Lehti 25: Liitto toi­mii 25/1996 vsk 51 s. 2516

Työaikalaki vahvistettiin

Niin eduskunnassa kuin Lääkäriliitossakin viime kevään ajan vilkasta keskustelua herättänyt uusi työaikalaki on vahvistettu Tasavallan Presidentin esittelyssä 9.8.1996. Työllisyys- ja työsuojelusyillä perusteltu laki pohjautuu EU:n työaikadirektiiviin ja se rajoittaa merkitttävästi ylitöiden teettämistä. Neuvottelut uudistuksen soveltamisesta lääkärien työhön on käynnistetty Lääkäriliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kesken.

Uuden työaikalain mukaan ylitöiden enimmäismäärä vuodessa rajataan 250 tuntiin, minkä lisäksi paikallisesti voidaan sopia 80 tunnin ylimääräisestä ylityöstä. EU:n työaikadirektiivi määrää lisäksi, ettei ylityötä saa teettää enempää kuin 138 tuntia 4 kuukauden jakson aikana. Ylityön teettäminen edellyttää työntekijän kutakin kertaa varten erikseen antamaa suostumusta.

Laki tulee voimaan jo kuluvan vuoden marraskuun 23 päivänä lukuunottamatta sen keskeistä työaikakattoa koskevaa 19. pykälää, joka tulee voimaan vuoden 1997 alusta. Niillä aloilla, joilla on voimassa työaikoja koskeva työehtosopimus, lakia sovelletaan kuitenkin vasta sopimuskauden päätyttyä, ellei sopimuksia muuteta ennen sitä.

Lääkärien osalta avoimia kysymyksiä

Lääkärien osalta on keskusteltu erityisesti siitä, missä määrin päivystys on rinnastettavissa ylityöhön ja miten uusi laki vaikuttaa päivystysjärjestelmään. Suurella osalla ammattikunnasta nykyinen työsidonnaisuus ylittää roimasti lain mukaisen ylityökaton, joten päivystystuntien rajoittaminen vaatisi töiden uudelleenjakoa ja lääkärityövoiman lisäämistä erityisesti sairaaloiden raskaissa päivystyspisteissä. Lääkäriliitossa on laskettu uudistuksen edellyttävän noin 400 uuden vakanssin perustamista.

Liitossa on pidetty sinänsä myönteisenä sitä, että uusi työaikalaki ja samalla työaikasuoja ulotetaan koskemaan myös lääkäreitä. Kohtuutonta työsidonnaisuutta on pidetty yhtenä ammatin suurimmista epäkohdista ja tavoitteeksi on asetettu, että myös lääkärien tulee voida hoitaa virkatehtävänsä perustyöajan ja lain salliman ylityön puitteissa.

Lue myös

Suurimpana haasteena uudistuksen toteuttamisessa on kuitenkin ansiotason säilyttäminen, sillä heikko peruspalkka ja progressiiviset päivystyskorvaukset ovat johtaneet siihen, että kohtuullisiin tuloihin päästäkseen on lääkärin täytynyt päivystää kohtuuttomasti. Valtuuskunnan viime kokouksessa toukokuussa vaadittiin pontevasti lääkärien peruspalkkojen nostamista ja edellytettiin hallituksen valmistelevan seuraavan neuvottelukierroksen tavoitteet uuden työaikalain vaikutukset huomioon ottaen.

Lääkärien nykyinen sopimuskausi jatkuu tammikuun 1998 loppuun, mutta Kunnallinen työmarkkinalaitos on ilmoittanut aikovansa soveltaa työaikakattoa lääkäreihin jo vuoden 1997 alusta, sillä KT katsoo, ettei voimassaolevaan lääkärisopimukseen sisälly lain tarkoittamia työaikamääräyksiä. Työministeriön tulkinnan mukaan työaikakatto liittyy kiinteästi työaikojen korvausjärjestelmään ja työajan seurantajärjestelmään. Tämä saattaa edellyttää virkaehtosopimuksen muuttamista, mikä tuskin onnistuu muutamassa kuukaudessa Työaikalain soveltamista koskevat neuvottelut kuntatyönantajan kanssa on kuitenkin elokuussa aloitettu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030