Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2000 vsk 55 s. 3745 - 3747

Puolueiden kunnallisvaaliohjelmat syynissä terveydenhuollon osalta

Kunnallisvaalit ovat terveysvaalit. Tärkeimmät terveyspalveluihin liittyvät ratkaisut tehdään kunnissa ja kuntayhtymissä.

Selvitimme, mitä eri puolueet toteavat kunnallisvaaliohjelmissaan terveydenhuollosta ja kuntien työn- tekijöiden tilanteesta. Minkälaisia asioita ne ovat nostaneet esille ja mitä puolueet lupaavat?

Mika Vehkasaari

KOKOOMUS

Kansallisen kokoomuksen kunnallisvaalitavoitteet 2000 -asiakirjassa todetaan, että jokaiselle lapsista vanhuksiin on turvattava hyvät peruspalvelut.

-Ihmisellä on oltava valinnanvaraa palvelujen suhteen sekä aitoja mahdollisuuksia vaikuttaa palvelujen sisältöön.

Puolue esittää, että kuntalaisten elämää eniten koskettavat palvelutavoitteet on muotoiltava palvelusitoumuksiksi, joiden perusteella kuntalaiset tietävät oikeutensa ja pystyvät vaatimaan niitä palveluntuottajilta.

Kokoomus haluaa jättää tuleville sukupolville kansallisen perinnön, joka turvaa heille laadukkaan koulutuksen, toimivan terveydenhuollon ja turvan tuottavat sosiaalipalvelut.

- Siksi talous on rakennettava vankalle pohjalle, julkista velkaa lyhennettävä ja ennakkoluulottomasti etsittävä uusia, tehokkaampia tapoja tuottaa peruspalvelut.

Puolue muistuttaa tutkimusten osoittavan, että esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut tuotetaan vertailukelpoisissakin olosuhteissa usein huomattavan erilaisin kustannuksin.

- Tehokkaampien tuotantotapojen löytäminen ja hyödyntäminen edellyttää kunnilta ja päättäjiltä omien toimintatapojensa systemaattista vertailua niin muihin kuntiin kuin yksityisiinkin toimijoihin sekä nöyryyttä ottaa mallia hyvistä ideoista kuntalaistensa eduksi.

Kokoomus katsoo, että kuntalaisilla on oltava mahdollisimman paljon valinnan vaihtoehtoja palvelun tuottajan suhteen. Lisäksi tuottajien kesken on oltava terve kilpailu sekä asiakkaiden valinnoista että kunnan ostopalvelusopimuksista.

-Palvelujen tuotantotapa on paikallinen tarkoituksenmukaisuuskysymys. Toimintojen yhtiöittäminen, palvelujen ostaminen järjestöiltä ja yrittäjiltä, henkilöyritysten perustaminen, palvelusetelien käyttäminen ja yksityisten tuottajien tukeminen ovat kuntien oman tuotannon rinnalle tarvittavia tuotantotapoja.

Puolue toteaa, että neuvolajärjestelmän kehitys on turvattava.

-Sen palvelujen turvaaminen ja kehittäminen on tärkeää kaikille perheille. Neuvolassa ammattitaitoinen henkilökunta tunnistaa ongelmat varhaisessa vaiheessa ja asioita voidaan ehkäistä ja korjata avohoidon palveluin. Myös kouluterveydenhuollon säilyminen korkeatasoisena on taattava.

Kunnallisvaalitavoitteissa todetaan, että erityisesti huumausainerikollisuuden kasvuun on puututtava.

- Kuntatasolla asiaan voidaan vaikuttaa mm. tehokkaalla ennaltaehkäisevällä huumetyöllä ja eri tahojen yhteistyöllä.

SDP

Sosiaalidemokraattisen puolueen kunnallisvaaliohjelmaan 2000 on kirjattu, että sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut on turvattava kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Myös kunnallisen sektorin työntekijöihin kiinnitetään huomiota.

- Sosiaalidemokraatit sitoutuvat parantamaan kunnallisen työn houkuttelevuutta kiinnittämällä erityishuomiota voimavarojen oikeaan jakautumiseen, työssä jaksamiseen ja entistä oikeudenmukaisemman palkkauksen kehittämiseen.

Sdp:n kunnallisvaaliohjelmassa todetaan, että kuntien velvollisuus on huolehtia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä asukkailleen.

- Palvelujen tuotantotavat eivät saa uhata palvelujen laatua eivätkä kansalaisten oikeutta saada palveluja.

Puolue toteaa, että terveydenhuollon perusta on terveyskeskuksissa ja niitä tukevissa oikein porrastetuissa sairaalapalveluissa.

- Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaminen koko väestölle on mahdollista vain pääosin verorahoituksella. Kohtuullisia palvelumaksuja voidaan palvelujen käytön ohjaamisessa käyttää, mutta sairastumisesta yksilölle aiheutuvia kustannuksia ei enää saa lisätä.

