Tuttu kasvo uusissa kehyksissä
- Hyvästä työstä, menestymisestä ja työhön sitoutumisesta pitää myös maksaa. Aika, jolloin kaikille samalla nimikkeellä ja samassa työpaikassa työskenteleville maksettiin saman verran, on mennyt ohi jo vuosia sitten, kertoo Lääkäriliiton uusi neuvottelupäällikkö Heikki Pärnänen.
Heikki Pärnänen, 49, siirtyi Pfizer Oy:n asiantuntijalääkärin tehtävästä Suomen Lääkäriliiton neuvottelupäälliköksi 1. elokuuta 2008. Liiton toiminnasta Pärnäsellä on kuitenkin jo useamman vuoden kokemus, sillä hän on ollut mukana vuodesta 1991 eri valiokunnissa ja lakkopäällikkönä lääkärilakon aikana vuonna 2001.
- Olen ollut melkein 20 vuotta järjestökuvioissa, mutta onhan se erilaista ja ihan uusi haaste olla täällä virkatehtävissä kuin tehdä liiton hommia harrastusmielessä, Pärnänen tokaisee.
Pärnäsen tittelistä tulee monelle ensimmäiseksi mieleen palkkaedunvalvonta ja virkaehtosopimusneuvottelut, vaikka neuvottelupäällikkö on mukana laajemminkin edunvalvontaan liittyvässä neuvottelutoiminnassa. Neuvottelupäällikön tehtäviin kuuluvat mm. terveyshallinnon uudistuksien ja sääntökysymysten käsittely.
- Jos mietin sopimuskulttuurin muutosta, niin aikaisemmin sopimusjärjestelmä oli hyvin keskitetty ja etenkin 1990-luvulla luottamusmiehenä aloittaessani edunvalvonta oli - kärjistäen - sidottu kunnalliseen virkaehtosopimukseen. Nykyisin kentällä on monia toimijoita ja toimintatapoja, minkä takia neuvottelutoimintakin on laajempaa. Paikallisesti voidaan sopia paljon ja isoista asioista.
Toimintaympäristön jäsenkenttä tutuksi
Pärnäsen työpäivät toimistolla koostuvat toimiston sisäisistä kokouksista, asioihin perehtymisestä ja erilaisten asioiden valmisteluista valiokunnille ja hallitukselle. Edunvalvontaan kuuluu myös jäsenpalvelu, kuten neuvojen antaminen niin luottamusmiehille kuin yksittäisille jäsenillekin.
- Pyrkimykseni on tutustua kollegoihin ympäri Suomea ja tulla samalla itsekin tutuksi maakunnissa. Meistä pitää olla tietoisia ja meidän pitää olla tietoisia jäsenkunnastamme, asiakkaistamme. Tänä syksynä ja ensi keväänä kierretään mahdollisuuksien mukaan kentällä ja samalla kartoitetaan jäsenkunnan kantoja siitä, missä mennään ja miten toimintaa voidaan kehittää.
Haasteita edunvalvonnalle Pärnänen löytää toimintaympäristön muutoksista: yksityisen sektorin rooli on kasvanut ja toimintatavat muuttuneet sekä monipuolistuneet.
- Meillä on yhteistyökumppaneina valtionhallinto ja kuntapuoli, mutta myös yksityiset toimijat. Toimintaympäristössä vauhti on selvästi lisääntynyt, asioita on yhä enemmän vireillä ja niihin pitäisi myös reagoida nopeammin. Aikaisemmin oli enemmän aikaa pohdiskella, miettiä kantoja ja rakennella asioita. Toimintaympäristön muutokset tuovat toki osaltaan myös mielenkiintoa ja innokkuutta työhöni.
Tietointensiivinen kasvuala
Tehtäväänsä ajatellen Pärnänen haluaisi herättää keskustelua muutamasta aiheesta. Hänen mielestään lääketiede täyttää samat kriteerit, kuin IT-teknologia, josta puhutaan tietointensiivisenä kasvualana.
