Lehti 25-26: Liitto toi­mii 25-26/2002 vsk 57 s. 2818 - 2819

Styrelsenytt den 13 juni Riktlinjer för följande avtalsrunda

Läkarförbundet är inställt på att ansluta sig till en central inkomstuppgörelse eller att acceptera lönelösning som garanterar Läkarkartellens medlemmar löneökningar som motsvarar minst den genomsnittliga nivån i det kommunala avtalet. Samtidigt förbereder sig förbundet även för förbundsvisa avtal. En eventuell inkomstpolitisk helhetsuppgörelse måste utformas så att utrymmet för löneökningar fastställs som en procentuell del av lönesumman inom varje avtalsområde utan låglöne- och liknande potter. Avtalets detaljer måste kunna förhandlas fram separat inom varje avtalsområde.

Förbundets mål är att förenkla läkaravtalet så att det centrala avtalet endast slår fast löneökningsnivån, miniförhöjningen för enskilda läkare samt centrala strukturfrågor i avtalet. Detaljerna kan däremot i högre grad än hittills regelras i lokala avtal. Höjningarna bör ha samma nivå inom olika sektorer och läkargrupper. Dessutom förutsätter förbundet att alla tolkningstvister som härrör från föregående avtal är lösta innan ett nytt avtal kan ingås.

Arbetstidssystemet och jourersättningarna måste i första hand utvecklas genom lokala avtal. Utredningsarbetet om lönesystemet bör avslutas så att avsedda justeringar kan genomföras från den 1 januari 2003 enligt överenskommelsen i underteckningsprotokollet. I detta utredningsarbetet är Läkarförbundets primära mål att den tillbudstående potten på 0,2 procent av lönesumman avsätts för åtgärdsarvoden m.m. under ordinarie arbetstid vid sjukhusen.

Hälsocentralernas lönesystem bör utvecklas så att husläkarnas arbetsbörda inte blir orimligt betungande. De obesatta tjänsternas andel ska beaktas i lönesättningen för övriga läkare vid hälsocentralen.

Separata överenskommelser utanför det kommunala avtalet bör ingås om eventuella förändringar av specialavgiftsklassen.

Ny informationsgrupp

Styrelsen tillsatte en informationsarbetsgrupp med uppgift att förbereda förbundets informationskampanjer inför följande avtalsrunda samt göra upp en plan för hur förbundet ska delta i samhällsdebatten inför riksdagsvalet. Gruppens förslag till informationsbudget ska behandlas av styrelsen vid planeringsmötet i september och informationsplanen inför riksdagsvalet ska behandlas av styrelsen i december.

Till informationsgruppens ordförande utsågs Heikki Pärnänen och till medlemmar Mikko Aho och Kaisa Nissinen-Paatsamala samt från kansliets informationsenhet Anne-Maj Aunula och Mika Vehlasaari, som är gruppens sekreterare.

Nya regler för marknadsföring av läkare och medicinska tjänster

Förbundets annonseringsregler för läkare antogs år 1985 och har justerats åren 1990, 1993 och 1997. På förslag av förbundets förtroenderåd har reglerna nu förnyats och styrelsen har samtidigt beslutat ändra namnet på reglerna till marknadsföringsregler för läkare och medicinska tjänster.

Den 10 maj i fjol gav förbundet ett utlåtande om dopning i samband med avslöjandena vid Skid-VM i Lahtis. Där konstateras bl.a. att de regler som Läkarförbundets medlemmar är förpliktade att följa förutsätter att idrottsorganisationer och läkare som arbetar för dem ingår skiftliga avtal om att följa de dopningsreglerna. Förbundet anser att avtalsförfarandet inte har avancerat på önskat sätt och föreslår därför ett heltäckande avtalssystem inom all idrott i Finland och att alla läkare som arbetar med idrottare för egen del sörjer för detta.

Förbundet har sedermera underhandlat med representanter för Idrottsläkarföreningen i Finland och utgående från dessa överläggningar har förtroenderådet gjort upp ett förslag till regler för idrottsläkare. Reglerna antogs nu av styrelsen.

Stipendier

Styrelsen fastställde utdelningen av stipendier ur förbundets stipendie- och fortbildningsfond. I februari hade styrelsen beslöt styrelse att även utdela stipendier för internationella uppdrag, i synnerhet utbildning för läkaruppgifter i u-land, för forskning och utbildning om läkares arbetsmiljö samt för forskning och utbildning om hälso- och sjukvården och dess struktur.

Lue myös

Antalet stipendieansökningar var 18 och styrelsen beslöt bevilja följande medlemmar stipendier: Johanna Castrén, Ilmo Jolkkonen, Antti Järvinen, Katariina Kallio, Taina Laanterä, Jarmo Oksi, Laura Rautio, Marjo Renko, Sirpa Räsänen, Heli Siikamäki, Kirsi Skogberg, Marianna Tria, Veikko Viitasalo och Maria Virkki.

Försäkrings- och utbildningsfrågor

Förbundets försäkringsutskott har i samråd med Pohjola-bolagen utvecklat en avbrottsförsäkring som avser att öka privatpraktiserande läkares försäkringsskydd. Styrelsen beslöt att inleda marknadsföringen av avbrottsförsäkringen i höst.

I mars fick förbundet utbildningsutskott i uppdrag att se över de strategiska målen för den medicinska grundutbildningen och försöka införliva ett utbildningsavsnitt för privatpraktik i grundutbildningen.

Frågan behandlades avstyrelsen och beredningen av ärendet fortsätter. Eftersom det är uppenbart att den privata yrkesutövningen ökar inom läkarkåren i framtiden bör den även uppmärksammas i grundutbildningen i högre grad än hittills.

I november kommer Läkarförbundet att arrangera ett seminarium för inbjudna deltagare kring grundutbildningens innehåll. Förordningen om medicine licentiatexamen kommer att förnyas hösten 2004 och frågan är därför aktuell.

Vid seminariet skall erfarenheterna av studiereformerna i alla fakulteter tas upp till diskussion. Även frågan om hurdana läkare Finland behöver i framtiden kommer att dryftas. Andra teman för seminariet är gränsdragningen mellan grundutbildning och specialistutbildning samt de läkarnas mångsidiga arbetsmöjligheter utanför den kommunala sektorn.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030