Lehti 39: Liitto toi­mii 39/2015 vsk 70 s. 2542 - 2544

Tukea johtajana kehittymiseen

Lääkärikompassin aiemmin järjestämä Erikoislääkärien johtamiskoulutus jatkuu osana Lääkäriliiton toimintaa. Ohjelmajohtajana aloittaa professori Minna Kaila.

Sari Kosonen

Erikoislääkärien johtamiskoulutus (ELJ) on tarkoitettu erikoislääkäreille, jotka työskentelevät esimies- ja johtamistehtävissä nyt tai lähitulevaisuudessa. Koulutusohjelman suorittaneille myönnetään erikoislääkärin johtamispätevyys (30 op).

Koulutusohjelma tarjoaa välineitä ja tukea terveydenhuollon johtajana kehittymiseen. Monimuotokoulutukseen sisältyy kymmenen lähiopetuspäivää, työssäoppimista ja itseopiskelua, jossa hyödynnetään verkko-oppimisympäristöä. Osana koulutusta tehdään myös osallistujan omaan muutosjohtamiseen liittyvä kehittämistehtävä.

Lääkärikompassista liiton toiminnoksi

Lääkäriliitto päätti kesäkuussa siirtää ELJ-koulutuskokonaisuuden Lääkärikompassi Oy:stä liiton Politiikka-toimialan toiminnoksi osana konsernin uudelleenjärjestelyjä. Lääkäriliiton toimiston osalta ELJ:stä vastaa koulutusasiantuntija, LT Sami Heistaro. Koulutuksen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistuvat Heistaron lisäksi liiton toimistossa myös mm. varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ja Politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen.

- Vastaan osaltani ELJ:n suunnittelusta ja koordinoinnista ohjelmajohtajan tukena. Tiiviinä työparinani on koulutussihteeri Anne Leinonen, joka hoitaa käytännön järjestelyjä. Toimin myös ELJ-ohjausryhmän sihteerinä ja valmistelijana. Ohjausryhmä puolestaan tukee ohjelmajohtajaa koulutusohjelman strategisessa kehittämisessä, Heistaro kertoo.

ELJ:n 10. kurssi päättyi syyskuun puolivälissä, ja 11. kurssi on nyt puolessa välissä. Viime keväänä oli haku 12. kurssille, joka alkaa lokakuussa.

- Koulutukseen voivat hakeutua erikoislääkärit ja erikoishammaslääkärit, jotka ovat johtamistehtävissä tai niihin lähitulevaisuudessa siirtymässä. Kullekin kurssille valitaan 30 osallistujaa. Hakijoita on ollut enemmän kuin paikkoja tarjolla, mikä kertoo suosiosta.

- Keräämme palautetta jokaisen koulutusjakson jälkeen, ja kehitämme opetusta sen perusteella jatkuvasti. Seuraava haku on todennäköisesti vuodenvaihteen tienoilla, Heistaro sanoo.

Uusi ohjelmajohtaja jatkaa hyvältä pohjalta

ELJ:n ohjelmajohtajana aloittaa LT, terveydenhuollon hallinnon professori Minna Kaila.

Kaila on työskennellyt mm. TAYS:n lastenklinikassa, Duodecimissa Käypä hoito -suositusten toimittajana ja päätoimittajana, Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä perustamassa yleislääketieteen yksikköä sekä Finohtassa ylilääkärinä perustamassa Menetelmien hallittu käyttöönotto -ohjelmaa. Helsingin yliopiston terveydenhuollon hallinnon professorin tehtävään hänet nimitettiin heinäkuussa 2013.

- Olin reilusti yli kymmenen vuotta kliinikkona, lastenlääkärinä. Sitten toimin kymmenisen vuotta kansallisissa ja sairaanhoitopiirien kehittämistehtävissä, ja nyt olen yliopistossa. ELJ:ssa olen ollut mukana kouluttajana vuodesta 2011 lähtien ja ohjausryhmän jäsenenä viime vuodesta lähtien, Kaila tiivistää.

Uutena ohjelmajohtajana hän ei aio ryhtyä tekemään suuria muutoksia ohjelmakokonaisuuteen.

- Aikaisemmat ohjelmajohtajat Martti Kekomäki ja Heikki Wiik ovat tehneet erinomaisen hyvää työtä yhdessä koulutuspäällikkö Milla Kajanteen kanssa. Ohjelmakokonaisuus on toimiva ja osallistujilta saatu palaute on ollut myönteistä.

Pientä hienosäätöä on kuitenkin suunnitelmissa.

- Pedagogiikan kannalta haluan tuoda opetukseen lisää keskustelevaa otetta ja vertaisoppimista, Kaila kertoo.

