Vaikuttavuudesta ensimmäiset näytöt Liikkumisreseptin käyttö yleistyy verkkaan
Ruumiilliseen aktiivisuuteen kannustavan liikkumisreseptin käyttö yleistyy hiljalleen lääkärien keskuudessa. Liikkumisreseptejä kirjoittaneista lääkäreistä valtaosa pitää reseptiä käypänä keinona muiden hoitojen rinnalla. Liikkumisreseptin vaikuttavuudesta on nyt saatu ensimmäiset tutkimusnäytöt.
Liikkumisresepti syntyi neljä vuotta sitten Suomen Lääkäriliiton, Reumaliiton, Sydänliiton, Jyväskylän yliopiston, UKK-instituutin ja valtionhallinnon Kunnossa kaiken ikää -ohjelman yhteistyönä. Kohteeksi otettiin terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvat potilaat.
Tavoitteena oli lisätä liikuntaneuvontaa ja ihmisten tietämystä liikkumisen terveysvaikutuksista. Samalla haluttiin herättää lääkärien kiinnostus terveyttä edistävään liikuntaan ja kannustaa heidät määräämään potilailleen liikkumisreseptejä.
- Lääkärit sanovat, että resepti auttaa ottamaan liikunnan puheeksi niukasti liikkuvien potilaiden kanssa. Resepti motivoi myös potilaita, kertoo Liikkumisresepti-hankkeen projektipäällikkö Timo Ståhl.
Ajan puute rajoittaa käyttöä
Reseptien kirjoitus annettiin lääkärien tehtäväksi, koska esimerkiksi terveydenhoitajat ja fysioterapeutit neuvovat asiakkaita liikkumisessa jo työnsä puolesta. Resepti myös muistuttaa lääkäreitä muiden kuin lääkkeellisten hoitojen käytöstä.
- Reseptin avulla lääkäri voi opastaa potilasta liikkumaan turvallisesti juuri tämän sairaudet huomioon ottaen. Liikkuminen toimii myös psyykenlääkkeenä, valottaa kokemuksiaan reseptistä liikuntatieteen ja fysiatrian erikoislääkäri Laura Jaakkola.
Liikkumisreseptin täyttöön menee käyttötutkimukseen vastanneiden lääkärien mukaan viidestä kymmeneen minuuttia. Reseptien kirjoittamista jarruttaa eniten ajan puute vastaanotolla: potilaalla on käyntiinsä muut syyt, jotka on selvitettävä ensin.
Stakesin selvityksen mukaan vajaa kolmannes terveyskeskuksista käyttää liikkumisreseptiä suunnitelmallisesti. Reseptin käyttöön on koulutettu noin viidennes terveyskeskuslääkäreistä.
Resepti lisäsi liikkumisen määrää
UKK-instituutin kesällä julkaistavasta tutkimuksesta käy ilmi, että liikkumisreseptistä on käytännön hyötyä. Reseptin saaneiden potilaiden viikoittaiset liikkumiskerrat lisääntyivät keskimäärin yhdellä. Mukaan tuli myös enemmän ripeää, hengästyttävää liikuntaa.
- Liikuntaneuvonnasta kiinnostuneet lääkärit ovat jo ottaneet liikkumisreseptin omakseen, mutta nyt käyttö toivottavasti laajenee, kun reseptin vaikuttavuus on pystytty osoittamaan tutkimuksella, arvelee tutkija Minna Aittasalo.
Tutkimuksessa selvisi myös, että liikkumisresepti toimi joillekin potilaille sysäyksenä aloittaa liikunnan harrastaminen, mikä muuten olisi jäänyt kokonaan tekemättä.
Liikkumisresepti-hankkeen seuraava tavoite on kehittää sähköinen lomake, joka voidaan liittää osaksi sähköisiä potilastietojärjestelmiä.
Liikkumisreseptejä voi tilata Lääkäriliiton verkkosivuilta (www.laakariliitto.fi) Julkaisut-otsikon alta kohdasta Lomakkeet tai puhelimitse numerosta 09-3930 730.