- Lääketiede on tietointensiivinen kasvuala: väestö vanhenee, palveluntarve lisääntyy ja osaltaan myös terveydenhuollon tarjoamat mahdollisuudet lisääntyvät, kun uutta terveysteknologiaa kehitetään. Ja mikä muu ala voisi olla tietointensiivisempää kuin tämä on? Lääketiede pyörii tiedon ympärillä, koska se on tiedon keräämistä, tallentamista ja siirtoa.
- Silti, terveydenhuoltoa ei nähdä mahdollisuutena, vaan ennemminkin uhkana ja yhteisten varojen kuluttajana. Vähintäänkin terveydenhuolto tulisi nähdä tuottavana investointina.
Työmies on palkkansa ansainnut
Palkkaedunvalvontaan liittyen neuvottelupäällikkö haluaa tuoda kentälle selkeän viestin.
- Vanha sanonta ja totuus "työmies on palkkansa ansainnut" tulee ymmärtää myös niin, että työmiehen on palkkansa ansaittava. Haluaisin lisäksi muistettavan, että joillekin työn merkitys elämässä on vain 20 prosenttia ja toisille ehkä 60 prosenttia. Pitäisi ymmärtää, että rajansa on kaikella ja että työpanostaan tulisi olla myös mahdollista säätää elämäntilanteen mukaan. Tämä on tärkeää jaksamisenkin kannalta, Pärnänen pohtii.
Tee mitä teet, kunhan kaadut eteenpäin
Asiantuntijaorganisaatioiden johtaminen on haasteellista tai jopa vaikeaa. HUSissa on esimerkiksi menossa tällä hetkellä iso organisaatiouudistus, joka on herättänyt myös närää. Terveydenhuolto on asiantuntijaorganisaatio, jolloin sitä pitää myös johtaa niin kuin asiantuntijaorganisaatiota johdetaan. Aikaisemmilta työvuosiltaan Pärnäselle on jäänyt mieleen esimiehensä neuvo, "tee mitä teet, kunhan kaadut eteenpäin":
- Neuvo kuulostaa yksinkertaiselta. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli yksi parhaista neuvoista, mitä asiantuntijaorganisaatiossa voi alaiselleen antaa. Esimieheni antoi minulle tehtävän ja tavoitteen. Hän antoi minulle hyvin vapaat kädet toimia niin kuin parhaaksi näen, toki siltä pohjalta, että hän tunsi minut ja myös luotti minuun sekä osaamiseeni.
Viimeiseksi Pärnänen haluaa vielä yleisesti kiinnittää huomiota terveydenhuoltoon terveyspalvelualana.
- Terveydenhuolto on palvelutoimintaa siinä missä parturin toiminta. Asiakas menee tuskin samaan paikkaan uudestaan, mikäli hän kokee saaneensa huonoa palvelua. Myös meidän lääkärien pitää pystyä palvelemaan asiakkaitamme - jotka terveydenhuollossa useimmiten ovat potilaita. Palvelualan menestymisen edellytys on, että asiakkaat kokevat saaneensa hyvän palvelukokemuksen.
Heikki Eero Anselmi Pärnänen
- Lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1984
- 1.8.2008 Suomen Lääkäriliittoon neuvottelupäälliköksi Pfizer Oy:n asiantuntijalääkärin tehtävästä
Järjestötoiminta:
- v. 1990 mukaan Nuorten Lääkäreiden yhdistykseen , v. 1991-1996 NLY:n hallituksessa, valiokunnissa ja työryhmissä.
- Vuodesta 1991 lähtien mukana Lääkäriliiton eri valiokunnissa (mm. palkka- ja edunvalvontavaliokunnan, terveyspoliittisen, yksityissektori- ja talousvaliokunnan jäsen, järjestö- ja vakuutusvaliokunnan puheenjohtaja) ja työryhmissä , v. 2001-2003 hallituksen varapuheenjohtajana.
- Lääkäriliiton lakkopäällikkönä vuoden 2001 lääkärilakon aikana.
- Syntyi 22.10.1958 Joensuussa
- Sotilasarvoltaan vänrikki
- Perhe: vaimo, kolme aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi sekä kaksi koiraa
- Harrastukset: Aiemmin järjestötoiminta, nykyään matkailu, Lappi, lueskelu