- Sote-uudistus on lääkärien ja hammaslääkärien kannalta tärkeä. Sitä on seurattava tarkasti, ja sen tuomat muutokset on huomioitava opetuksessa. ELJ:ssa pitää ottaa myös sosiaalipuolen asioita entistä enemmän esille.

Kaila suosittelee ELJ:ta kaikille erikoislääkäreille, jotka ovat vastuussa jostakin kokonaisuudesta, ja ovat kiinnostuneita kehittymään johtajina. Myös erikoishammaslääkärit ovat viime syksystä lähtien voineet hakeutua ELJ:een.

- Perinne on ollut, että lääkäreistä jotenkin vain tulee johtajia. Johtamisvastuun voi kuitenkin kantaa paremmin, kun on saanut johtamiskoulutusta, Kaila toteaa.

› Lisätietoa ELJ:sta Lääkäriliiton verkkosivuilla osoitteessa www.laakariliitto.fi/koulutus/erikoislaakarien-johtamiskoulutus/

”Johtaminen ei ole synnynnäistä, vaan opittavissa oleva taito”

ELJ:n ohjelmajohtajana kursseilla 1-4 toimi LT Martti Kekomäki ja kursseilla 5-10 LT Heikki Wiik.

Kysyimme heiltä

1. Miksi Erikoislääkärien johtamiskoulutusta tarvitaan?

2. Mitä itse opit ohjelmajohtajana?

3. Minkä viestin haluat välittää uudelle ohjelmajohtajalle?

MARTTI KEKOMÄKI

1. Ohjelma perustettiin aikoinaan niille kollegoille, joilla ei ollut mahdollisuutta enää suorittaa ns. terveydenhuollon hallinnon pätevyyttä. Sen jälkeen koko terveydenhuollon tilanne on muuttunut tuntuvasti: ”hallinnon” eli säilyttämisen on muututtava ”johtamiseksi” eli välttämättömän muutoksen hallinnaksi. Lääkärikoulut kertovat kaiken soluista ja sitä pienemmistä osasista, mutta isoa kuvaa koko järjestelmän tavoitteista ne eivät ole antaneet. Silti lääkärikunta sitoo omilla hoitopäätöksillään yli kahta kolmasosaa kaikista terveydenhuollon resursseista.

Lue myös

2. Opin, että ohjelman jatkuva ja tavoitteellinen kehittäminen on mahdollista. Perusfaktojen opettamisen ohella nimenomaan koko vuoden kestävä oma kehittämistyö opettaa osallistujia, samoin jatkuva luonnollinen vuoropuhelu osallistujien kesken. Vielä opin, että huomattava osa osallistujista innostuu tarkastelemaan omaa työtään uudesta vinkkelistä, vanhaakaan näkökulmaa unohtamatta. Koska itse olen tähän asti vastannut talouden koulutusjaksosta, olen havainnut sen kiinnostavuuden vain kasvavan julkisen sektorin ahdingon pahentuessa.

3. Toivon ja uskon, että seuraava ohjelmajohtaja ymmärtää työnsä tärkeyden koko maan terveydenhuollon kehittämisen kannalta. Healthcare is NOT business as usual. Sen dynamiikka on muutakin kuin kartuttaa viimeisen viivan alle jäävää summaa ja täyttää lääkärikunnan taskut kahisevalla. Pohjimmiltaan terveydenhuollon johtaminen on lääkärin työtä vaativimmillaan. Sitä voi johtaa vain eettisesti koko yhteiskunnan palvelukseen sitoutunut, koulutettu ja kokenut lääkäri.

HEIKKI WIIK

1. ELJ on yksi niistä keskijohdon koulutusohjelmista, joissa asiantuntijaorientoituneiden esimiesten näkökulmaa pyritään laajentamaan johtamisen suuntaan. Kun osallistujina on ainoastaan erikoislääkäreitä, on helpompi mennä suoraan asiaan kaikkien puhuessa samaa kieltä. Samalla riskinä on tietysti liiallinen lukkiutuminen profession näkökulmaan ja aidon moniammatillisuuden unohtuminen.

2. Olen toiminut johtamisen opettajana lähes viidentoista vuoden ajan eri yhteyksissä. Koulutettavina on ollut esimiehiä monilta toimialoilta, suurimmaksi osaksi terveydenhuollon keskijohtoa. Johtamiskoulutuksiin on osallistunut yli 1000 lääkäriä. ELJ:ssä lääkärikoulutettavat olivat huomattavan motivoituneita kehittämään itseään myös johtamisen taidoissa. Oli ilahduttavaa huomata, että kollegat ymmärsivät johtamisen olevan oma ammattitaitonsa perinteisten akateemisten saavutusten ja kliinisen pätevöitymisen lisäksi.

3. Haluaisin edelleenkin korostaa sitä, että johtaminen ei ole synnynnäistä, vaan opittavissa oleva taito niille, jotka sen aidosti haluavat oppia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030