Lehti 7: Liitto toi­mii 7/2005 vsk 60 s. 832

Työjärjestelyt hiertävät pohjoisen terveyskeskuksissa

Lääkärien työvuorojen ja päivystysten järjestelyt askarruttavat lääkäreitä pohjoisen Suomen ja Pohjanmaan terveyskeskuksissa. Tämä kävi ilmi puheenvuoroista, joita käytettiin viime viikolla Suomen Lääkäriliiton Oulun alueen terveyskeskusten luottamusmiesten koulutuksessa.

Katja Patronen

Terveyskeskusten lääkäritilanteessa olisi parantamisen varaa monilla paikkakunnilla. Erityisesti kaivattaisiin vakituisia lääkäreitä jatkuvasti vaihtuvien keikkalaisten ja sijaisten tilalle.

Esimerkiksi Torniossa on yritetty lievittää vastaanottoaikojen puutetta jakamalla töitä sairaanhoitajille.

- Päivystävä sairaanhoitaja ottaa potilaita vastaan ja joko hoitaa heidät loppuun, konsultoi lääkäriä tai lähettää vastaanotolle. Kovin suunnitelmallista toiminta ei kuitenkaan ole, kertoi kokemuksista Tornion terveyskeskuksen varaluottamusmies Kirsti Pekkarinen.

Limingan terveyskeskuksessa on ollut paineita pidentää lääkärien työaikaa illasta.

- Ajatus on kyllä ammuttu alas jokseenkin kuolleena syntyneenä, huomautti varaluottamusmies Merja Lukin.

Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Mikko Kangas piti ideaa hölmöläisten peitonjatkamisena: illan pidentäminen on pois aamusta.

- Jos perustyöaikaa aletaan siirtää päivystysajalle, lääkärit tuskin viihtyvät kauaa töissään, Kangas kommentoi.

Lääkärit kokevat päivystyksen raskaaksi myös Sallan ja Kittilän terveyskeskuksissa.

- Haluaisimme ulkoistaa päivystyksen kokonaan, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Potilaistamme on keväisin turisteja puolet, ja yksityispuoli on tullut työtaakan vähentämisessä vastaan vasta parina viime vuonna, luottamusmies Kim Mänttäri kuvaili työtä Kittilän terveyskeskuksessa.

Kainuussa kokeillaan uutta hallinnon mallia

Pääluottamusmies ja Kajaanin terveyskeskuksen luottamusmies Olli Vesala esitteli Kainuun hallintokokeilua. Maakunnassa niputettiin sosiaali- ja terveysjohtajan alaisuuteen ympäristöterveydenhuollon, terveyden- ja sairaudenhoitopalveluiden, perhepalveluiden ja vanhuspalveluiden yksiköt.

Lue myös

Perhepalveluihin koottiin naistentaudit ja synnytykset, lasten erikoissairaanhoito, lasten- ja nuortenpsykiatria, vammaispalvelut ja perheneuvola. Suurin osa lääkäreistä työskentelee terveyden- ja sairaudenhoitopalveluissa, mutta epätietoisuutta liittyy erityisesti perhepalveluissa toimivien lääkärien asemaan.

- Malli on käynnistysvaiheessa, ja jää nähtäväksi, kuinka se toimii. Lääkärien palkka-asiat ovat vielä täysin auki. Tarkoituksena oli säästää rahaa, jolla voitaisiin panostaa maakunnan elinvoiman kasvattamiseen.

Koulutuksessa käsiteltiin myös uutta lääkärisopimusta ja maaliskuussa voimaan tulevia hoitoon pääsyn takarajoja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030