Lehti 42: Liitto toi­mii 42/2008 vsk 63 s. 3567

Työhyvinvointi tapetilla

Helena Nukari

Lääkärien työsuojelu- ja työhyvinvointiasioita Lääkäriliitossa pohtii ja käsittelee järjestövaliokunta. Useita kokouksia onkin pidetty tämän teeman puitteissa. Sosiaali- ja terveysministeriön raportti "Terveydenhuollon työsuojelu (2008:3)" valmistui viime keväänä, ja valiokunta käsitteli sitä ensimmäisen kerran toukokuussa. Raportissa on erityisesti selvitetty asiakasväkivallan uhkaa, häirintää ja epäasiallista kohtelua, haitallista henkistä kuormittumista sekä raskaita nostoja ja siirtoja. Tämä raportti koskee koko terveydenhuollon henkilökuntaa. Siinä mainitaan erityisesti kiireen lisääntyneen kuntasektorilla.

Lääkärien työhyvinvointia käsiteltiin laajemmin elokuussa aluepäällikkökokouksessa. STM:n raportin mukaan lääkärit kokevat fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa erityisesti päivystystyössä ja etenkin vakavat väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet. Henkistä väkivaltaa tai kiusaamista työssä oli kokenut noin 20 prosenttia lääkäreistä (SLL 20-21/07, s. 2071). Lääkärien terveydenhuoltotutkimuksen mukaan henkistä väkivaltaa oli koettu kuitenkin useammin työtovereiden kuin potilaiden taholta .

Valiokunta ja aluepäällikkökokous ovat kiinnittäneet erityistä huomiota lääkärien henkiseen kuormittumiseen. Sen syitä voivat olla liiallinen työmäärä, huonot työjärjestelyt, puutteellinen työnhallinta, organisaation johtamisen heikentyminen, vaikutusmahdollisuuksien heikentyminen, potilasmäärien kasvu ja vaikeahoitoisuus, tietoteknisten apuvälineiden ja ohjelmistojen kehittymättömyys ja sopimattomuus terveydenhuoltoon.

Toimenpiteitä haitallisen henkisen kuormittumisen vähentämiseksi ovat mm. systemaattinen kuormitushaittojen kartoittaminen, ammatillisen koulutuksen ohjeistus, sairauspoissaolojen seuranta, hoitoketjujen toimivuus, työnohjaus, työterveyshuollon asiantuntijuus ja työpaikkaselvitysten tason nosto. Tutkimustulosten mukaan erityisesti nuoret lääkärit ovat henkisesti ylikuormittuneita uransa alkuvaiheessa (SLL 32/08, s. 2486 ja 2497).

Lue myös

Valiokunta on miettinyt keinoja nuorten tukemiseen. Miten vanhempi kollega voi olla tukena nuorelle uran alkutaipaleella, miten järjestettäisiin jokaiseen työpaikkaan kunnollinen perehdytys ja miten kandiasetuksen tuomat velvoitteet takapäivystyksen järjestämiseksi on hoidettu?

Työhyvinvointi on aiheena myös ensi vuoden luottamusmieskoulutuksissa. Luottamusmiestä tarvitaan usein avuksi häirintä- ja kiusaamistilanteiden selvittelyyn. Työpaikan työsuojeluvaltuutettu on harvoin lääkäri, eikä toisen ammattiryhmän edustajaa useinkaan haluta mukaan ongelmatilanteiden ratkomiseen.

Valiokunta jatkaa aiheen käsittelyä. Syksyn aikana kartoitamme mm. kandiasetuksen vaatiman terveyskeskustakapäivystyksen järjestämisen tämän hetkisen tilan koko maassa. Kerromme takapäivystysasiasta myöhemmin tässä lehdessä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030