Lehti 6: Liitto toi­mii 6/2015 vsk 70 s. 330 - 331

Tiimityötä lääkärin arjen helpottamiseksi

Lääkäriliiton hallituksessa aloitti vuoden alussa neljä uutta jäsentä. Kaikki työskentelevät lääkärin ja potilaan parhaaksi - eri asioita painottaen.

Sari Kosonen

Valtuuskunta valitsi yksimielisesti Tuula Rajaniemen liiton puheenjohtajaksi edelleen vuodeksi 2015. Hän aloitti puheenjohtajana 2014.

Varapuheenjohtajina jatkavat Marjo Parkkila-Harju ja Kari-Pekka Martimo. Hallituksessa jatkavat myös Kristiina Aalto, Jarkko Kirjavainen ja Eveliina Ronkainen.

Hallitukseen valittiin uusina jäseninä kaksivuotiskaudeksi Veli-Pekka Puurunen Oulusta, Arto Virtanen Vantaalta, Kia Pelto-Vasenius Espoosta ja Noora Ritamäki niin ikään Espoosta. He vastasivat seuraaviin kysymyksiin:

1.Kerro lyhyesti taustastasi: mitä teet ja missä järjestötehtävissä olet aiemmin ollut?

2.Mitä odotat hallitustyöltä?

3.Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteet, joita aiot ajaa hallituksessa?

Veli-Pekka Puurunen

1. Työskentelen erikoistuvana lääkärinä OYS:n sisätautien klinikassa ja tohtorikoulutettavana Medical Research Center Oulussa. Aikaisempaa järjestökokemusta minulla on Nuorten Lääkärien Yhdistyksestä, jossa olin hallituksen jäsen ja koulutusvaliokunnan puheenjohtaja viime vuoden loppuun saakka. Olin myös opiskeluaikana aktiivinen ainejärjestössäni Oulun Lääketieteellisessä Killassa.

2. Odotan työntäyteistä vuotta mielenkiintoisten haasteiden parissa. Toivon voivani vaikuttaa asioihin niin, että lääkärin arki helpottuu.

3. Lääkäriliitto on koko lääkärikunnan ammattiliitto, joten tavoitteet ovat tietysti laaja-alaiset. Muutamia niistä kuitenkin mainitakseni: minulle on tärkeää, että lääkärit saavat Suomessa jatkossakin laadukasta ja riittävää koulutusta. Peruskoulutuksesta, erikoislääkärikoulutuksesta, tieteellisestä jatkokoulutuksesta ja lääkärin ammatillisesta kehittymisestä on huolehdittava. Myös tutkijalääkäreiden edunvalvonta on tärkeää.

Arto Virtanen

1. Olen ollut terveyskeskuslääkärinä Nurmijärven terveyskeskuksen Rajamäen terveysasemalla vuodesta 1985. Lisäksi olen harrastanut pienimuotoista ammatinharjoittajavastaanottoa 1990-luvulta alkaen toiminimeni kautta.

Nurmijärven terveyskeskuksen luottamusmiehenä olen toiminut vuodesta 1990, yleislääkäriyhdistyksen hallituksessa vuodesta 2000 ja sen puheenjohtajana vuodesta 2011. Lääkäriliiton erilaisia jaoksia ja valiokuntia olen kahlannut läpi vuodesta 2002 alkaen. Lääkäriliiton ja Duodecimin valtuuskuntien jäsen olen ollut vuodesta 2012. Siviilielämässäni olen harrastanut pienestä pitäen kahta joukkuelajia: koripalloilua ja kuorolaulua. Perheessäni on vaimo, kolme aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

2. Työtä tule riittämään, mutta työ myös antaa tekijälleen.

3. Keskeisin tavoite on huolehtia siitä, että slogan Potilaan parhaaksi ja tavoite perusterveydenhuollon vahvistumisesta näkyvät Lääkäriliiton ratkaisuissa ja kannanotoissa. Lääkäriliiton tulee olla ennen kaikkea edunvalvontajärjestö. Edunvalvontaan kuuluu kiinteästi myös kantaa huolta toimivasta terveydenhuollosta sekä lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten toimintaedellytyksistä kentällä.

Kia Pelto-Vasenius

1. Olen liikuntaa ja järjestötehtäviä harrastava fysiatri Espoosta. Olen toiminut runsaat viisi vuotta yksityissektorilla. Sitä ennen työskentelin pitkään Hyksissä, jolloin olin myös neljä vuotta kirurgian klinikan Töölön sairaalan luottamusmiehenä. Valtuuskunnassa olen ollut usean kauden. Järjestötehtävät aloitin erikoistumisvaiheessa havaittuani, etteivät terveydenhuollon palvelujärjestelmät toimi omalla alallani kunnolla.

2. Odotan työlästä, mutta antoisaa ja opettavaista pestiä. Toivon laaja-alaista, rakentavaa ja avointa keskustelua edistäessämme kaikkien lääkäreiden yleistä edunvalvontaa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on monitasoista tiimityötä, jossa tulokset näkyvät usein vasta myöhemmin.

Lue myös

3. Tavoitteenani on yleisesti se, että potilaat saavat oikea-aikaista ja riittävää hoitoa ja kuntoutusta. Pyrin tuomaan hallitukseen erityisesti yksityissektorilla toimivien lääkäreiden asioita. Tähän sisältyy mm. päätösvallan säilyttäminen omiin palkkioihin, potilaiden valinnanvapautta rajoittaviin tekijöihin puuttuminen sekä se, että uudet sähköiset järjestelmät enemmän auttaisivat kuin vaikeuttaisivat ja hidastaisivat lääkärien työtä.

Noora Ritamäki

1. Työskentelen Jorvin sairaalassa päivystysalueella. Erikoistun sisätauteihin. Olen ollut NLY:n hallituksessa 2007-11, hallituksen tarkkailijana vuodesta 2011 ja NLY:n valtuuskunnan varapuheenjohtajana vuodesta 2012, European Junior Doctors’in hallituksen jäsen vuodesta 2009 sekä Lääkäriliiton edunvalvontavaliokunnassa vuodesta 2010.

2. Toivon saavani enemmän tietoa terveyspolitiikasta ja sen taustoista, koska koen, että sillä alueella tietämykseni voisi olla laajempaa. Odotan saavani myös kansainvälisistä asioista lisää kokemusta sekä syvempää tietoa ja vaikutusmahdollisuutta Lääkäriliiton kantoihin. Odotan, että näkökulmani edunvalvontakentästä laajenee. Tulossa on entistäkin enemmän kokouksia ja useampia iltoja poissa kotoa.

3. Liitossa näkökulma on etenkin koko lääkärikuntaa koskettava, mutta haluan pitää esillä myös erikoistuvan lääkärin edunvalvonnan haasteita. Haluan pitää yllä Suomen vaikuttavaa asemaa kansainvälisissä lääkärijärjestöissä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030