WMA:n yleiskokouksen päätöksiä: Ihmisen lisääntymismateriaalin kaupallisuus kiellettävä
Maailman lääkäriliiton WMA:n Helsingissä syyskuun puolivälissä pidetyssä yleiskokouksessa tehtiin päätöksiä mm. ihmisen muna- ja siittiösolujen sekä alkioiden kaupallisen käytön kieltämisestä, hoitotahdon noudattamisesta sekä lääkärien eettisestä työhönotosta.
WMA:n jäseniksi otettiin neljä uutta lääkäriliittoa: Armenian, Bahamasaarten, Bangladeshin ja Kazakstanin lääkäriliitot. WMA:lla on nyt jäsenliittoja 83 maasta.
Yhdysvaltain lääkäriliiton edellinen puheenjohtaja Yank D. Coble valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi kaudelle 2004-2005. Coble toimii endokrinologian erikoislääkärinä Jacksonvillessä Floridassa. Hän aloittaa puheenjohtajan tehtävät lokakuussa 2004. Brittiläinen lastenlääkäri James Appleyard toimii WMA:n puheenjohtajana kaudella 2003-2004.
Yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, jossa kansallisia lääkäriliittoja pyydetään edistämään lainsäädäntöä, jolla kielletään kaupallinen toiminta ihmisen muna- ja siittiösoluilla sekä alkioilla. Lisäksi päätöslauselmassa kehotetaan niiden hankkimiseen ja käyttöön osallistuvia lääkäreitä varmistamaan, ettei niitä ole ostettu luovuttajilta. Päätöslauselmassa esitetään, että näin toimiessaan lääkärit voivat käytännöllisellä tavalla edistää ihmisen muna- ja siittiösolujen sekä alkioiden kaupallisen käytön lopettamista.
HOITOTAHTOA NOUDATETTAVA
Yleiskokous hyväksyi lausunnon, jossa annetaan lääkäreille ohjeita hoitotahdon käytöstä etenkin niissä tapauksissa, kun sen oikeudellisesta pätevyydestä ei ole varmuutta. Lausunnossa esitetään, että potilaan pätevästi etukäteen laatimaa hoitotahtoa tulisi noudattaa, ellei ole kohtuullista syytä epäillä, ettei se enää vastaa potilaan toiveita tai että potilas ei ollut täydessä ymmärryksessä hoitotahdon laatimisen aikana.
Jos hoitotahto on ristiriidassa lääkärin vakaumuksen kanssa, potilaan hoito tulisi siirtää toiselle lääkärille. Lausunnossa esitetään, että suurin osa hoitotahdon laatineista potilaista on huolissaan terminaalivaiheessa annettavasta liiallisesta, tehottomasta tai pitkittyvästä hoidosta, kun potilaan fyysinen tai henkinen kunto on heikentynyt selvästi ja lopullisesti.
LÄÄKÄRIEN EETTISESTÄ REKRYTOINNISTA TYÖRYHMÄ
Yleiskokous hyväksyi lausunnon, jonka mukaan jokaisen maan pitäisi itse kouluttaa parhaansa mukaan riittävä määrä lääkäreitä eikä turvautua muiden maiden lääkäreihin. Kun lääkäreitä halutaan rekrytoida toisesta maasta, tässä tulisi noudattaa maiden välistä uutta yleissopimusta. Kanadan lääkäriliiton johtama työryhmä laatii yleissopimuksen luonnoksen, jota käsitellään WMA:n seuraavassa yleiskokouksessa Japanin Tokiossa.
KADONNEIDEN HENKILÖIDEN OIKEUSLÄÄKETIETEELLISET TUTKIMUKSET
Yleiskokous hyväksyi uuden lausunnon kadonneiden henkilöiden oikeuslääketieteellisistä tutkimuksista. Siinä kehotetaan kansallisia lääkäriliittoja varmistamaan, että kadonneiden henkilöiden oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin esimerkiksi joukkohautalöydösten yhteydessä osallistuvat lääkärit pitävät huolta siitä, että tutkimukset perustuvat selviin toimivaltuutuksiin ja niissä noudatetaan korkeimpia eettisiä, tieteellisiä ja oikeudellisia normeja.
Lausunnossa esitetään, että tutkimuksessa saadut tiedot on toimitettava kadonneiden henkilöiden omaisille sekä toimivaltaisille tuomioistuimille. Lisäksi lääkäreiden tulisi kieltäytyä tutkimuksista, jotka eivät ole eettisesti tai muutoin hyväksyttäviä.
VÄKIVALLAN EHKÄISY ESILLÄ
Yleiskokous hyväksyi lausunnon, jossa kehotetaan kansallisia lääkäriliittoja edistämään järjestelmällisempiä väkivaltaa koskevia lähestymistapoja. Näitä ovat esimerkiksi tietojen kerääminen, lääketieteellinen koulutus, ennaltaehkäisy, tutkimus ja väkivallan uhrien tukemisen koordinointi.
Lausunnot löytyvät kokonaisuudessaan WMA:n internet-sivuilta www.wma.net.