Styrelsenytt 5.-7.6.2000: Förbundets image, intressebevakning och kansliresurser dryftades vid tredagarsmöte
Läkarförbundets styrelse samlades ett tredagars planeringsmöte i Ruokolax i början av juni.
Först på dagordningen stod förbundets informationsstrategi som styrelsen beslöt forsätta att bygga upp. I höst skall dessutom både medlemmarnas och andra förbundet närstående gruppers syn på förbundet och dess verksamhet kartläggas. Resultaten av dessa undersökningar kommer att förse förbundets ledning och informationsenheten med verktyg för information och marknadsföring.
Avsikten med den externa undersökningen är att kartlägga olika samhälleliga beslutsfattares kunskaper om och syn på förbundet och dess verksamhet. För undersökningen utnyttjas ett sampel på 100 personer.
I medlemsundersökningen skall 1500 slumpvis utvalda medlemmar bl.a. svara på frågan om de är nöjda eller missnöjda med förbundets verksamhet, dvs. om de anser sig ha fått valuta för sina medlemsavgifter och ta ställning till vilka frågor som förbundet i framtiden borde inrikta sig på att sköta. En motsvarande kartläggning av organisationsbilden gjordes år 1995 så att den nya undersökningens resultat nu kan jämföras med den föregående.
Under mötet drog styrelsen även upp riktlinjer för intressebevakningen och dessa skall nu bearbetas vidare av intressebevakningsutskottet. Tyngdpunkten i följande avtalsrunda skall ligga på inkomsten under ordinarie arbetstid. Dessutom borde en förkortning av jourpassen tas upp i förhandlingarna.
Även modeller för arbetsskift kan utarbetas med tanke på supertunga jourer.
En av de frågor styrelsen diskuterade var en förnyelse av lönestrukturen. Försöksverksamhet med både totallön och prestationslön borde igångsättas. Systemet med specialavgiftsklass skall utvecklas i riktning mot ett avtalsläkarsystem.
Efter diskussionen om utbyggnad av förbundets kansli godkände styrelsen principen, att förhandlingsavdelningen och organisationsavdelningen sammanslås till en intressebevakningsavdelning. Dessutom fick kansliet fullmakter att tillfälligt anställa en arbetsmarknadsjurist.
Den administrativa kompetensens framtid
Styrelsen tillsatte en arbetsgupp för att dra upp de framtida riktlinjerna för den administrativa kompetensen för specialistläkare. Arbetsgruppens uppdrag gäller till den 31 maj 2001. Enligt den nya förordningen om specialistexamina som trädde i kraft i fjol skall den administrativa kompetensen i sin nuvarande form upphöra i slutet av år 2002. I motiveringarna konstateras att utbildningen i administration skall förnyas från år 2003. I samarbete med de medicinska fakulteternas dekaner gjorde Läkarförbundet förra hösten en hänvändelse till undervisningsministeriet om att planeringen av den nya utbildningen skulle inledas med det snaraste. Ministeriet planerar dock inte att tillsätta någon särskild arbetsgrupp för ändamålet.
Företrädare för fakulteternas utbildare i administration diskuterade frågan med förbundets representanter för en månad sedan. Utbildningsutskottet har även tagit upp frågan och föreslagit att styrelsen tillsätter en arbetsgrupp för att göra upp planer för den framtida utbildningen för administrativ kompetens från år 2003. Arbetsgruppen skall även göra en enkätundersökning som riktas till läkare som tidigare förvärvat kompetensen och till dem som för närvarande genomgår utbildningen.
Utbildningsutskottet hade föreslagit att alla fakulteter skall få utse en representant i arbetsgruppen. Till arbetsgruppens ordförande utsågs professor Mats Brommels från Helsingfors universitet. Läkarförbundets representanter är Hannu Halila, Jarkko Ihalainen, Kirsi Räisänen, Pirjo Pennanen, Pekka Saukko och Hanna Mäkäräinen, av vilka de två sistnämnda ifall de inte utses att representera sina fakulteter företräder Läkarförbundet. Sekreterare är Pirjo Kannisto.
Styrelsen godkände även ett ställningstagande om vård av narkotikamissbrukare. Bl.a. konstaterar förbundet att en planerad ny förordning om avvänjningsprogram och ersättningsvård kommer att kräva betydande nya resurser på fältet. De statliga och kommunala beslutsfattarna måste snabbt kunna anvisa tillräckliga extra resurser för anskaffning av nödiga utrymmen och avlöning av personal.
Styrelsen beslöt låta översätta förbundets nya handbok om läkare och lagstiftning till svenska. Förbundet har omkring 1000 svenskspråkiga medlemmar.