Sdp muistuttaa myös mielenterveysongelmien lisääntymisestä.

- Samanaikaisesti psykiatrisessa hoidossa on siirrytty laitosvaltaisesta avohoitoon. Avohoidon mielenterveyspalveluja ei ole riittävästi korvaamaan laitoshoitoa ja vastaamaan lisääntyneisiin tarpeisiin. Mielenterveystyöhön onkin lisättävä avopalveluja. Erityisesti on kehitettävä itsenäisen selviytymisen tukijärjestelmiä. Lasten on päästävä tarvittaessa nopeasti psykiatriseen tutkimukseen ja hoitoon.

Puolue pitää erityisen tärkeänä ongelmien ennaltaehkäisyä kuntien hyvinvointipalveluissa.

- Kansanterveyden parantamisessa on terveiden elämäntapojen ja mm. terveellisen ruokakulttuurin edistäminen ensiarvoista.

Sdp katsoo, että eri viranomaisten, järjestöjen ja paikallisten vaikuttajien yhteistyöllä on luotava pysyvä huumeiden käyttöä torjuva ja uhreja auttava toimintalinja.

Lisäksi esitetään, että tarvitaan palveluasuntoja ja hoivakoteja, esteetöntä asuinympäristöä ja itsenäistä asumista tukevia avopalveluita.

- Niiden toteuttaminen edellyttää sujuvaa yhteistyötä kunnan asunto-, sosiaali- ja terveystoimen kesken.

KESKUSTA

Suomen keskusta toteaa kunnallisvaalijulistuksessaan, että hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluu ihmisyys, yhteisvastuu, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus. Kuntien palvelut muodostavat hyvinvoinnin keskeisen perustan, minkä takia on turvattava kuntien taloudelliset toimintaedellytykset.

- Leipäjonot, ylisuuret opetusryhmät, ahtaat koulut, terveyskeskusten ja sairaaloiden leikkausjonot, lasten mielenterveysongelmat ja vanhusten hoidon heikko taso eivät kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan. Näihin on saatava korjaus. Keskusta edellyttää, että valtio antaa kunnille todelliset mahdollisuudet hyvinvointipalvelujen tarjontaan. Tällöin on otettava huomioon kuntien erilaisuus.

Puolue vaatii kuntasopimusta, jolla sovitaan pitkäjänteisesti valtion ja kuntien yhteistoiminnasta peruspalveluiden varmistamiseksi.

Keskusta toteaa, että kaikilla on oltava oikeus laadukkaisiin terveyspalveluihin.

Lisäksi puolue vaatii, että kuntien henkilöstön jaksamista on tuettava.

- Työ kunnissa on kiireistä ja rasittavaa henkilöstösupistusten vuoksi. Se heijastuu työuupumuksena ja ennenaikaisena eläkkeelle siirtymisenä.

Keskustan kunnallisvaalijulistuksessa todetaan, että lähitulevaisuuden suuri kysymys onkin, miten kunnat pärjäävät kilpailussa osaavasta henkilöstöstä.

- Miten nuoret saadaan kiinnostumaan kuntatyöpaikoista? Miten terveyspalvelut turvataan, jos ei ole riittävästi lääkäreitä, sairaanhoitajia tai muita ammattityöntekijöitä, kyselee keskusta.

Puolue katsoo, että kuntatyön arvostusta on nostettava.

- Kuntien on huolehdittava entistä paremmin nykyisten työntekijöidensä työssä jaksamisesta ja työkyvyn ylläpitämisestä. Kunnissa on lähdettävä ennakkoluulottomasti työelämän kehittämiseen ja johtamiskäytäntöjen uudistamiseen.

Keskusta toteaa, että kuntien on selvitettävä huumetilanne omalla alueella ja ryhdyttävä ehkäiseviin toimenpiteisiin.

- Tällöin on korostettava eri viranomaisten yhteistyön ja valistuksen tärkeyttä sekä kodin ja koulun vastuuta. Uusia hoitomenetelmiä on kehitettävä ja hoitopaikkoja on varattava riittävästi.

RKP

Ruotsalaisen kansanpuolueen kunnallisvaaliohjelmassa 2000 todetaan, että puolueelle annettu ääni on ääni yksilöllisen hoivan sekä tehokkaan ja inhimillisen hoidon puolesta omassa kunnassasi.

- Vaikka me kaikki kannamme vastuuta omasta terveydestämme, tarvitsemme elämämme jossakin vaiheessa hoitoa ja hoivaa - myös yhteiskunnan taholta - joskus paljon, joskus yllättäen.

