Lehti 8: Liitto toi­mii 8/2000 vsk 55 s. 894

Terveydeksi-työryhmä: Terveyden edistämiseen panostettava yhä vahvemmin

Mika Vehkasaari

Lääkäriliiton hallitus käsitteli Terveydeksi-työryhmän loppuraporttia kokouksessaan helmikuun lopulla ja päätti, että työryhmän useat toimenpidesuositukset siirretään jatkovalmistelua varten liiton terveyspoliittiseen valiokuntaan.

Hallitus oli asettanut vuoden 1998 alussa kahden vuoden ajaksi Terveydeksi-työryhmän, jonka tehtävänä oli kehittää lääkärikunnan valmiuksia terveyden edistämiseen, valmistella liiton linjauksia ja kannanottoja terveyden edistämisen kysymyksissä sekä seurata tehtäväänsä liittyviä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden päätöksiä ja niiden valmistelua.

Työryhmä katsoo loppuraportissaan, että terveyden edistämisen pitäisi olla entistä syvemmin osana kaikkea liiton toimintaa. Sen mielestä Lääkäriliiton tärkeimpiä terveyden edistämisen keinoja on vaikuttaa asiassa lääkärien asenteisiin.

- Lääkärien koulutuksessa terveyden edistäminen saa suhteettoman vähän huomiota osakseen, ja käytännön työssä se jää helposti muiden, konkreettisempien ja heti hoidettavien tehtävien varjoon. Lääkärit eivät ole lisäksi tottuneet työskentelytapoihin, joissa tuloksia ei nähdä heti tai niitä on vaikea mitata, todetaan työryhmän loppuraportissa.

Työryhmän mielestä tehokkaimpia tapoja vaikuttaa asenteisiin on, että liitto tuo riittävän näkyvästi esiin oman sitoutumisensa.

Lisäksi korostetaan lasten tärkeyttä terveyden edistämisen kohderyhmänä.

- Vaikka lasten terveysneuvonta ja kouluterveydenhuolto ovat terveydenhoitaja-painotteisia toimintoja, ei pidä aliarvioida lääkärin merkitystä niiden kehittämisessä ja toteuttamisessa sekä terveydenhoitajan työn tukemisessa. Työryhmä pitää ensiarvoisen tärkeänä liiton aktiivista, niin koulutuksellista kuin edunvalvonnallistakin, tukea tälle usein vähemmän arvostetulle lääkärin toiminnalle.

Käytännön lääkäreitä on myös rohkaistava tuomaan kuntatasolla esiin lasten terveyteen panostamisen merkitystä niin yleisesti kuin konkreettisissakin tapauksissa, joita ovat esimerkiksi lasten terveysneuvonnan ja kouluterveydenhuollon resursointi, päiväkotien terveydelliset olot, opetuksen järjestelyt, liikenneturvallisuus jne.

Lue myös

Vuonna 1998 WHO käynnisti Terveyttä kaikille 21.vuosisadalla ohjelman, jonka Suomen TK21-ohjelmaan on valmistellut kansanterveyden neuvottelukunta. Se valmistuu tämän kevään aikana.

TK21-ohjelman tarkoituksena on luoda yhteinen pohja terveyspolitiikalle ja se tulee sisältämään myös paikallisen tason toimintapolitiikan. Työryhmän mielestä Lääkäriliiton olisi kannustettava lääkäreitä kuntatasolla puhumaan ääneen näistä asioista esimerkiksi kuntien päättäjille.

Jatkossa on syytä pyrkiä entistä selvästi voimakkaammin hyödyntämään Lääkäriliiton jäsenyyttä Terveyden edistämisen keskuksessa (TEK). Työryhmä katsoo, että Lääkäriliiton ja sen jäsenten piirissä olevaa kiinnostusta terveyden edistämistyöhön tulisi kanavoida myös Terveyden edistämisen keskuksen piiriin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030