Pohjois-Karjalan paikallisosaston puheenjohtaja Margit Drotár: Paikallisosaston kokouksissa voi järjestää koulutustakin
Lääkärilehti aloittaa juttusarjan, jossa tuodaan esille liiton paikallistoimintaa, paikallisosastoja ja paikallistasolla toimivia lääkäreitä. Artikkeleissa haastatellaan mm. eri paikallisosastojen puheenjohtajia. Ensimmäisenä on vuorossa Pohjois-Karjalan paikallisosaston puheenjohtaja Margit Drotár, joka työskentelee terveyskeskuslääkärinä Polvijärvellä.
Drotár on ollut Pohjois-Karjalan paikallisosaston puheenjohtajajana vuodesta 2000 lähtien. Alueella työskentelee lähes 250 lääkäriä.
-Lääkäriliiton järjestötoimintaan olen lähtenyt alunperin mukaan ehkä sen takia, että olin mukana jo opiskelijajärjestötoiminnassa. Olin Tampereella opiskellessani mm. kandiseuran valtuuskunnan puheenjohtajana, tutkintojen suunnittelutoimikunnassa ja tiedekuntaneuvostossa, hän muistelee.
Drotár on aikaisemmin toiminut Kemijärven seudun paikallisosastossa sihteerinä ja tiedotusvastaavana.
- Kun muutin Pohjois-Karjalaan, niin lähdin sitten heti oman seudun paikallisosaston toimintaan mukaan. Järjestöelämässä mukana olemisessa on hyvä se, että silloin saa tietää ensimmäisenä tietää eri asioista ja pysyy ajan tasalla. Kun on tiedon saanut, niin haluan jakaa sitä eteenpäin ja toimia tavallaan kanavana.
Hän kertoo, että Pohjois-Karjalan paikallisosastossa on yritetty puuhata muutakin kuin pitää hallituksen kokouksia ja kaksi sääntömääräistä vuosikokousta.
- Olemme järjestäneet myös koulutuksellista ohjelmaa. On hyvä, että paikallistasolla voi jakaa tietoa muustakin kuin pelkästään järjestöasioista. Senkin avulla voidaan saada lisää väkeä paikallisosaston kokouksiin.
Koulutuksellista yhteistoimintaa Kunnallislääkärien paikallistason kanssa ollaan aloittamassa marraskuussa.
- Siitä on voi hakea erikoistumiseen koulutuspisteitä. Tämä on kokeiluasteella ja katsotaan, mitä siitä poikii.
Paikallisosasto on järjestänyt muunlaistakin koulutusta.
- Esimerkiksi viime vuoden syksynä järjestimme tilaisuuden, jossa puhuttiin geneerisestä substituutiosta. Silloin paikan päällä oli kuuntelemassa yli 40 ihmistä. Se oli paikallisosaston ja paikallisten apteekkien yhdessä järjestämä koulutustilaisuus.
Drotár muistelee, että lakon aika porukka saatiin helposti aktivoitua mukaan paikallistoimintaan.
- Silloin oli hyvä yhteishenki päällä.
Hän muistuttaa, että Pohjois-Karjalan paikallisosaston alueella on kuitenkin aika pitkät välimatkat eri työpisteiden välillä.
- Yksi vaihtoehto olisi pitää kokouksia Joensuun ulkopuolella, mutta se sitten karsii toisaalta joensuulaisten osallistumista. Haluaisin, että joskus olisi mahdollista kiertää kaikki seudun terveyskeskukset ja jutella niiden ihmisten kanssa, jotka eivät koskaan lähde paikallisosaston kokouksiin. Kun itse on töissä ja tämä on harrastustoimintaa, niin asiassa on omat rajoituksensa.
Drotár toteaa, että Lääkäriliiton toiminnassa aluepäällikköjärjestelmä on hyvä olla olemassa.
- Aluepäällikkö on tavallaan kaikkein lähimpänä paikallistasoa ja häneltä saa hyvin nopeasti tietoa.
Hänen mielestään Lääkäriliiton tulisi näkyä entistä enemmän työpaikoilla.
- Nykyjäsenille liitto saattaa jäädä aika kaukaiseksi. Luottamusmiehiin otetaan ensimmäisenä yhteyttä ja luottamusmiehillä olisi hyvä olla joku tukihenkilö mahdollisimman lähellä paikallistasoa.
TYÖPAIKKAA VAIHDETAAN POHJOIS-KARJALAN SISÄLLÄ
Drotárin mielestä maamme terveydenhuollon kehittämissuunnitelmia tekevät ylipäänsä usein ihmiset, jotka eivät ymmärrä käytännön asioista yhtään mitään.
- Byrokraatit ajavat väen vängällä läpi asioita ja saavat päänsä päälle kirkkaan kruunun. Kukaan ei katso jälkeenpäin perään, miten uudistus käytännössä pelaa.
Hän sanoo, että lääkärivaje on suurin terveydenhuoltoa koskettava ongelma Pohjois-Karjalan seudulla.
- Lääkärivajetta on jokaisessa terveyskeskuksessa ja sairaaloissa tietyillä erikoisaloilla, kuten pediatriassa, neurologiassa ja anestesialla.
- Kun meidänkin seudulla tulee virkoja auki, niin saattaa käydä niin, että siihen siirtyy lääkäri naapurikunnasta. Jos omassa työpaikassa ei ole asiat kunnossa, niin lääkäri neuvottelee paremmat ehdot uuteen työpaikkaan. Periaatteessa vain työmatka muuttuu, mutta samalla alueella edelleen asutaan. Tätä tapahtuu paljon, hän kertoo.
Drotárin mukaan on suuri riski, että hoitotakuu-projekti kaatuu yksittäisen lääkärin niskaan.
- Näin on käynyt tähänkin asti. Se, joka tapaa potilaan kahden kesken, saa syyt niskaansa erilaisista terveydenhuollon ongelmista. Potilaat purkautuvat lääkäreille ja hoitajille, eikä kukaan lähde kunnantalolle kunnanjohtajalle tai hallintojohtajalle purkamaan mieltään. Miten sinne terveyskeskukseen pääsee vastaanotolle, jos siellä ei ole ketään, joka niitä töitä tekee.