Rkp:n mielestä lasten ja vanhusten hoidon sekä vammaishoidon lähtökohtana tulee olla se, että kunta joko itse tai ostopalveluin tarjoaa valinnan mahdollisuuksia ja pyrkii yksilöllisiin ratkaisuihin.

- Kunta vastaa hoidon tasosta ja turvallisuudesta. Omakielinen hoito on perusoikeus ja laatutekijä. Eri sukupolvien ja erilaisten ihmisten kohtaamiset ovat nekin tärkeitä.

Puolue muistuttaa, että jokainen voi tarvita hoitoa tai kuntoutusta ruumiin, mielen tai sosiaalisten olojensa osalta.

- Nopeus ja osuvuus on nähtävä tärkeinä osina hoidossa, joka lähtee ihmisestä kokonaisuutena.

Rkp ottaa kunnallisvaaliohjelmassaan kantaa myös kunnallisen henkilöstön työtilanteeseen.

- Jäykät rakenteet eivät saa estää henkilöstön mahdollisuuksia työtilanteensa kehittämiseen. Joustavuudella, yhteisellä suunnittelulla, jatkokoulutuksella ja palkitsemisella päästään pitkälle.

Rkp:n mielestä päihteiden väärinkäyttö edellyttää kuntien valmiuksien parantamista.

VIHREÄT

Lue myös

Vihreän liiton kunnallisvaaliohjelmassa todetaan, että on tärkeää, millaiset terveys-, hoito-, koulu- ja harrastuspalvelut meillä on.

- Jotta kaikilla on mahdollisuus tasavertaisesti saada tarvitsemiaan palveluja, vastuu niiden järjestämisestä ja valvonnasta on säilytettävä yhteiskunnan tehtävänä. Palvelujen tuottajina voivat toimia myös omaiset, järjestöt tai yksityiset palveluyrittäjät. Näin jokainen kuntalainen voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Kaikissa tapauksissa kunnan on kuitenkin turvatta hoitopalvelujen laatu.

Vihreät haluavat korjata laman aiheuttamat vahingot päivähoidossa, koulutuksessa sekä terveyden- ja vanhustenhoidossa, jotta sosiaalinen oikeudenmukaisuus voisi toteutua. Tulevaisuudesta ei pidä säästää.

VASEMMISTOLIITTO

Vasemmistoliiton kunnallisvaaleja koskevassa vaalijulistuksessa todetaan, että terveydenhuolto sekä liikunta- ja kulttuuripalvelut ovat osa elämänlaatua.

Puolue katsoo, että kunnan asioita, toimintoja ja omaisuutta pitää hoitaa hyvin, tehokkaasti ja taloudellisesti.

- Julkista sektoria ei kuitenkaan voi pyörittää kuten kaupallista yritystä. On palveluja, joita ei voi kilpailuttaa. Nykyiseen yksityistämis- ja kilpailuttamisvimmaan on aika saada järkeä. Peruspalvelut tulee rahoittaa verovaroin. Markkinat eivät tunne niistä vastuuta, kirjoitetaan vaalijulistuksessa.

Vasemmistoliitto ottaa kantaa myös kunnan asemaan työnantajana.

- Tyytyväiset työntekijät kykenevät antamaan parhaat palvelut kuntalaisille. Kunta työnantajana voi taata palvelujen laadun ja laajuuden luomalla vakituisia ja kilpailukykyisiä työpaikkoja uusille työntekijöille.

SKL

Suomen kristillisen liiton kunnallisvaaliohjelmassa 2000 tuodaan esille, että kunnan tehtävänä on huolehtia asukkaidensa perusturvasta ja palveluista.

- Palveluiden tuottaminen on mahdollista yhdessä kolmannen sektorin tai toisten kuntien kanssa. Kunta voi myös ostaa palveluita yksityisiltä, jolloin on muistettava, että kunta vastaa asukkailleen kuitenkin palvelujen laadusta ja turvallisuudesta.

Skl haluaa turvata laadukkaat ja henkilöiden hoidon tarvetta vastaavat hoitopaikat sairaille ja ikääntyville kuntalaisille. Lisäksi puolue katsoo, että erityispalveluista muun muassa sairaanhoidossa ja perusopetuksessa koituvia suuria menoja on tasattava kuntien kesken.

- Korostamme toimivaa ja turvallista avoterveydenhoitoa sekä perusterveydenhoitoa kansanterveyden ja hyvän elämän perustana. Sairaanhoidossa ihmisarvo on meille markkaa tärkeämpi konsultti. Yhteistyön lisääminen sairaaloiden, avoterveydenhuollon ja perusterveydenhuollon välillä on paitsi potilaan kannalta tärkeää, myös taloudellisesti järkevää.

Lisäksi Skl haluaa panostaa erityisesti lasten ja nuorten huume- ja päihdeongelmien ehkäisyyn.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030