Lehti 34: Liitto toi­mii 34/1993 vsk 48 s. 3400

Styrelsebeslut

Läkarförbundets styrelse sammanträdde den 4 november och behandlade bl.a. följande ärenden:

Förhandlingsläget

Kommunala arbetsmarknadsverket hade den 25 oktober lagt fram sitt avtalsbud för ett tvåårigt kollektiv- och tjänstekollektivavtal som skulle innebära att lönerna i kommunsektorn sänks med i genomsnitt 13 procent. Försämringar föreslås också i fråga om tjänstetillägg, övertidsersättningar och andra lönedelar, bl.a. att tjänste- och andra tillägg skulle fastställas till nominella belopp och frysas på nuvarande nivå. I det förslag till läkaravtal som KA håller på att utarbeta ingår motsvarande försämringar.

Statens arbetsmarknadsverk föreslår att de statsanställdas semesterpremie slopas och att en oavlönad talkodag i månaden införs under år 1994. Dessutom föreslås att ålders- och tjänstgöringstillägg inte längre skall utfalla enligt ränta på ränta -principen.

Läkarförbundets styrelse menade att det inte finns anledning att påskynda ett avtal innan det är klart om förbundets krav på sänkning av inkomstskatten leder till resultat. KA:s bud kan inte bilda grunden för något avtal, utan Läkarförbundets önskemål om att utveckla läkarnas löne- och arbetsvillkor måste bli föremål för seriösa förhandlingar. Styrelsen betonade sin strävan att förnya lönesystemen i det nya läkaravtalet så att arbetets effektivitet och resultat mer än hittills skall påverka förtjänstnivån.

Styrelsen beslöt avvisa de av kommunerna initierade lokala lönesänkande avtalen, i all synnerhet som sådana avtal inte ens garanterar arbetsplatsernas fortbestånd. Förbundet skall i stället centralt förhandla med KA för att motverka strukturella försämringar i tjänstekollektivavtalet och för att sparavtalet endast skall bli temporärt.

Kommunkommitténs betänkande

Styrelsen fastställde förbundets utlåtande till Akava om kommun-kommitténs förslag till en ny kommunlag som ger kommunerna flexiblare självstyrelse än hittills samt möjligheter att köpa tjänster också av utomstående. Förbundet omfattar riktlinjerna i förslaget. Planerna på att övergå till endast en typ av kommunalt anställningsförhållande har förbundet inte heller något att invända mot. De kommunalanställda kunde enligt förbundets åsikt i princip underställas de privata arbetsavtalsreglerna såvida arbetstagare och arbetsgivare är överens om saken.

Förbundets internationella verksamhet

Läkarförbundets internationella verksamhet har de senaste åren breddats samtidigt som förbundet kunnat befästa sin ställning inom olika internationella läkarorganisationer. Förbundet har de senaste åren fått eller kommer inom kort att få fullt medlemskap i europeiska läkarorganisationer som fungerar som remissorgan för EG. Styrelsen godkände en plan enligt vilken förbundets internationella verksamhet omorganiseras för att ge kansliet bättre möjligheter att följa upp det internationella informationsmaterial som förbundet förfogar över. Beredningen av de internationella frågorna fördelas mellan de på kansliet anställda läkarna så att uppgifterna motsvarar respektive läkares specialkunskaper.

Enligt planen för den internationella versamheten skall verksamhetsledaren fortfarande svara för relationerna till Världsläkarförbundet WMA samt ha ett övergripande ansvar för hela den internationella verksamheten. Biträdande verksamhetsledaren, till vars ansvarsområde de hälsopolitiska frågorna hör, tar hand om EG-ländernas medicinska samarbetsorganisation Comité Permanente (CP) som bl.a. behandlar EG-direktiv och -lagstiftning. Utbildningschefen sköter förbindelserna till den europeiska specialistorganisationen UEMS och organisationschefen på motsvarande sätt relationerna till allmänläkarorganisationen UEMO.

Styrelsen beslöt dessutom att biståndsarbetsgruppen, vars upp-drag hittills varit tidsbegränsat, nu skall bli ett permanent organ. Gruppens uppgift är bl.a. att främja utvecklingsbiståndet på hälso- och sjukvårdsområdet samt att arbeta för att läkare skaffar sig biståndsutbildning och arbetar i u-länder. Arbetsgruppen fortsätter sitt samarbete med det namibiska läkarförbundet och kan genomföra också andra lämpliga utvecklingsprojekt, i första hand i samarbete med afrikanska läkarförbund.

Arbetsgrupp ser över förbundets bibliotek

I Läkarförbundets kansli finns ett bibliotek med hälso- och sjukvårds- och samhällsvetenskaplig litteratur, skrifter om läkarorganisationer, olika myndigheters publikationsserier samt tidningar och facktidskrifter. Styrelsen beslöt tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att utveckla biblitoteket så att det i högre grad än hittills kan betjäna också förbundets medlemmar och förtroendemän. Till ordförande i arbetsgruppen valdes Kati Myllymäki och till medlemmar Juha Metso och Kaarina Sarvilinna (sekreterare).

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030