Verotonta päivärahaa erikoistuville lääkäreille!
Korkein hallinto-oikeus päätti, että Olkiluodon ydinvoimalan työntekijöille ei voida maksaa verotonta päivärahaa. Näin oikeus kumosi keskusverolautakunnan aiemman päinvastaisen päätöksen. Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat 8.10.2005. KHO:n mukaan ydinvoimalatyömaan asentajan kolmivuotista työrupeamaa ei voida pitää tilapäisenä. Päätöksen seurannaisvaikutukset ovat kovat. Paitsi työntekijöille myös työnantajille. Veroton päiväraha on ollut oiva keino palkanlisään ja samalla mahdollisuus kiertää palkan lakisääteiset sivukulut. "Olemme aivan kauhuissamme", toteaa EK:n johtava veroasiantuntija. "Hyvin monet joutuvat nyt harkitsemaan, lähtevätkö he Olkiluotoon töihin yleensä ollenkaan", varoittaa Metallityöväenliiton puheenjohtaja. Molemmat liitot pitävät kohtuuttomana sitä, että työntekijän koko perheen pitäisi muuttaa paikkakunnalle parin kolmen vuoden työrupeaman vuoksi. Liitot aikovatkin nyt vedota eduskuntaan, jotta päivärahoja koskevaa lakia muutettaisiin.
Miksi tästä kirjoitan? Siksi, että näen tässä vahvan analogian erikoistuvan lääkärin elämään. Aiemmin keskussairaalapaikkakunnilta tultiin pariksi vuodeksi yliopistosairaalaan. Uuden asetuksen mukaan jatkossa pakkomuuttoa on myös toiseen suuntaan. Erikoistuvia lääkäreitä siis heitellään pakolla ympäri Suomea siten, että työsuhteet ja samalla lomaedut katkeavat. Perheellisille kyseessä on erityinen stressi, sillä muutaman vuoden tilapäistyön takia harvoin koko perhe muuttaa paikkakuntaa. Eikä se usein ole edes mahdollista puolison työn vuoksi. Lisääntyneitä kustannuksia syntyy kodin ja työpaikkakunnan välisistä matkoista, työpaikkakunnan toisesta asunnosta, lastenhoitojärjestelyistä ja niin edelleen. Puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä, kun perhe asuu eri osoitteissa juuri silloin, kun lapset ovat pieniä. Mutta näin on valtiovalta vasta päättänyt. Lääkärit pomppikoot nöyrinä.
Täytyy tunnustaa, että en edes tiennyt, että Suomessa voidaan maksaa palkanlisää verottomasti muutaman vuoden työjaksoihin, joihin valtiovalta ja asetukset eivät edes pakota. Nyt kun tiedän, ja asiaa viedään eduskunnassa eteenpäin, niin vaadin, että myös erikoistuville lääkäreille tulee maksaa tuo veroton päiväraha. Perusteet ovat jopa vahvemmat kuin yritysten keikkatyöntekijöillä. Lääkäriliiton kanssa asiassa voisi olla aloitteellinen oma työnantajajärjestömme KT. Aivan kuten elinkeinoelämän puolella.
Toinen asia on sitten se, miksi erikoistuvien lääkäreiden pakkomuuttoa sitten harjoitetaan. Perusteet ovat työvoimapoliittiset. Keskussairaaloihin haluttiin lääkärikuntaa ja tällä pakkoasetuksella sitä sinne myös saadaan. Samaan aikaan yliopistosairaaloista katoaa lääkäreitä, jotka olisivat halukkaita ja motivoituneita työskentelemään siellä. Paitsi perheeseen, usein katkaistaan yhteys myös tutkimusyhteisöön ja kliininen tutkimus hankaloituu edelleen. Yliopistollisten sairaaloiden johtajaylilääkärit ovat kirjelmöineet asiasta opetusministeriöön ja sosiaali- ja terveysministeriöön, koska ovat huomanneet uuden asetuksen ongelmat. Vastakaikua ei ole tietääkseni tullut.
Asetus on monella tapaa epälooginen ja yksilön kannalta jopa traaginen. Valitettavasti kyseessä ei ole ensimmäinen kerta. Tuskin viimeinenkään. Jos asetusta ei aiota muuttaa, niin on selvää, että erikoistuvien lääkärien lomaoikeuksien pitää siirtyä työnantajalta toiselle pakolla siirryttäessä. Samoin verottomat päivärahat ovat itsestäänselvyys lisääntyneiden elinkustannuksien vuoksi. Nämä asiat täytyy ottaa neuvottelupöydälle. EK ja Metalliliitto ovat oikealla asialla.