Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2015 vsk 70 s. 2960 - 2962

Valiokunta valvoo ja vaikuttaa

Lääkäriliitto toimii kaikkialla Suomessa. Alueellisissa valiokunnissa jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa lääkäreille tärkeisiin ajankohtaisiin asioihin ja tulevaisuuden ratkaisuihin.

Sari Kosonen

Tero Kujanpää työskentelee terveyskeskuslääkärinä Kokkolan terveyskeskuksessa. Hän on toiminut terveyspoliittisessa valiokunnassa Oulussa vuodesta 2011 lähtien.

- Hakeuduin valiokuntaan, koska olen kiinnostunut terveyspolitiikassa. Halusin myös tarkastella ja ymmärtää työhöni liittyviä asioita laajempina kokonaisuuksina. Yleislääkärinä väestön terveyteen ja terveyspalvelujärjestelmän kokonaisuuden toimivuuteen liittyvät asiat ovat minulle tärkeitä, Kujanpää kertoo.

- Vuoden alusta olen toiminut valiokunnan puheenjohtajana ja edustanut aluettani terveyspoliittisessa jaoksessa. Sen myötä on tullut yhä tärkeämmäksi saada käsitys alueen ja valiokunnan lääkärien yleisestä mielipiteestä ja linjasta käsiteltävissä asioissa.

Alueelliset näkemykset esiin terveyspolitiikassa

- OYS-erityisvastuualue on laaja ja etäisyydet ovat pitkiä. Tämä vaikuttaa palvelujärjestelmän suunnitteluun, missä alueen näkemykset on ollut tärkeä tuoda esille. Toisaalta perinteisesti alueellamme on pystytty tekemään yhteistyötä varsin hyvin, ja olemme voineet välittää hyviä kokemuksia eteenpäin.

Oulun terveyspoliittisessa valiokunnassa kuten muissakin valiokunnissa on pohdittu, millaisia muutoksia lääkärien toimintaympäristössä ja työssä on tapahtumassa lähitulevaisuudessa.

- Suomessa huoltosuhteen muutos aiheuttaa kovia kustannuspaineita terveydenhuollossa. Samalla lääketieteen ja teknologian kehittyminen mahdollistaa uusia hoito- ja palvelumuotoja. Terveydenhuollon rakenteiden uudistus ja siitä seuraavat toiminnalliset muutokset tulevat koskemaan suurinta osaa lääkäreistä, Kujanpää toteaa.

Valiokunnissa pyritään vaikuttamaan keskeisiin muutoksiin ja nostamaan oman alueen ääntä kuuluviin.

- Valiokuntamme on kuullut ja tavannut keskeisiä alueellisia ja valtakunnallisia vaikuttajia, ja välittänyt heille lääkärien näkemyksiä. Olemme myös vaikuttaneet Lääkäriliiton toimintaan ja lausuntoihin, ja tuoneet niissäkin oman alueen näkökulmat esiin. Lisäksi olemme osallistuneet julkiseen keskusteluun mielipidekirjoitusten kautta, Kujanpää kertoo.

Viimeaikoina tärkeimpiin valiokunnassa käsiteltyihin asioihin kuuluvat mm. ajankohtaiset terveydenhuollon rakenteisiin ja rahoitukseen liittyvät uudistukset.

- Olemme valiokunnassa käsitelleet niin nykyisiä sosiaali- ja terveydenhuollon rahavirtoja kuin suunniteltua rahoitusuudistustakin. Olemme seuranneet sote-uudistuksen etenemistä niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla. Lisäksi olemme käsitelleet mm. terveydenhuollon tulevaisuuteen ja teknologiseen kehitykseen liittyviä kysymyksiä.

Kujanpää kokee, että Oulun terveyspoliittisessa valiokunnassa on pystytty vaikuttamaan monien Lääkäriliiton lausuntojen ja kannanottojen sisältöön. Tärkeää on myös se, että valiokunnassa monet erilaiset lääkärit kohtaavat toisensa.

Professiovaliokunnassa kiihkeääkin keskustelua

TAYS-erityisvastuualueen professiovaliokunnan puheenjohtaja Johanna Rellman on samaa mieltä Kujanpään kanssa.

- Valiokunnan työhön osallistuminen antaa mahdollisuuden nähdä lääkärin työn ja elämän omaa katsomiskulmaa laajemmin. Eri ikäiset, eri alojen ja eri työpaikkojen lääkärit valiokunnan jäseninä tuovat asioihin monenlaisia, mielenkiintoisia mielipiteitä. Tulin itse järjestötyöhön yli kaksikymmentä vuotta sitten mukaan tiedonhalusta - ja nyt voin omalta osaltani olla jakamassa tietoa eteenpäin.

Rellman työskentee neurologina TAYS:ssä, mutta on parhaillaan virkavapaalla, ja tekee erikoislääkärikoulutuksen tarvearviota sosiaali- ja terveysministeriölle. Erikoislääkärikoulutuksen tulevaisuutta pohditaan myös valiokunnassa.

