Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2000 vsk 55 s. 1888

Suomi kampanjoi saadakseen oman EU-viraston

Virva Ojanperä-Kataja

Hallitus, Helsingin kaupunki sekä yliopisto ovat yhdistäneet voimansa kampanjoimaan uuden EU-viraston sijoittamiseksi Helsinkiin. Kyse on Euroopan elintarvikevirastosta (European Food Authority), jonka tavoitteena on aloittaa toimintansa jo vuonna 2002. Päätöksiä asiasta tehdään mahdollisesti jo kesäkuussa 2000 Portugalin huippukokouksessa Feirassa. Suomalaisten kampanja käy parhaillaan kuumimmillaan, kun eurooppalaisia päättäjiä pyritään saamaan hankkeelle myötämieliseksi ennen tärkeän päätöksen tekemistä.

Riskinarviointi tärkein työ

Uusi virasto tulee olemaan noin 250 henkilön yksikkö, jonka keskeisimpänä tehtävänä on ravintoon liittyvien riskien arviointi. Keskeinen tehtävä on tieteellinen tutkimus ja tiedottaminen ravintoon liittyvistä riskeistä. Varsinaista elintarviketurvallisuusvalvontaa uusi virasto ei tulisi suorittamaan, vaan se keskittyisi relevantin tutkimustiedon tuottamiseen ja riskien arviointiin. Nämä tehtävät perustuvat komission tammikuussa 2000 julkaisemaan valkoiseen kirjaan koskien elintarviketurvallisuutta. Komission suunnitelmissa uuden viraston tulee olla ehdottoman riippumaton asiantuntijaelin, joka toimii avoimesti. Komissio perustaa työryhmän valmistelemaan tulevan viraston toimintaa.

Suomellekin oma EU-virasto

Kampanjassa Suomen ehdokkuuden tueksi esitetään useita hyviä perusteluja. Ensinnäkin Suomi on Ruotsin lisäksi ainoa EU-jäsenmaa, jossa ei vielä ole sijoitettuna EU-virastoa. Ruotsi on puolestaan asettunut tukemaan Suomen ehdokkuutta. Viraston sijoituspaikaksi on ehdotettu Viikin tiedepuistoa, jossa jo nyt sijaitsee eurooppalaisittainkin tarkasteltuna merkittävä perusbiotieteiden keskittymä. Tärkeä argumentti on myös se, että elintarvikevalvonta on Suomessa ollut jo pitkään huipputasolla, eikä muualla Euroopassa esiintyneitä ruokaskandaaleita ole täällä nähty. Tietotaitoa siis löytyy.

Helsingin kaupunki painottaa kampanjassaan erinomaisia liikenneyhteyksiä ja viihtyvyyttä. Tulevien viraston työntekijöiden ulottuvilla olisi hyvät palvelut ja turvallinen elinympäristö, minkä uskotaan olevan tärkeä kilpailutekijä. Kaikkein hankalin vasta-argumentti viraston sijoittamiselle Helsinkiin on silti etäisyytemme. Tosin erittäin kehittyneet tietoliikenneyhteydet ja tehokkaat liikenneyhteydet lievittävät huomattavasti etäisyyden aiheuttamia hankaluuksia.

Kansallinen projekti

Lue myös

Kansallisella tasolla kampanjassa ovat mukana maa- ja metsätalousministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö, ulkoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Useimmat EU-jäsenmaat ovat vielä toistaiseksi olleet hiljaisia kannastaan viraston sijaintiin, mutta kesäkuussa Feiran huippukokouksessa niiden on kantaa otettava. Jos päätöstä ei vielä synny Portugalissa, asia siirtyy puolella vuodella eteenpäin Ranskan puheenjohtajuuskaudelle. Komissiosta kuuluneiden kantojen mukaan siellä ei olla kovin innostuneita Helsingin isännyydestä. Kannattaa silti muistaa, että komissiolla ei ole päätösvaltaa tässä asiassa, vaan neuvosto (ts. jäsenmaiden hallitukset) päättää sijaintipaikasta ja se on siten korkean tason poliittinen kysymys.

Lisätietoja kampanjasta: http://www.mmm.fi/efa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030