Vaasan seudun aluepäällikkö hoitaa myös Ahvenanmaata
Röntgenlääkäri Anders Sjöholm aloitti Vaasan seudulla uutena aluepäällikkönä elokuussa. Hän kuvaa itseään hiljaiseksi mieheksi. - Hoidan minulle kuuluvat tehtävät. Olen hiljainen kaveri, eikä minua helposti nähdä vallankumousta tekemässä, Sjöholm naurahtaa.
Anders Sjöholm
työskentelee Pietarsaaren, Luodon ja Pedersören kuntien muodostamalla Malmin terveydenhuoltoalueella, tarkemmin sanottuna röntgenlääkärinä Malmin sairaalassa Pietarsaaressa. Sjöholm korostaa aloittaneensa aluepäällikön tehtävän niin hiljan, että hän ei ole vielä ehtinyt perehtyä yksityiskohtiin kovin tarkasti.Hänen toimialueensa ulottuu etelässä Närpiöstä ja Kristiinankaupungista pohjoisen Vaasaan. Erikoisuutena Vaasan aluepäällikön tehtävässä on Ahvenanmaa, joka niin ikään kuuluu hoidettavaan alueeseen.
Sjöholmin mukaan kuntafuusiot ja niihin liittyvät palkka-asiat ovat myös Pohjanmaalla ajankohtaisia teemoja. Palkkojen harmonisointi teettää yhdistyvissä kunnissa töitä.
Erityisiä kysymyksiä alueella ovat lääkäripula ja kaksikielisyys. Nämä kaksi kysymystä myös kytkeytyvät toisiinsa. Pietarsaareen on ollut vaikea saada rekrytoitua lääkäreitä, erityisesti ruotsia taitavia lääkäreitä. Sjöholmin mukaan kuntatyönantajan tulisi terästää otettaan rekrytoinnissa.
- Vielä muutama vuosi sitten lääkäritilanne näytti Pietarsaaressa nykyistä paremmalta. Nyt lääkärivaje on taas meillä. Vaikuttaa siltä, että rekrytointia on laiminlyöty.
Hänen mielestään helppoa tietä lääkärivajeen ratkaisemiseen alueelle ei ole. Työnantajan tulisi olla aktiivisesti yhteydessä alueelta lähteneisiin lääkäriopiskelijoihin. Sjöholmin mukaan esimerkiksi Pietarsaaresta on viime vuosien aikana moni 15-20 vuotta alalla työskennellyt kollega lähtenyt leveämmän leivän ja vähemmän raskaan työn perään yksityiselle sektorille.
Ahvenanmaan asiat ovat Sjöholmille toistaiseksi arvoitus. Hän aikoo matkustaa tutustumaan paikallisiin oloihin viimeistään ensi kevään aikana. Ahvenanmaalaiset eivät juuri ole osallistuneet manner-Suomessa järjestetyille alueellisille luottamusmiespäiville, joten Sjöholm haluaisi aktivoida heidät nykyistä tiiviimmin mukaan yhteistoimintaan.
Ulkomaalaisia on rekrytoitu
Sjöholmin mukaan myönteistä rekrytoinnissa on ollut se, että alueen lääkärivajetta paikkaamaan on onnistuttu palkkamaan muun muassa saksalaisia, virolaisia ja venäläisiä lääkäreitä.
- Tietääkseni Vaasassa on tingitty kielivaatimuksista. En ole kuitenkaan kuullut, että siitä olisi kukaan erityisesti valittanut. Kaikki potilaathan kuitenkin hoidetaan.
Pietarsaaressa "kieliongelma" menee toisinaan myös toisin päin. Ruotsista on rekrytoitu suomea osaamattomia tai vain vähän osaavia lääkäreitä, mutta heistäkään ei ole valitettu.
Suomenruotsalainen Sjöholm yhtyy vanhaan käsitykseen, jonka mukaan Suomen ruotsinkielisessä kulttuurissa on jokin terveyttä vaaliva piirre.
- Olisiko se jotakin suomenruotsalaisten omaa sosiaaliturvaa? Esimerkiksi minulla on neljä siskoa, jotka kaikki asuvat lähipiirissäni. Ympärillä on olemassa sosiaalinen verkko, joka tekee hyvää. Eikä Pohjanmaan ruotsinkielisillä alueilla ole juurikaan muuttoliikettä.