Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2005 vsk 60 s. 1993

Päivystys pumputusta

Susanna Wilén

Me kaikki Nalle Puhin ystävät muistamme kirjasta kohdan, jossa Nalle Puh - siis Kaarlo Karhu - tulee Risto Reippaan jäljessä portaita alas pää edellä, pum, pum, pum. "Hän ei tiedä mitään muuta tapaa tulla portaita alas, mutta joskus hänestä tuntuu että jokin toinen tapa hyvinkin on olemassa, kunhan pumputus hetkeksi lakkaisi ja hän pääsisi ajattelemaan asiaa. Ja sitten hänestä tuntuu että hyvinkin ei olekaan. Oli miten oli..."

Päivystykseen ei kukaan ole tyytyväinen: potilaat valittavat, lääkärit valittavat ja päättäjät valittavat. Potilaat moittivat odotusaikoja ja hoidon laatua, lääkärit tuskailevat työmäärää ja turhia potilaita, päättäjät huolestuvat rahanmenosta ja työntekijöiden saatavuudesta.

Välistä tuntuu, että meidän kaikkien päässä vain pumputtaa koko ajan ja kukaan ei pysty pysähtymään ja miettimään mitä asialle oikein voisi tehdä.

Päivystystä on yritetty ratkaista rahalla. Se lieneekin monelle suurin ja ainoa motiivi, jolla inhottua työtä tehdään. Auto-, opinto- ja asuntolainan kanssa kamppailevalle päivystys on ainoa tapa saada perheen talous pysymään tasapainossa. Tämä on johtanut siihen, että runsas päivystäminen on lähes ainoa keino saada palkkaansa nostettua. Millään lisäkoulutuksella tai ammattitaidolla ei pääse samaan. Kirurgi saa parempaa tuntipalkkaa leikkaamalla aamuyöllä murtunutta nilkkaa, kuin tekemällä vaativaa selkäkirurgiaa päivällä. Pediatri hoitaa huonokuntoista keskosta alkuillasta paremmalla korvauksella kuin aamupäivällä.

Päivystystä tehdään epämukavina työaikoina, yöllä ja viikonloppuina. Työtahti on usein kovin kiireinen, liukuhihnamainen. Työvuorot ovat pitkiä, monesti edelleen vähintään 26 h. Väsyneenä sitten virheiden määrä lisääntyy. Runsaat päivystykset vaikuttavat lääkärien terveyteen; paljon päivystävien erikoisalojen keski-ikä on muita alempi. Päivystysvuorot haittaavat perhe-elämää ja kahden "vuorotyöläisen" perheissä yhteisen vapaa-ajan löytäminen on vaikeaa. Tieto jonkin erikoisalan runsaasta päivystysrasituksesta vaikuttaa usein ammatinvalintaan

Halusimme tai emme, päivystys on osa terveydenhuoltoa. Tulee aina olemaan vaivoja, jotka on hoidettava kiireellisesti kellonajasta riippumatta. Mitä päivystysajalla hoidettaviin sairauksiin kuuluu, on lääkärien ja potilaiden mielestä jokseenkin eri asia. Pystyisimmekö saamaan kansalaiset vakuutettua siitä, että suurin osa asioista hoituu paremmin päivällä kuin yöllä? Auttaako, jos tarjoamme riittävän pääsyn sairaanhoitoon päiväsaikaan? Haluavatko ihmiset edelleen lähteä lääkäriin aamuyöllä neljältä, jos päivälläkin pääsee?

Päivystysaikana suurin osa lääkäreistä joutuu hoitamaan sairauksia tai tekemään toimenpiteitä, joihin hän ei normaaliin virka-aikaan törmää. Erikoisosaajista tulee iltaisin yleisosaajia. Osa päivystyksen rasittavuudesta johtuu siitä, että koetaan kykenemättömyyttä vastata niihin hoidollisiin ja diagnostisiin vaateisiin joita päivystäjälle esitetään. Koulutusuudistuksen myötä esimerkiksi kirurgian ja sisätautien opinnot suuntautuvat jo erikoistumisen alkuvaiheessa omille erikoisaloilleen, vanhoille suppeille, ja yleisosaamisen taso laskee erityisosaamisen kustannuksella.

Lue myös

Heikki Pälve viritteli muutama vuosi sitten keskustelua päivystyslääketieteestä omana erikoisalanaan. Asiaan liittyy monia edunvalvonnallisia seikkoja: olisivatko nämä kollegat jatkuvassa vuorotyössä, miten heidän päivystystyönsä olisi palkattua ja olisiko tämä ikääntyvänkin lääkärin työtä? Riittäisivätkö he täyttämään tämän maan päivystyspisteet, olisiko riittävästi halukkaita? Lääkäriliiton myöntämää erityispätevyyttä on myös ehdotettu vaihtoehdoksi. Lisäisikö se lääkärien sitoutuneisuutta ja intoa päivystykseen, parantaisiko se päivystyspotilaan hoidon laatua?

Päivystyksille on tehtävä jotain. Päivystys on terveydenhuollon käyntikortti ulospäin. Sekä palvelun tuottajien että sen käyttäjien tyytymättömyys on signaali siitä, että tarvitsemme muutosta. Lääkäriliitossa on pyritty tekemään selvitystä päivystyslääketieteen erikoisalan tarpeellisuudesta. Asia on edelleen selvitysvaiheessa. Jos päivystävät lääkärit kykenevät pumputukselta asiaa miettimään, kaikkia ehdotuksia kuunnellaan mielellään.

Vapputoivotukset kaikille päivystäjille - työn juhlahan se on!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030