Suomen Erikoislääkäriyhdistys: Terveydenhuollon yötyötä tulee vähentää
Suomen Erikoislääkäriyhdistyksen mukaan hoidon taso kohenee ja terveydenhuollon kustannukset alenevat, jos nykyistä suurempi osa sairaanhoidosta toteutetaan päiväaikaan. Samalla myös terveydenhuollon henkilöstö jaksaa ammatissaan terveemmin ja paremmin.
Yöaikaiseen työhön liittyy usein henkilökunnan pitkiä valveillaoloaikoja. Terveydenhuollossa tämä aiheuttaa lukuisten tutkimusten mukaan potilaille enemmän haittatapahtumia kuin päiväaikana toteutettu vastaava hoito. Näin tapahtuu riippumatta siitä, onko hoitoa toteuttava lääkäri nuori vai varttunut, erikoistumassa oleva vai jo pitkälle erikoistunut spesialisti.
- Yöaikaista hoidon tason alenemaa tapahtuu sekä poliklinikoilla, vuodeosastoilla, leikkaussaleissa että teho-osastoilla. Hoitoketjujakaan ei voida yöllä organisoida yhtä tehokkaiksi kuin päiväaikaan, muistuttaa Suomen Erikoislääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, dosentti
Olli Meretoja
.Yötyö on riski myös henkilökunnan terveydelle
Merkittävä yötyöhön liittyvä haitta on myös henkilökunnan omaan terveyteen liittyvien riskien lisääntyminen. Henkilökunnan riski sairastua rintasyöpään, sydän- ja verisuonitauteihin, aineenvaihduntasairauksiin ja lisääntymisterveyden häiriöihin on selvästi korkeampi yötyötä kuin vain päivätyötä tekevillä. Myös tapaturma- ja onnettomuusriski kasvaa yötyön aikana ja sen jälkeen.
- Tehokkain keino vähentää yötyön aiheuttamia haittoja sekä potilaille että henkilökunnalle on vähentää yöaikaista sairaanhoitoa niin paljon kuin mahdollista. Tämä edellyttää muun muassa sitä, että sairaaloiden sisällä pohditaan nykyistä enemmän, mitä on välttämätöntä tehdä yöllä ja mitä voidaan siirtää päiväajalle, Meretoja painottaa.
Hänen mielestään tarvitaan myös selkeät ohjeet siitä, miten eri toimenpiteet ja hoitokäytännöt tulee ajoittaa. Väestölle tulee antaa neuvontaa siitä, miten välttää sellaisia käyntejä yöaikaan, jotka voidaan hoitaa päivällä.
- Yöaikaan annetaan vain täysin välttämätöntä hoitoa. Kiireellisen hoidon tarvetta varten päivystyksen pitää kuitenkin toimia tehokkaasti, Meretoja sanoo.