Lehti 45: Liitto toi­mii 45/2001 vsk 56 s. 4666

Tutkimus kansalaisten mielipiteistä: Akava onnistunut edunvalvonnassa 61 prosentin mielestä

Akava on kansalaisten mielestä onnistunut kiitettävästi tai vähintäänkin hyvin jäsenistönsä etujen ajamisessa. Tätä mieltä on yhteensä 61 prosenttia suomalaisista. Palkansaajajärjestöistä SAK:n arvioidaan onnistuneen parhaiten (64 %). Akava saa kuitenkin eniten kiitettäviä arvioita. STTK:n edunvalvontaa hyvänä pitävien osuus on jo selvästi pienempi, 47 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Gallup Oy:n tutkimuksesta, jossa haastateltiin 5.-22. syyskuuta 2001 noin tuhatta 15 vuotta täyttänyttä henkilöä.

Mika Vehkasaari

Kysyttäessä ihmisten yleiskuvaa seitsemästä etujärjestöstä käy ilmi, että kaikki tutkitut väestöryhmät suhtautuvat Akavaan suhteellisen myönteisesti.

Akavaan suhtautuu myönteisimmin ylemmät ja alemmat toimihenkilöt sekä nuoret 25-34-vuotiaat. Myös pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa (Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi) löytyy Akavalle huomattavan suopeita. Suurimpien puolueiden kannattajista vihreät ja kokoomuslaiset ajattelevat Akavasta myönteisimmin, erot eivät kuitenkaan ole suuria.

SAK nousee kokonaismielikuvaltaan joukon parhaaksi, sillä 74 prosenttia suhtautuu siihen joko erittäin tai melko myönteisesti.

Työmarkkinajärjestöjen nauttima arvostus on kaiken kaikkiaan hyvää luokkaa, sillä muiden järjestöjenkin arvostus on melko tasaista ja hyvää tasoa. STTK:hon suhtautuu myönteisesti yhteensä 67% vastaajista, Suomen Yrittäjiin 65 %, Akavaan samoin 65%, Palvelutyönantajiin 62%, TT:hen 60% ja Kunnalliseen työmarkkinalaitokseen 58 %.

Erittäin myönteinen yleiskuva Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta oli 4 prosentilla suomalaisista, melko myönteinen 54 %:lla, melko kielteinen 15 %:lla ja erittäin kielteinen 2 prosentilla vastaajista. Joka neljännes ei osannut ottaa kantaa tähän kysymykseen.

SAK:LLA ENITEN JÄRKEVIÄ EHDOTUKSIA

Vaikka vastaajilla on hyvä yleiskuva useimmista työmarkkinajärjestöistä, arviot niiden työmarkkinapolitiikkaa ja tulopolitiikkaa koskevista ehdotuksista jakavat ihmisten mielipiteitä. Tässäkin SAK ottaa ykköspaikan. Kaikkiaan 43 prosentin mielestä sen julkituomat ajatukset ovat sellaisia, että niitä voidaan kutsua järkeviksi.

Akava saa toiseksi eniten kannatusta. Sen ehdotukset ovat oikeansuuntaisia joka viidennen (19 %) mielestä. Seuraavina ovat Suomen Yrittäjät ja STTK.

Ylemmistä toimihenkilöistä peräti 42 prosenttia antaa tunnustusta Akavalle. Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla ajatellaan tällä tavalla selvästi tyypillisemmin kuin muualla Suomessa.

14 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että Kunnallinen työmarkkinalaitos esittää järkeviä työmarkkina- ja tulopolitiikkaa koskevia ehdotuksia ja kannanottoja.

Tutkimuksessa kysyttiin myös työmarkkinajärjestöihin liitettäviä ominaisuuksia. SAK:n mielikuva-asema suomalaisten keskuudessa on vahva, mutta ei ole väärin todeta, että suomalaiset rankkaavat Akavan maan kakkosjärjestöksi. Esimerkiksi 63 prosenttia vastaajista pitää SAK:ta vaikutusvaltaisena, 30 prosenttia Akavaa ja 17 prosenttia STTK:ta.

KOULUTUS VAIKUTTAA SELKEÄSTI SUHTAUTUMISEEN

Lue myös

Tutkimuksessa luokiteltiin vastaajat sen mukaan, miten he suhtautuvat Akavaan. Akavamyönteiset ovat sellaisia, jotka sekä suhtautuvat myönteisesti että kannattavat Akavan esityksiä. Heitä on väestössä 17 prosenttia. Akavakielteiset puolestaan suhtautuvat järjestöön negatiivisesti eivätkä kannata Akavan esityksiä. Heitä on väestössä 16 prosenttia. Suurin osa vastaajista, 47 prosenttia väestöstä, luokiteltiin neutraaleiksi, vaikka heidänkin perussuhtautuminensa on positiivista. Viidesosan oli vaikea ottaa asiaan kantaa.

Tutkimuksen mukaan koulutus vaikuttaa selkeästi ihmisten suhtautumiseen Akavaan. Akava saakin paljon arvostusta erityisesti hyvin koulutettujen ja ylemmissä toimihenkilöasemassa työskentelevien eli akavalaisten joukossa. Palkka- ja asuinpaikkakohtaisissa vertailuissa tämä näkyy siten, että eniten ansaitsevat ja pääkaupunkiseudulla asuvat ovat keskimääräistä huomattavasti akavamyönteisimpiä.

Vastaajat saivat tutkimuksessa arvioida eri ominaisuuksien suhteen Akavaa. Kansalaisten kuva muodostui varsin myönteiseksi. Kannanotoista piirtyy kuva järjestöstä, joka on kylläkin asiantunteva ja dynaaminen, mutta samanaikaisesti hillitty ja vaatimuksissaan vastuuntuntoinen.

Kolmentoista parhaiten kuvaavan ominaisuuden joukossa ei ole yhtään negatiivisen tunnelatauksen sisältävää. Akavaa pidetään muun muassa jäsentensä etua ajattelevana, merkityksellisenä, vaikutusvaltaisena, asiantuntevana, toiminnassaan tehokkaana ja tulevaisuuteen suuntautuvana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030