Lehti 36: Liitto toi­mii 36/2006 vsk 61 s. 3639

Terttuliisa Ahokas ihmettelee lääkärien äänestyspassiivisuutta "Yhdessä olemme enemmän"

Hus:n Iho- ja allergiasairaalan avohoidon vastuulääkäri Terttuliisa Ahokas toimi Lääkäriliiton valtuuskunnan varapuheenjohtajana vuosina 1987-1992 ja puheenjohtajana vuosina 1992-94. Hän uskoo, että vuosien varrella tehostunut valtuuskuntatyö tarjoaa hyvän kanavan vaikuttaa lääkärikuntaa koskeviin asioihin.

Tanja Hannus

Mitkä ovat tulevan valtuuskunnan suurimmat haasteet?

Palkkauksen kehittämisessä riittää aina haastetta, mutta myös muiden palvelussuhteen ehtojen kehittämistä pitää jatkaa. Parantamisen varaa löytyy varmasti monissa päivystykseen liittyvissä asioissa. Välillä tuntuu, että juopa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on aivan liian suuri kaikkine byrokraattisine esteineen.

Millaista valtuuskuntatyöskentely on?

Työskentely valtuuskunnassa oli minusta hauskaa ja antoisaa. Kuulin kokouksissa useita erilaisia näkökantoja ja muutaman todellisen kuntasuun kommentteja esillä olleisiin asioihin. Omien ajatusteni piiri laajeni ja opin esiintymistaitoja. Muihin valtuuskunnan jäseniin tutustumisen koin antoisana, ja valtuuskuntavuosien aikana sain myös monta hyväksi ja rakkaaksi tullutta ystävää. Tuntui myös hyvältä, kun liittomme oikeutetut vaatimukset toteutuivat edes hieman. Kannattaa muistaa, että valtuuskunnan jäsen saa myös halutessaan tiedot liiton eri valiokuntien ja hallituksen kokouksista, ja voi olla näin mukana vaikuttamassa ihan kaikkeen liiton toimintaan.

Miten valtuuskuntatyö on muuttunut viime vuosina?

Työskentely on varmaankin vain tehostunut. Kehittynyt tietotekniikka lisää entuudestaan tietoa asioista ja vaatii varmasti entistä enemmän asioihin perehtymistä. Pääset taatusti vaikuttamaan.

Miksi kannattaa äänestää?

Jos ei äänestä, ei ole minkäänlaista oikeutta marista ja moittia liittomme aikaansaannoksia.

Lue myös

Miksi kannattaa asettua ehdolle?

Kahvipöytäkeskusteluissa tulee esille monta hyvää ajatusta, joilla voitaisiin kohentaa lääkärikuntamme asioita. Tarvitaan ideoiden julkituomista isommalle joukolle ja kollegoiden tukea asialle. Lääkäriliiton valtuuskunnassa on mahdollisuus vaikuttaa.

Miksi äänestysprosentti on pudonnut ja mitä asialle voisi tehdä?

Niin, mikä lääkäreille on tullut, kun omiin asioihin vaikuttaminen ei kiinnosta? Hyviä ehdokkaitahan meillä kyllä on eikä kiire voi olla syynä, sillä äänestäminen on äärimmäisen helppoa eikä vaadi todellakaan paljon vaivaa. Miksi olemme välinpitämättömiä, ovatkohan asiamme liian hyvin? Toivottavasti ei ensin pidä tapahtua jotakin dramaattista ja kauheaa ennen kuin taas aktivoidumme hoitamaan omia asioitamme. Yhdessä olemme enemmän!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030