WMA:n yleiskokouksessa ajankohtaisia kannanottoja
Maailman lääkäriliiton (WMA) yleiskokous pidettiin Moskovassa 14-17.10.2015. Kokoukseen osallistui 57 maan edustajia kaikilta mantereilta.
Ison-Britannian Sir Michael Marmot aloitti vuoden kestävän presidenttikautensa WMA:n keulahahmona. Hän on tunnettu terveyden sosiaalisten taustatekijöiden tutkijana ja tuo tätä näkökulmaa myös WMA:n työhön: lääkärit voivat ja heidän tulee olla eturintamassa työskentelemässä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Marmot nähdään myös Lääkäripäivillä 2016 puhumassa ko. aiheesta.
Yleiskokouksessa hyväksyttiin lukuisia uusia kannanottoja, jotka löytyvät osoitteesta www.wma.net/en/30pub-lications/10policies/index.html.
Lääkäreiden hyvinvointia koskevassa kannanotossa kiinnitetään huomiota niin turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön, työssä jaksamiseen ja yhteistyöhön työpaikalla kuin helposti saatavilla oleviin ja luottamuksellisiin terveyspalveluihin lääkäreille. Lääkäreiden koulutukseen liittyvää kannanottoa lääketieteellistä opetuksesta täydennettiin. Lääkärin etiikan ja ihmisoikeuksien opetus tulisi sisältyä kurssiohjelmaan niin peruskoulutuksessa kuin jatko- ja täydennyskoulutuksessakin.
Nyt hyväksytty alkoholihaittojen vähentämiskeinoja listaava julistus täydentää WMA:n aiempia kannanottoja. Asia on hyvin ajankohtainen Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön käynnistettyä alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen. Ministeriön äskettäin uutisoidut suunnitelmat alkoholin ostamisesta ravintoloissa luottokortilla, osamaksulla ja joustavilla maksuajoilla ovat kyseenalaisia WMA:n kantojen ja Suomen Lääkäriliiton alkoholihaittojen vähentämistä koskevan kannanoton näkökulmasta.
Mielenterveyspotilaiden hoidon etiikkaa käsittelevässä kannanotossa korostetaan aiempaa enemmän mielenterveyspotilaiden fyysisten sairauksien hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Terveyden edistämistoimia tulisi kohdentaa enemmän näihin potilaisiin, joilla voi sairaudesta johtuen olla heikommat edellytykset terveellisten elämäntapojen noudattamiseen.
Mobiilitekniikka voi helpottaa potilaiden terveyden seurantaa ja hoitoa tietyissä tilanteissa. WMA:n kannanotto korostaa, että hyödyistä huolimatta tekniikka ei voi eikä sen tule korvata kasvokkain tapahtuvaa potilas-lääkäri -hoitosuhdetta. Tietosuoja-asioihin on kiinnitettävä erityistä huomiota uusia tekniikoita käytettäessä.
WMA:n työryhmä on jo pitkään valmistellut kannanottoa terveystietokantojen ja biopankkien eettisistä periaatteista. Asiakirjan tavoitteena on löytää tasapaino potilas-lääkärisuhteen luottamuksen säilyttämisen ja lääketieteellisen tutkimuksen mahdollistamisen välille.
Lääkärin eettisiä velvollisuuksia ja lupauksia käsittelevän Geneven julistuksen (Lääkärin vala) uudistus on alkanut. Keskustelua tullaan käymään esimerkiksi siitä, pitäisikö julistuksessa mainita jotain lääkäreiden keskinäisestä suhteesta tai potilaan itsemääräämisoikeudesta.
Yleiskokous hyväksyi myös kiireellisenä kolme resoluutiota, yksi näistä Suomessakin hyvin ajankohtainen pakolaiskriisiä koskeva päätöslauselma. Siinä korostetaan mm. ihmisoikeuksien toteutumista sekä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden terveydenhuollosta huolehtimista myös tällaisen kriisin aikana.