- Professiovaliokunnassa ajankohtaisia asioita tällä hetkellä ovat mm. erikoislääkärikoulutuksen ohjauksen muutokset, jotka tulevat vaikuttamaan monin tavoin lääkärien työhön. Uudistuksen myötä meillä on tulevaisuudessa toivottavasti oikea määrä erikoislääkäreitä kaikilla aloilla ja koko palvelujärjestelmässä. Nuorta lääkäriä tulevaisuuden työllisyystilanne ja valintamahdollisuuksien rajoittaminen tietenkin huolestuttavat.

- Professiovaliokunnan tehtävänä on vaikuttaa uudistukseen siten, että erikoisalojen koulutusmäärien ohjauksen ja oikeudenmukaisen valintamenettelyn lisäksi koulutuksen laatu paranee, ja nuoret lääkärit saavat tietoa erikoisalavalintojensa perustaksi. Tärkeä vaikuttamisen keino on tiedon jakaminen. Valiokuntamme on mm. suunnitellut aiheesta koulutussession paikallisille lääkäripäiville, Rellman kertoo.

Tärkeä asia on myös täydennyskoulutus. Rellman pitää huolestuttavana sitä, että yli kymmenen prosenttia lääkärikunnasta ei osallistu lainkaan täydennyskoulutukseen.

- Lääkäriliiton suositus vähintään kymmenestä täydennyskoulutuspäivästä vuodessa ei suurella osalla kollegakuntaa toteudu. Työnantajien tiukka taloustilanne voi vähentää koulutusta edelleen. Näin uhkasi tapahtua omalla alueellamme, mutta valiokuntiemme yhteisellä kannanotolla saimme alueemme suuren työnantajan perumaan aikeensa.

Rellmanin mukaan professiovaliokunnissa käsitellään koulutusasioiden lisäksi myös ajankohtaisia, kiihkeitäkin mielipiteitä herättäviä aiheita.

- Meillä esillä ovat olleet mm. vaihtoehtohoidot, lääketieteen teknologinen kehitys älyrannekkeineen sekä Suomeen ulkomailta tulevien lääkärien laillistus, hän kertoo.

Valiokunnissa pyritään nostamaan oman alueen ääntä kuuluviin. Tero Kujanpään mukaan Oulun terveyspoliittinen valiokunta on pystynyt vaikuttamaan moniin liiton asioihin.

Viisitoista alueellista valiokuntaa

Valiokunnat ovat jäsenen ääni liittoon ja päinvastoin. Valiokunnat toimivat kaikilla erityisvastuualueilla ja kokoontuvat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Jokaisella alueella toimii edunvalvontavaliokunta, professiovaliokunta ja terveyspoliittinen valiokunta, jotka käsittelevät nimiensä mukaisia teemoja.

Lue myös

Valiokuntien tehtävänä on tuoda esiin jäsenien näkemyksiä, ottaa kantaa paikallisiin asioihin ja osallistua liiton kannanottojen valmisteluun. Valiokunnat kokoontuvat kuusi kertaa vuodessa.

Valiokunnissa on mukana lääkäreitä kaikilta työskentelysektoreilta ja useimpien sairaanhoitopiirien alueilta. Myös opiskelijat ovat niissä edustettuina.

Alueellisten valiokuntien työtä koordinoivat piiriylilääkärit. Asioiden valmistelusta vastaavat Lääkäriliiton hallitus ja sen jaokset.

EDUNVALVONTAVALIOKUNTA

- Toimii alueella eri sektoreiden (terveyskeskus, sairaala, yksityinen) yhteydenpitokanavana

- Kerää tietoa alueellisista edunvalvonta-asioista (paikalliset sopimukset ja järjestelyvaraerien käyttö, päivystyskorvaukset ja -frekvenssit)

- Tiedottaa alueellisista edunvalvonta-asioista valtakunnan tasolle ja päinvastoin

- Valmistelee hallituksen ja edunvalvontajaoksen toimeksiantoja

- Ottaa itsenäisesti kantaa alueensa edunvalvonta-asioihin

PROFESSIOVALIOKUNTA

- Toimii koulutusedunvalvonnan ja profession edistämisen kanssa toimivien lääkärien yhteydenpitokanavana

- Kerää tietoa alueellisista koulutusasioista ja välittää tietoa valtakunnantasolle

- Ottaa kantaa alueellisiin koulutusasioihin ja pitää yhteyttä yliopistoihin

- Valmistelee asioita professiojaoksen toimeksiannosta

- Edistää professionalismia ja kollegiaalisuutta

TERVEYSPOLIITTINEN VALIOKUNTA

- Toimii alueen terveyspoliittisten ja -hallinnollisten toimijoiden yhteydenpitokanavana

- Kerää tietoa alueellisista terveyshallinnollisista rakenteista ja muutoksista, tiedottaa niistä valtakunnantasolle

- Pyrkii vaikuttamaan hallintorakenteiden muutoksiin jo suunnitteluvaiheessa

- Pyrkii vaikuttamaan alueellisiin päättäjiin yhdessä piiriylilääkärin kanssa

- Tiedottaa liiton terveyspoliittisista näkemyksistä alueen lääkäreille ja paikallismedialle

- Valmistelee terveyspoliittisia ja -hallinnollisia asioita jaoksen toimeksiannosta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030