Päivystäville lääkäreille oma yhdistys
Päivystyslääkärit valmistelevat omaa yhdistystä. Yhdistyksen perustamiskokous on tarkoitus pitää joulukuussa.
Päivystyslääkärien kokous järjestettiin 30.9.2005 nyt kolmannen kerran. Paikalla oli 25 kollegaa eri puolelta Suomea niin erikoissairaanhoidosta, perusterveydenhuollosta kuin yhteispäivystyksistäkin. Myös ensihoitolääkärit olivat edustettuina.
Ensimmäinen kokoontuminen oli joulukuussa 2004 Kuntaliitossa. Jo silloin kävi ilmi, että yhteistyötä tulee jatkaa ja tehostaa, koska me päivystyksessä toimivat lääkärit painimme samantyyppisten ongelmien kanssa eri puolella Suomea. Päivystystoiminnassa tapahtuu suuria muutoksia, kuten esimerkiksi päivystysten keskittämistä, ja toisaalta päivystyksen asema on kuitenkin edelleen aliarvostettu. Päivystys hoidetaan useassa paikassa vieläkin ns. vasemmalla kädellä oman toimen ohella, päivystykseen sijoitetaan se kokemattomin kollega. Toisaalta päivystyksen kustannukset ovat suuret (esim. Vsshp selvitys: 40 % kustannuksista).
Aiemmissa kokouksissa on keskusteltu myös päivystyksen tietojärjestelmätarpeista. Päivystyksen ydintiedot tulee määrittää kansallisesti yhteistyössä ensihoidon määrittelyjen kanssa. Tärkeää on myös saada vertailukelpoista tietoa eri päivystysyksiköiden kesken. Jyväskylässä meneillään oleva NOVA-hanke tarjoaa tähän työkalun. Tiedonkeruu Jyväskylän ja Satakunnan kesken onkin jo tehty, lopullinen analysointi vielä puuttuu. Tärkeää olisi saada jatkossa tähän työhön lisää yhteistyökumppaneita.
Aiempien keskustelujen ja kokousten pohjalta onkin virinnyt tarve perustaa oma yhdistys, jonka tiimoilta tämänkertainen kokous oli järjestetty. Paikalla olivat myös Lääkäriliiton edustajat, toiminnanjohtaja Heikki Pälve, koulutusjohtaja Hannu Halila ja järjestöpäällikkö Erkki Laakso.
Heikki Pälve puhui päivystyksen asemasta omana yksikkönään. Päivystyksen aseman terävöittämien tuo varmasti paitsi laadun paranemista, myös kustannussäästöjä.
Hannu Halila selvitti liiton tekemän päivystyslääketieteen tarpeen kartoituskyselyn tuloksia. Kysely oli lähetetty sairaanhoitopiireille, joillekin terveyskeskuksille ja eri erikoisalayhdistyksille. Kyselyn tulokset olivat hieman ristiriitaisia, sillä eri sairaanhoitopiirienkin näkemykset poikkesivat toisistaan. Periaatteessa suhtautuminen oli myönteistä, tosin vastaukset saatiin vain 11 sairaanhoitopiiristä. Näkemyseroja oli myös siitä, tarvitaanko erillinen oma päivystyslääketieteen spesialiteetti vai erityispätevyys.
Kokouksessa keskusteltiin siitä perustetaanko alajaos vai oma itsenäinen yhdistys. Jälkimmäinen sai vankkumattoman kannanoton, koska tärkeänä pidettiin sitä, että yhdistys on mahdollisimman neutraali. Päivystyksessä toimivat lääkärit tulevat useilta eri erikoisaloilta ja siksi on tärkeää, että emme ole minkään erikoislääkäriyhdistyksen alajaos.
On muistettavaa, että päivystyslääketieteen sisällön määrittely vielä puuttuu. Tämä voisi olla myös yksi perustettavan yhdistyksen tehtävistä. Yhdistyksen nimestä käytiin keskustelua ja nimiehdotukseksi esitetään päivystyslääketieteen yhdistystä. Avoimuutta painotettiin siten, että yhdistykseen voivat liittyä kaikki päivystyksen parissa työskentelevät lääkärit virka-asemasta tai työkokemuksesta riippumatta. Tärkeänä pidettiin myös nuorten kollegoiden mukaan saamista. Ainakin alkuvaiheessa perustettava yhdistys on tarkoitettu ainoastaan lääkäreille. Päivystyslääketieteen yhdistyksen toiminnassa painopistealueina tullevat olemaan paitsi varsinaiset päivystyslääketieteen kysymykset koulutuksineen, myös hallinnolliset kannanotot.
Käytännössä työtä päädyttiin jatkamaan siten, että pientyöryhmä (Jari Nyrhilä, Kari-Matti Hiltunen, Marko Kimpimäki, Pertti Karjalainen, Olli-Pekka Koukkari, Jorma Teittinen, Eija Vaula) tekevät sääntöluonnoksen, joka lähetetään kommentoitavaksi. Tavoitteena on, että säännöt ovat valmiina 9.12. klo 13.00 Lääkäriliiton tiloissa pidettävässä päivystyslääketieteen yhdistyksen perustamiskokouksessa.