vaan väljentämällä tulkintaa tuetaan järkeviä tutkimuskäytäntöjä.
Myös toimintaa tukevia uusia paikallisesti sovittuja toimenpiteitä on luotu. Tästä on esimerkkinä Oulun seudun yhteispäivystykseen tehty R III -ryhmän toimenpide R 306: päivystysaikana tutkitun aikaa vievän ja perusteellista selvittelyä edellyttävän yleiskunnoltaan heikentyneen monisairaan vanhuspotilaan tilanteen arviointi ja hoidon suunnittelu. Toimenpide R 306 pitää sisällään toimenpiteet R 103, R 105 ja R 143, joita ei tällöin erikseen merkitä, mutta rajoitus ei koske toimenpidettä R 143:a, jos potilas voidaan kotiuttaa kotiinsa tai vakituiseen hoitopaikkaansa. Aikaa vieviä potilaita päivystyksessä tutkittaessa kertyy vähemmän käyntipalkkioita, ja tätä on haluttu paikallisella sopimuksella kompensoida. Turvallinen kotiutus vaatii selvittelyjä ja on oikein tehtynä taloudellisesti merkittävä ratkaisu, ja tätä on myös haluttu tukea. Lisäksi päivystyksessä ovat käytössä korotetut käyntipalkkiot.
Muita paikallisesti sovittuja toimenpidepalkkion perusteita on esimerkiksi laitoshoidon epikriisi, joka korvataan R II -ryhmän toimenpiteenä. Myös työterveyshuoltoon on rakennettu uusia toimenpidepalkkion perusteita. Näitä ovat mm. työterveyshuollon aikaa vievät neuvottelut
R III -ryhmän toimenpiteenä ja työterveyshuollon työpaikkakäynnistä korvaus kotikäyntipalkkiona. Useita työterveyshuollon ennaltaehkäisevää työtä palkitsevia toimenpiteitä on muotoiltu, mutta näistä ei ole vielä paikallisia sopimuksia.
Hoitotakuun turvaamiseksi on myös sovittu paikallisesti liite 1:n piirissä oleviin erikoislääkäreihin sovellettava kliinisen lisätyön käyntipalkkion korotus, joka esim. Oulussa on 26 euroa. Tämä korotettu palkkio on käytössä työnantajan tekemin rajauksin jonotilanteissa.
Uusia toimenpiteitä on ideoitu, osasta on neuvotteluprosessi menossa työnantajan kanssa. Muun muassa mini-intervention vaikuttavuudesta on tutkimusnäyttöä, ja toimenpidepalkkaus voisi kannustaa tähän työhön. Myöskin toimenpiteen R 118 (lääkärin suorittama konsultointi, johon liittyy potilaan tutkiminen) laajentamista on esitetty koskemaan tilanteita, joissa hoitaja konsultoi. Tämän toimenpiteen tulkinnan laajennus voisi olla perusteltu varsinkin silloin, kun lääkärin ja hoitajan välistä työnjakoa on tarkennettu ja hoitajan toimenkuvaa laajennettu.
Toimenpideluettelon kehittämisen ohella tulee paikallisesti sovitut käytännöt aika ajoin päivittää ja kriteerit tarkentaa muuttuneisiin toimintatapoihin sopiviksi. Toimenpideluettelon vuosittainen läpikäynti esim. lääkärimeetingissä on suotavaa. Se nostattaa yleensä "ahaa-elämyksiä": tuonkin olisi voinut merkitä, kun vain olisi muistanut. Usein kirpoaa myös hedelmällinen keskustelu tutkimus- ja hoitokäytännöistä.
Tämän sopimuskauden järjestelyvaraerä oli pääosin jaossa 1.9.05. Nyt olisi aikaa paikallistasolla käydä neuvotteluja toimenpidepalkkauksesta...